Хто такий контролер і чому його треба пустити до оселі, — пояснення “Хмельницькводоканалу”

Хто такий контролер і чому його треба пустити до оселі, — пояснення “Хмельницькводоканалу”
Фото ілюстративне

Дізнавайтеся навіщо контролери ходять по домівках та що мають право перевіряти, як пересвідчитися, що до вас прийшов не шахрай, а також що буде, якщо ви відмовитеся пустити працівника водоканалу до своєї оселі. 

У “Хмельницькводоканалі” дали відповідь на найпоширеніші запитання споживачів щодо роботи контролерів підприємства. На підприємстві розповіли хто такий контролер та які його обов’язки, що саме він може перевіряти в домівках хмельничан, як пересвідчитися, що до вас завітав саме працівник водоканалу, а не шахрай, та що буде якщо контролерів не впускати до будинку. Розбираємо по порядку. 

Хто такі контролери та навіщо вони приходять до мене додому

На підприємстві зізнаються, часом у них виникають проблеми доступу контролерів до лічильників споживачів. Хтось не бажає пускати “чужу” людину до хати, комусь всеодно. Інколи люди просто не знають хто такі контролери та яку роботу вони мають право виконувати.  

Контролер – це співробітник комунального підприємства “Хмельницькводоканал”. Він контролює водопостачання і водовідведення, а також роботу з лічильниками споживачів безпосередньо в місці їх встановлення. Тобто, в оселі споживача. Після цього контролер оформляє необхідні документи про результати обстеження.

Відео дня

Найпоширенішою причиною візиту контролеру до споживача є контрольне знімання показань лічильника. Якщо у будинку є велика різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумою показань усіх квартирних приладів обліку, то контролери фіксують показники квартирних лічильників, щоб з'ясувати причину такої розбіжності. 

Також контролери активно працюють з боржниками:  розносять рахунки, попередження з проханням погасити борг або пропонують укласти договір реструктуризації. 

До обов’язків контролерів також входить опломбування та розпломбування лічильників.

Як пересвідчитись, що до мене прийшов контролер, а не шахрай

Кожен контролер “Хмельницькводоканалу” має посвідчення встановленого зразка. Прийшовши до домівки споживача, він має пред’явити його на першу вимогу абонента. Це посвідчення має вигляд “книжечки” з печаткою підприємства та підписом керівника. 

Якщо у споживача виникають будь-які сумніви щодо особистості контролера, він може зателефонувати до контакт-центру за телефоном (0382) 78-75-19 та перевірити інформацію про цього працівника.

Опитування

А ви перевіряєте посвідчення в контролерів установ?

Що буде, якщо я не пущу контролера до оселі

У “Хмельницькводоканалі” наголошують, навіть якщо споживач кожного місяця вчасно передає показники лічильників, це не звільняє його від обов’язку забезпечувати доступ представникам підприємства для проведення контрольного зняття показань лічильників.

Це регулюється законами України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Також згідно з Договором визначено обов’язок споживачів допускати у своє житло (чи інший об’єкт нерухомості) виконавців комунальних послуг для проведення перевірки показань лічильників, які забезпечують індивідуальний облік відповідної послуги. 

Цей порядок, визначений законом і договорами відповідних житлово-комунальних послуг. Відтак, у “Хмельницькводоканалі” просять хмельничан сприяти роботі контролерів та вчасно передавати показання лічильників. 

Це дозволить правильно обліковувати та контролювати споживання води та послуг централізованого водовідведення.

— У будь-якому випадку, недопуск контролера не вирішить ваших проблем, і ваш борг нікуди не подінеться. Відмова від співпраці тільки додасть більше клопоту як нашим працівникам, так і вам. Ми дуже просимо споживачів з розумінням ставитись до роботи наших контролерів та не провокувати конфліктні ситуації, — додають на підприємстві. 

Нагадаємо, раніше ми розповідали чому час від часу водяні лічильники в домівках хмельничан слід відносити на повірку. У тих, хто добре знайомий з цією процедурою, питань не виникає. Хто ж має робити це вперше часом не до кінця розуміє для чого і яким чином це слід правильно зробити. Ми детально розписали як відбувається повірка водяного лічильника і скільки це коштує. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сан Санич

    На період війни, Всіх на...й!!! Який контролер? Перевірки і контроль тільки в мирний час.
  • Max Forosov

    Війна на дворі а вони до хати ломляться. Російські війскові перевдягнені з під Херсона розповзлися по всій Україні. З в'язниць на окупованих територіях пороспускали в'язнів. Чого я маю ризикувати. А по друге. Люди вже сидять роками без роботи. Чим вище ціни тим більше людей кидають платити. Зробіть нормальні ціни і боргів не буде. Є постанова уряду від п'ятого березня 2022 року що під час воєнного стану не мають право борги збирати.

keyboard_arrow_up