Хмельницький “насмічує” за день 214 тонн (ІНФОГРАФІКА)

Хмельницький “насмічує” за день 214 тонн (ІНФОГРАФІКА)
Фото ілюстративне
  • Сміття збирають із сотень контейнерних майданчиків.
  • Найбільше викидають жителі мікрорайонів: Південно-Західного, Дубове, Ракове. 
  • Що і хто робить зі сміттям, читайте далі.

Тонни сміття щоденно викидають хмельничани. Практично все у спеціальні контейнери. Таких у місті є сотні і вони різного типу. Щодня їх вивозять десятки автомобілів. Серед них є як нові, так і ті, які потрібно списувати. А везуть це все на полігон, де відбувається сортування відходів. Чого і скільки викидають й інші деталі про “життя” хмельницького сміття дізнавалися журналісти vsim.ua

Щоденно вивозять тонни сміття 

За один день з контейнерних майданчиків на полігон вивозять близько 214 тонн твердих побутових відходів. В залежності від пори року кількість сміття змінюється.

  • В середньому за рік на полігон потрапляє  85 866,1 тонн твердих побутових відходів. Найбільше збирають сміття з мікрорайонів:  Південно-Західного, Дубове, Ракове. Далі їх везуть на полігон, сортують та утилізують, - розповідає начальник абонентського відділу “Спецкомунтрансу” Олександр Фурман. 

    Відео дня
    /li>

Тверді побутові відходи вивозять на полігон, що розташований на проспекті Миру, 7. Саме там їх сортують. Адже попри закон про сортування, який запрацював із січня минулого року, хмельничани до цього часу не навчилися розподіляти відходи самостійно. 

  • Ми уклали договори про співпрацю з ПП «Король», ТОВ «Рециклінг-Поділля» та ФОП Слюсар О.А. Ці фірми здійснюють відбір, сортування і пресування відібраної вторинної сировини на міському полігоні твердих побутових відходів, а саме ПЕТ-пляшку, макулатуру, склобій, металеві та пластикові вироби. Все це робиться з метою покращення заходів з роздільного збирання побутових відходів, обмеження їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людей. Хоча самі люди не дуже задумуються  про своє здоров’я. Сотрують дуже рідко, - пояснює Олександр Фурман.

Що викидають хмельничани

Контейнери для склотари із майданчиків забирає приватне підприємство, яке займаються їх розміщенням. Наразі у Хмельницькому ліквідували старі контейнери для скла з усіх сміттєвих майданчиків. Їх планують замінити на нові - антивандальні. 

  • Ми забрали старі контейнери, бо в них то машина в’їхала, то покрали, то кришки повигинали, щоб позабирати пляшки. Було їх понад 50. Зараз поступово їх замінюємо на нові баки. Ми їх розробили самостійно. В них немає жодних дверцят, розвантажити їх можна буде лише у нас на підприємстві. Робимо їх із товстого металу, щоб їх вандали не могли розкрити. Один такий уже стоїть на проспекті Миру. Плануємо поставити такі в усіх мікрорайонах по місту, крім центру, бо там нам їх ставити не дозволили, - розповів представник власника ПП “Король” Денис. 

Оновлюють і контейнери для ПЕТ-пляшок. Наразі у місті вже встановлено 154 контейнери нового зразка. Зі старих залишилося 28. До кінця року їх також планують замінити. 

  • Ми самі забираємо контейнери власним транспортом і веземо їх до себе на склад. Далі сортуємо пляшки за кольорами, ріжемо їх та пресуємо в тюки і відправляємо на переробку. Проблема виникає з тим, що хмельничани кидають у контейнери для ПЕТ-пляшок 20% сміття. Також багато кидають пластику, що не переробляється. Це одноразовий посуд, коробки з під тортів, соків, - розповів директор ТОВ «Рециклінг-Поділля» Віталій Несмілий. 

Засмічують майданчики гіллям та будматеріалами

Проблеми створюють мешканці, які, особливо під час ремонтів, залишки будматеріалів та сантехніку складають біля сміттєвих баків. У “Спецкомунтрансі” говорять, що найбільше засмічують територію міста жителі приватних секторів. Вони складають гілля на тротуарах міста, очікуючи, що комунальники його приберуть за них. Такі відходи, за словами Олександра Фурмана, люди повинні вивозити на полігон самотужки, а за утилізацію платити додатково.

  • Ми частково беремо участь  в ліквідації стихійних звалищ. Їх переважно влаштовують на території самих майданчиків. Несуть туди будівельні матеріали та сантехніку.  Дуже багато проблем виникає із мешканцями приватного сектору. Вони гадають, що маємо збирати і вивозити з-під їхніх дворів навіть випиляне гілля та викинуті старі меблі, - пояснює Олександр Фурман.

