“Коли ганяють, переходжу на другу сторону”, - стихійні торговці на проспекті Миру

“Коли ганяють, переходжу на другу сторону”, - стихійні торговці  на проспекті Миру
  • На проспекті Миру так і не розігнали стихійну торгівлю.
  • Бабусі з ягодами і молочкою просто на очах в дільничних перекочували через дорогу.
  • Поліцейські торговців не штрафують, а в управлінні торгівлі кажуть, що водити за руку продавців втомились.

Минулого тижня стихійну торгівлю на проспекті Миру розігнали. 5 липня адміністрація ринку “Приватна справа”  висадила навпроти павільйону квіти, щоб там не топталися бабусі з ящиками. Викликали поліцію,щоб ті вслідкували за місцем. Але вже наступного дня бабусі з парасольками і ящиками перекочували на нове місце - через дорогу від павільйону. І стоять там цілий день. Місцеві кажуть,що бабусі - їхні сусідки і продукти перекупляють у селян. Самі ж роблять “накрутку” і продають дорожче.

Навпроти павільйону зробили клумбу

Перебігають на іншу точку

Через дорогу від алейки на проспекті Миру вряд розмістились жіночки. Порозкладали товар біля дороги на дерев’яних підставках. Одна продавчиня сказала, що приїхала з села Пирогівці, звідки і привезла все «своє, домашнє». На питання, чому не злякались поліцію, відповідає:

Відео дня

- До нас поки не доходять. Це магнати їх викликають з павільйона, щоб нас виганяли. В них кабачки і в нас – конкуренція ж. Я кабачок тільки зранку вирвала. Скільки я його візьму продати, та й 4 баночки порічок, - говорить жіночка. – Мене штрафували вже десь на двісті гривень. Може, на ринку є місця, але ми їдемо з цеї сторони, то сюди ближче. Мені на два часа корову їхати доїхати.

- По 15 гривень продаю. Приїжджаю з Масівців майже кожен день. Моя корова, молочко чистеньке, - говорить жінка, яка представилася журналістам  Ольгою.

Жінка розклалась на тротуарі на повороті на вулицю Панаса Мирного. Продає з внуком. Малий стоїть біля відра вишень, бабуся припрошує купити молоко і молодий горошок. На запитання, чи не «ганяє» поліція, спокійно відповідає:

- Коли ганяють, переходжу на другу сторони. Буває сідаю під березу, там мене не видно. Іноді виходять з магазину і сваряться, але я вже не хотіла спорити. Колись давно мене штрафували, - зізнається жінка.

Таких як Ольга тут більше двох десятків. Жінки поряд з проїжджою частиною порозкладали ягоди в склянках, торгують яйцями, зеленню і молочкою. Повз проходять дільничні  - пенсіонери і оком не мигнули.  

"Обличчя всі ті самі"

Тим часом, дільничні із Зарічанського відділу поліції проводять профілактику поблизу ТРЦ «Ріко». Роблять зауваження жіночках, які торгують зеленню, ягодами і квітами. Інспектори самі бачать, що недостатньо «насварити пальчиком», але штрафи не виписують. Мовляв, немає вказівки керівництва. 

- Ми патрулюємо тут зранку і до вечора. Підходимо до всіх. Не всі ставляться з розумінням, буває реагують агресивно. Попередження не допомагає, бо нема результату. Обличчя всі ті самі, - пояснює дільничний інспектор поліції Зарічанського відділу поліції Сергій Козак.

На "стихійників" не вистачає працівників і часу

В управлінні торгівлі пожимають плечима. Там кажуть, ледь не щодня їхні працівники проводять рейди по стихійній торгівлі. Але результату немає. До бабок на проспекті Миру правоохоронців викликають підприємці з ринку «Приватна справа». Бо ж конкуренція. Але ті непорушні.

- Підприємці з ринку "Приватна справа" активізувались. Зараз не було можливості направити туди наших працівників, бо період відпусток. І не встигають, бо ще є торгівля на Проскурівського підпілля і Проскурівській, - розповідає начальниця управління торгівлі Хмельницької міської ради Руслана Сідлецька.  – Люди самі підтримують торговців. По-друге, має бути контролююча міра – складання протоколів. А поліція веде більш ліберальну політику. Люди це зрозуміли і користуються цим. Якщо ти хочеш заробити і нічого не платити – це неправильно.

За словами очільниці управління, за останніх кілька місяців в адмінкомісії не знайшли жодного протоколу, складеного за торгівлю «з рук». Більше повноважень «ганяти» торговців мають поліцейські. Управління ж, в свою чергу, може тільки забезпечити бабусь вільними місцями на ринку. А вони є. Викорінити торгівлю із землі пропонують, зробивши благоустрій території.

- Вони ж хитрять. Кажуть, що місць немає, а насправді не хочуть йти. На проспекті майже все перекупи, є одиниці, які торгують своїм. Ми беремо за руку і ведемо в ринок, щоб показати, де є місця і розставляємо їх. Поліція може встановити особу. Але їм шкода і вони не хочуть налаштовувати людей проти себе. Ми хочемо, щоб на «Приватній справі» теж були місця, щоб там торгували бабки, які дійсно приїхали з села, - каже Руслана Сідлецька.

Лякають, але не штрафують

За останній тиждень на "102" не було викликів з питання стихійних ринків. Найпроблемнішими досі залишаються райони залізничного вокзалу близько 50- 60 відсотків, з усіх неконтрольованих ринків. Всього від початку року було складено 17 протоколів. За словами речника патрульної поліції Романа Мартинюка, вони не мають можливості затримувати та штрафувати усіх незаконних продавців, адже на кожну особу потрібно витрачати близько двох годин. Здебільшого пенсіонерки завжди скаржаться на здоров’я.

- Все ж таки у нас є прогрес. Рейди проводяться кожного дня, наприклад  на вулиці Кам"янецькій та Вайсера чисельність продавчинь зменшилась в рази. Район залізничного вокзалу залишається наймасовішим. Основною проблемою є те, що жоден хмельниччанин не звертався з скаргою з цього питання. Також можу сказати, що поки люди будуть купувати сумнівну продукцію, доти буде існувати ця проблема, - каже Роман Мартинюк.


Нагадаємо, що влітку 2015 року правоохоронці організували кілька рейдів, щоб вигнати торговців з тротуару навпроти філармонії. Чергування міліції тоді дало результат. Більшість бабусь покинули “нагріте” роками місце. Але ненадовго.  Зараз бабусі з молоком сидять знову, правда, їх вже не так багато, як раніше. 

На Проскурівського підпілля також поменшало торговців. Багатьох прилаштували на ринку “Кооператор”.


Підготували Анастасія Бевз та Крістіна Христофорова

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lubomyr

    ця проблема бородата і вічна як всьо остальне  - погані дороги, черги, високі ціни і давка в транспорті. Хай лишать їх в спокої. А люди можуть просто нічого не купляти в них
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up