На Озерній мають знести незаконно побудовано церкву моспатріархату

На Озерній мають знести незаконно побудовано церкву моспатріархату
Фото Миколи Ваврищука
  • Храм побудували без жодних дозволів та погоджень міського керівництва. 

  • Тепер його планують знести.

  • Що з цього приводу думають хмельничани?

В обласному центрі на Озерній виявили незаконно споруджений храм. Як з’ясувалось, він належить прихильникам української православної церкви московського патріархату. 

“Як замолити такий гріх?”

Дозвіл на користування земельною ділянкою за адресою Панаса Мирного 16/1А надали релігійній громаді української православної церкви святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, ще 10 років тому, у червні 2012. Про це йдеться у проекті рішення міськради

Відео дня

Однак, в документі не вказано, що на землі можна було б щось будувати. Прихильники релігійної громади не брали й інших дозволів на будівництво. Про це зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук. 

— Питання з релігієзнавства. Побудували церкву без жодних документів, дозволів і погоджень. Тобто, повністю незаконно. Як замолювати такі гріхи? І хто їх "відпускає"? — додає він в дописі на Фейсбук. 

Він зазначає, що поки тривало будівництво церкви, вірян моспатріархату кілька разів на початку і в процесі будівництва споруди попереджували про незаконність їх дій. Та “забудовники” не відреагували. 

Тож, на позачерговій сесії міськради, яка відбулась 9 вересня, скасували право постійного користування земельною ділянкою для упц мп, повідомляють у мерії. Микола Ваврищук додав, що тепер прибічники моспатріархату мають звільнити комунальну землю від незаконного храму.

Скасувати права упц мп

Хмельничани рішення мерії підтримують. Кажуть, згодні навіть “взяти гріх на душу” та допомогти з демонтажем. А разом зі скасуванням права власності на землю, де стоїть будівля, пропонують скасувати весь московський патріархату. Читайте коментарі:

Скандали з прихильниками моспатріархату на Хмельниччині

Нагадаємо про останній гучний скандал, який спалахнув через прихильників моспатріархату на Хмельниччині та набув розголосу по всій Україні. Мова йде про хресну ходу вірян упц. Незважаючи на воєнний стан та можливість обстрілів з Кам’янця 19 серпня вирушила 5-тисячна колона прихильників моспатріархату до Почаєва.

А натовпі несли стрічки, схожі очевидцям на російський, триколор, зображення царської родини та йшло чимало кремезних молодиків, які, кажуть, зовсім не були схожі на вірян, швидше на диверсантів. Деталі читайте в матеріалі Хресна хода з кольорами російського прапору рухається Хмельниччиною: що відомоУ Волочиську ходу не пустили в місто. На Тернопільщині виловлювали учасників процесії в полях. 

Поодинокі скандали виникали й по невеликих селах та містах. Так, ми писали, що у Ходорівцях місцеві попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Та справжній скандал зчинився у Антонівці. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

Нагадаємо, що патріарх російської православної церкви кирило підтримав агресію росії проти України. Незважаючи на жахливі втрати російської армії в Україні та безглуздість війни, патріарх Кирило виступив перед вірянами з промовою, у якій підтримав війну. 

Як ви гадаєте, чи повинен бути московський патріахат на українських землях? Діліться думками у коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (133)
  • sdfgh cvbnmfghj

    В документі було вказано, що на землі не можна щось БУДУВАТИ? Якщо не було вказано такого, тому чому Ви чіпляєтеся до людей? Вони там церкву будуть, а не притон для блуду і наркоманії.
  • Ірина Волічкова

    Ви сходіть в цей храм подивіться яка там благодать  а тоді будете писати.Я ще не бачила в жодному храмі щоб все було безкоштовно. Таких храмів потрібно побільше .
  • Сергей Пивнюк

    Перейменувати
  • Pietro Pavlyuk

    Знести треба тих чиновників,під час яких ця церква будувалась "незаконно"які взяли хабар і дали дозвіл на незаконну забудову...

    Paul Frolov reply Pietro Pavlyuk

    Pietro Pavlyuk таке відчуття , що лише зараз прозріли,  комусь хочеться під шумок ,,українізації,, заволодіти шматком землі для власної забудови

keyboard_arrow_up