Хресна хода: депутати вимагають пояснень від Гамалія та поліції

Хресна хода: депутати вимагають пояснень від Гамалія та поліції
Фото з допису Володимира Ар'єва
  • Скандальна хресна хода 28 серпня таки дійшла до Почаєва.

  • Та на Хмельниччині суперечки щодо необхідності ходу досі не вщухли.

  • Тепер депутати вимагають від обладміністрації та правоохоронців пояснень: чому дозволили пройти вірянам упц, не зупинили ходу та не перевірили учасників дійства. 

Хресний хід прихожан української православної церкви цьогоріч потрапив у гучний скандал. Попри війну та загрозу ракетних обстрілів близько 5 тисяч вірян вирушили з Кам’янця до Почаєва. Серед натовпу було чимало дебелих молодиків спортивної статури, які за словами очевидців процесії, зовсім не схожі були на праведних вірян. 

В чому суть конфлікту

Нагадаємо вам хронологію подій:

  • Відео дня
    /li>

Хмельницькі депутати вимагають пояснень

На Хмельниччині депутати однієї з фракцій звернулися до влади та правоохоронців. Це сталося 31 серпня, через тиждень після того, як хода дісталась до Почаєва. 

Члени політсили “Команда Симчишина” вимагають пояснень щодо необхідності та законності проведення цьогорічної хресної ходи упц. Відповідний лист депутати надіслали до: 

У листі просять пояснити ситуацію, “яка склалась 20 серпня, коли тисячі вірян російської православної церкви в Україні (офіційно Київська митрополія Української православної церкви) розпочали ходу із Кам’янця-Подільського до Почаєва Тернопільської області”. Про це йдеться на сторінці фракції у Фейсбук. 

Причиною такого звернення вказують відсутність наказу Сергія Гамалія про заборону проведення хресного ходу на території Хмельниччини та встановлення “численних фактів колабораціонізму серед віруючих та духовенства російської православної церкви в Україні”

Відтак, депутати “Команди Симчишина” вимагають надати їм наступну інформацію:

У фракції зазначають, що відповідно до законодавства у воєнний час масові заходи в країні проводяться лише за крайньої необхідності, а начальники обласних військових адміністрацій отримали право на заборону проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

Зі сторінки політсили у Фейсбук

Нагадаємо, таким правом скористались начальники сусідніх областей. На Буковині очільник ОВА також наклав табу на релігійні хресні ходи.

У Вінниччині будь-які публічні заходи заборонила влада, зокрема й проведення хресної ходи до Почаївської Успенської лаври.

А на Волині відмовилися від проведення хресного ходу до Почаєва самі ж представники упц.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш ходу упц назвав провокацією та розповів, що учасників процесії в області виловлювали полями. Адже ті неконтрольованою масою “бігли на прорив”. 

Що кажуть хмельничани

Під дописом фракції зібралось вже кілька десятків коментарів. Хмельничани пишуть, що влада таки мала щось зробити, називають ходу провокативною і зазначають, що Хмельниччина лише зганьбилася на всю країну. До слова, мешканці області також просять пояснень:

Як веде себе моспатріархат на Хмельниччині

Нагадаємо, що патріарх російської православної церкви кирило підтримав агресію росії проти України. Незважаючи на жахливі втрати російської армії в Україні та безглуздість війни, патріарх Кирило виступив перед вірянами з промовою, у якій підтримав війну. 

І хоч на Хмельниччині громади масово переходять під юрисдикцію ПЦУ на релігійному ґрунті виникає чимало скандалів. Місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Так, ми писали, що у Ходорівцях місцеві попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Та справжній скандал зчинився у Антонівці. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Галина Антонівна

    Після драки кулаками не махають, заспокійтесь
  • Світлана Друченко

    Коли ішли написали,а зараз питають
  • Оксана Семчишин

    І де тепер це все кодло розсосалось? Мало в нас було диверсій?Підозрюють що тепер будуть.
  • Федор Кравец

    Яка не визнана православним світом через те що у ній об'єднали без принесення покаяння за канонами церкви два розколи Українську Православну Церкву Київського патріархата або Філаретовців та Українську автокефальну православну церкву тому їхні священники та єпископи це просто миряни в рясах бо у них немає благодаті священства

keyboard_arrow_up