Ігор Западенко: за трудящих і партію тостів не піднімали

Ігор Западенко: за трудящих і партію тостів не піднімали
Корінний проскурівчанин, краєзнавець Ігор Западенко поділився зі «ВСІМ» своїми спогадами про святкування 1 травня у Хмельницькому.

 

- Найбільш яскраво свято 1 Травня згадується з найменшого дитинства, - говорить Ігор Западенко. - Ми жили у кварталах приватного сектору. Напередодні свята біля хвіртки кожного будинку обов’язково вивішували червоні прапори. Вони були великі, саморобні. Лише один-два прапора на весь мікрорайон були фабричні. Після вихідних прапор згортали і він стояв за дверима у коморі до 7 листопада, чергової річниці Жовтневої революції.

У молодших класах школи на уроках праці ми робили з паперу яблуневі квітки. Прикрашали ними гілочки, з якими старшокласники мали крокувати у святкових колонах. Нас, молодших, батьки брали з собою. А до чого все воно – нас не обходило.

Відео дня
> Головне було не отримати у свою надувну кульку «скоблика» з рогатки старшого хулігана. Щоправда, як підросли, стріляли у кульки з рогаток вже ми.

Жартували й жорсткіше: коли з вуличних динаміків звучало щось на кшталт «Хай живе Ленінський комсомол – передовий загін радянської молоді!» - хтось з хлопців у колоні, підлаштовуючись під голос з «матюгальника», кричав: «Масла нет, мяса нет – ура, товарищи!».

Студентами показували на площі гімнастичні вправи перед трибунами. Але гімнастику сприймали якось нормально. Гірше було з портретами членів Політбюро, які мали нести над колоною. Не те щоб свідомо мали щось проти шановних членів – але ж це кілька чоловік мали йти з портретами, коли решта йде просто так: «А я що, крайній?».

Після урочистостей компанія демонстрантів гуртом вирушала на пиво. Потім додому, бо ж святковий стіл вже чекав. За трудящих і партію тостів якось не піднімали – пили «за свято», «за здоров’я» і просто за «ура, товарищи» біля чорно-білого телевізора.

І ось тут, за столами, переконувалися, що отой слоган «Мяса нет, масла нет – ура!» був не зовсім щирим. Адже першотравневий обід доводив реальність існування радянського економічного дива, коли «ніде нічого нема, але у всіх все є».

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 20:12 У Хмельницькій міській лікарні відкрилось нове терапевтичне відділення (ФОТО) 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли 16:45 Що купують хмельничани на благодійному ярмарку: репортаж play_circle_filled photo_camera 16:15 У соцзакладі у Хмельницькому стався вибух: є постраждалий 15:36 Організаторів контрабанди бурштину судитимуть у Хмельницькому 14:52 На вулиці Хмельницького повернувся велопатруль 14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку 12:04 У Хмельницькому проведуть благодійну фотосесію за донат 11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up