Хмельничани повідомляють про банду, яка викрадає дітей

Хмельничани повідомляють про банду, яка викрадає дітей
Ілюстративне фото
  • Група людей їздить містами та краде дітей, — йдеться у повідомленнях.

  • Заманюють кошенятами або цуценятами, які «випадково» випали з авто.

  • Що про це відомо?

«З’явилася банда, яка викрадає дітей» — повідомлення з таком текстом поширюють хмельничани у Viber та Facebook. У ньому йдеться, що група людей їздить містами на авто. З їхньої машини нібито випадково випадає кошеня або цуценя. І зловмисники просять дитину його спіймати. У повідомлення закликають навчити дітей не допомагати їм, а за можливості повідомляти правоохоронні органи. Також закликають зробити репост, аби про це дізналося якомога більше людей.

Проте користувачі соцмереж репости не роблять, а просто копіюють текст. Так, повідомлення з таким змістом надіслали у спільноту vsim.ua у Viber. Також його поширила хмельничанка Ірина Сікора на своїй сторінці у Facebook. Зміст повідомлення відповідає типовим рисам фейків, про які ми розповідали раніше. Там не вказано жодної конкретної інформації — часу та місця події, точного джерела інформації. У повідомленні закликають повідомити рідних та знайомих, а також поширити текст.

Відео дня

У повідомленні сказано, що інформація походить з управи центрального округу. Проте не згадано населений пункт чи навіть країна. Однак органів з такою назвою в Україні немає. Зате управи центрального округу є в Росії, а саме у містах Тюмень та Якутськ.

За допомогою пошуку в Google та Facebook нам вдалося знайти безліч повідомлень зі схожим текстом. Найстаріше з них датується 2012 роком, а найстаріше з тих, які поширювали хмельничанин, — 2013 роком. З’являлися повідомлення в кількох країнах:

Варто відзначити, що повідомлення у різних країнах мають певні особливості. Так, у Казахстані для поширення тексту використовували месенджер WhatsApp. Ще однією особливістю було фото, на якому видно надруковану листівку, прикріплену кнопками. На ній, окрім згаданого на початку статті тексту, є фотороботи «зловмисників».

Раніше ми вже розповідали про схожі фейки, які поширюють хмельничани. Так, у жовтні цього року хмельничани поширювали інформацію про викрадення двох дітей в одному з сіл Тернопільської області. «Викрали» їх чоловік та жінка на чорному «Audi A6». У поліції Тернопільської області цю інформацію журналістам vsim.ua не підтвердили. А також розповіли, що такі повідомлення поширює психічно хворий чоловік. У травні з’явилися повідомлення про масове отруєння дітей солодкими газованими напоями. Один із постраждалих, хлопчик, нібито помер у реанімації. Раніше цей фейк з’являвся в інших регіонах України, наприклад, Київській та Житомирській областях. А вперше повідомлення зі схожим змістом з’явилися у Росії.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Аллен Даллес

    Одна баба казали....
  • Ігор Волошин

    спеціально сіють паніку,яку дурню не закинь в інтернет,вона буде крутитися там вічно,зомбі клацають репост не приходячи до свідомості
  • Андрій Бриндак

    Фейкометчики! Хоч би читали ті висери, що перепощують!
    "Это информация из управы центрального округа...." , "... а по возможности сразу звонили 02 или 112..."
    Це роісія, дєтка. 😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up