 Контейнері майданчики розростаються

На території міста облаштували 247 контейнерних майданчиків. Найбільше їх у центрі. На кожному різна кількість контейнерів. На найбільших майданчиках в середньому від 8 до 10 сміттєбаків для побутових відходів. Все залежить від території, яку вони обслуговують та кількості населення, яке викидає туди відходи. 

Кількість контейнерних майданчиків у мікрорайонах міста:                                        

  • Центр - 61 
  • Виставка  - 45
  • Озерна - 37
  • Ракове  - 30
  • Південно-Захід  - 29
  • Гречани  - 23
  • Дубове  - 22

Старі сміттєві баки поступово замінюють на євроконтейнери. З кожним роком їх кількість зростає. Наразі у місті розміщено 3213 контейнерів різного об’єму.

Є сміттєвози, які треба списати

Щодня, а іноді і по кілька разів на день, контейнери зі сміттям збирають сміттєвози і транспортують на полігон для сортування та утилізації. У Хмельницькому є 31 автомобіль, який займається вивозом побутового сміття. Сміттєвози працюють за 16 маршрутами. Великогабаритні відходи збирають по місту 8 одиниць техніки. Ще 2 сміттєвози призначені для ручного завантаження відходів. Не всі вони у належному стані. Є й такі, що давно підлягають списанню.

  • Зараз із 31 автомобіля для вивезення побутових відходів у нас списанню підлягають 6. Із автомобілями для великогабаритного вантажу та ж проблема. Їх маємо списати 3, - розповідає начальник абонентського відділу “Спецкомунтрансу” Олександр Фурман.

Щоденно у місті працює 10 автомобілів. З понеділка по п’ятницю на маршрутах працює 5 машин. Ще один автомобіль виїжджає у місто для збору сміття з понеділка по суботу. 

У “Спецкомунтрансі” час від часу оновлюють свій автопарк. В 2018 році в лізинг придбали 5 сміттєвозів. 

А саме:

  • “FORD CARGO” для підземних контейнерів -1 одиниця;
  • “FORD CARGO” для євро контейнерів – 2 одиниці;
  • “Mercedes – Benz Atego” для обслуговування приватного сектора 1  одиниця;
  • “МАЗ ВХК” Спецмаш “МКД-12-17” для вивезення великогабаритних відходів - 1 одиниця.
  • Ці сміттєвози збирають сміття з усіх контейнерів по місту. Поки ми справляємося, але на деякі майданчики доводиться виїжджати по кілька разів на день. В цьому році поки не плануємо купувати нові. Чергове оновлення автопарку буде, коли на це з’являться додаткові кошти, - говорить Олександр Фурман.

Борги перед “Спецкомунтрансом” сягають мільйонів

Наразі хмельничани мають мільйонні борги перед комунальним підприємством   “Спецкомунтранс”. На початку серпня цифра сягнула вже 4 348 200 гривень. Тому купувати нові сміттєвози та євроконтейнери комунальники поки не можуть. Як наслідок, 8 контейнерів обслуговує 50 будинків. 

Нагадаємо, що наприкінці квітня поточного року у Хмельницькому збільшилися тарифи на вивезення та захоронення побутових відходів. За вивіз сміття хмельничани тепер платять в середньому на 5 гривень більше ніж в 2018 році.

На послуги “Спецкомунтрансу”, діють наступні тарифи:

Для мешканців будинків з функціонуючим сміттєпроводом та споживачів, які самостійно утримують контейнери та контейнерні майданчики

  • Багатоквартирні та одноквартирні будинки з наявністю усіх видів благоустрою - 16,51;
  • Будинки приватного сектору з присадибною ділянкою - 18,29.

Для мешканців будинків та споживачів, які користуються контейнерами на контейнерних майданчиках в місцях загального користування

  • Багатоквартирні та одноквартирні будинки з наявністю усіх видів благоустрою - 20,14;
  • Будинки приватного сектору з присадибною ділянкою - 22,43.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Борис Сиротенко

    Чому ж у Раково немає контейнерів для сортування сміття, а кидають все підряд в один. Немає порядку !
  • Людмила

    Перед тим як нарікати, що люди не так сортують, мабуть варто було б докласти зусиль і провести роз'яснювальну роботу серед населення (волонтери, лстівки, і т.д.) Дітям у школах це дуже дієво, до дітей іноді швидше доходить ніж до дорослих. Тому що не всі читають інструкцію на баках що туди треба кидати а що ні)).  Більшість це робить інтуїтивно
  • Амелі

    Який толк з того, що ви встановлюєте євроконтейнери, якщо самі ж сміттярі на своїх лахах їх роздовбують у щент, зокрема на Пр.Миру. Може б варто було навчити низькокваліфікованих робітників бережливіше ставитись до державного майна або ж штрафувати за недбалість у роботі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up