З тротуару до столу: хто і як має "почистити" Хмельницький від стихійної торгівлі

З тротуару до столу: хто і як має "почистити" Хмельницький від стихійної торгівлі

"Алейка", що на Проскурівського підпілля - одне з найбільш проблемних місць. На алейці продають молочку, курей та зелень прямо з землі. Патрульні торговців «ганяють», але не штрафують. А в управлінні торгівлі пожимають плечима. Місць на офіційних ринках вистачає, але люди туди не підуть, бо платити треба. 

Розмови про скандальну алейку у Хмельницькому не вщухають. Справа тягнеться більше 7 років. В 2011 році підприємців розігнали, а торгівлю заборонили. Влада божилася, що тут ніхто і ніколи торгувати не буде. Були протести, мітинги і навіть голодування підприємців.

У 2009 році ще було так. Потім екскаватори та крани почали вивозити блоки, на яких були розташовані торговельні місця. На цьому місці обіцяла влада - буде проїжджа частина.  Йшли роки, змінилося керівництво міста, але на Проскурівського підпілля як була торгівля, так і є. Тільки є одне "але". Податків ніхто не сплачує. Продавці - стихійні. Це, як правило, бабусі з молоками, перекупщики або злісні неплатники податків, які приїжджають на машинах, розкладають столи і торгують цілий день.  Патрульні мовчки обходять їх десятою дорогою. Подейкують, що місце "нагріте" і чіпати продавців не можна, бо все оплачено. Тільки ким і куди? Про це на диктофон, а тим паче на камеру ніхто не каже. 

У Хмельницькому боротися із стихійною торгівлею мають чотири служби: патрульна поліція, працівники міського відділу поліції, управління торгівлі і управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Кожен може скласти свій протокол на порушників. І в кожного свій метод. 

Відео дня

Не реагують і хамлять

Поліцейські навідуються до торговців частіше інших. Але складають протоколи рідко. Журналісти "ВСІМ" бачили, як працюють патрульні та як реагують на попередження продавці.

Повідомили про порушення на лінію "102". Четверо поліцейських приїхали за 15 хвилин. Інформація про хлопців у погонах швидко пролетіла від початку до кінця алейки. Хтось одразу почав накривати товар, дехто навіть не зрушив з місця, а у відповідь голосно обурювався.

- Чого ви їх чіпаєте. Дайте людям спокійно продавати, як їм ще заробляти собі на життя. Вони не заважають нікому. Краще б з валютчиками розібрались,  - почали заступатись за торговців перехожі. 

Патрульні кажуть, що розуміють продавців і те, що для когось - це єдиний спосіб вижити. Тому лише проводять роз'яснювальну роботу, пояснюючи, що залишились ринки, де є  вільні торгові місця. Лояльності нової поліції немає меж. Не чіпають нікого. 

-  Більшість порушників відразу ж збирається. Коли людина вже геть не реагує на зауваження, не хоче співпрацювати або не розуміє суть правопорушення і ставиться по-хамськи, то ми діємо за статтею 160 КУпАП, яка передбачає штраф від одного до семи неоподатковуваних мінімумів, - пояснює "ВСІМ" інспектор патрульної поліції Олександр Кухарук.

За торгівлю з рук у невстановлених місцях мають стягувати від 17 до 119 гривень з конфіскацією предметів торгівлі. Однак з початку роботи патрульної поліції, а це з грудня минулого року, копи склали лише 8 протоколів на стихійних торговців. 

 Від міського управління поліції щодня виділяється наряд, який орієнтований на роботу із стихійними торговцями. Протоколами тут не «розкидаються». Намагаються просто поговорити з людьми. Але коли ті не дуже адекватно реагують або повертаються продавати на тротуар після попередження – отримують протокол.

Одразу штрафують?

Ситуація з алейкою добре знайома Олександру Лукову - колишньому заступнику начальника управління торгівлі. До речі, він при Чернилевському став начальником управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Пан Луков колись говорив "ВСІМ", що "алейка  йому вже в печінці сидить". Зараз болячка вже не його, тому ситуацію коментує стриманіше: 

 -  Вчора чоловік з Лісових Гринівців продавав яблука на тротуарі. Отримав 1260 гривень штрафу. Прийде ще раз – знову отримає, - говорить «ВСІМ» Олександр Луков.

"Метри пустують, а люди продають в болоті"

Нинішній начальник управління торгівлі взагалі "не в темі". Ця проблема вже багато років непідйомна для всього колективу. Тут лише розводять руками. Мовляв, втомились боротись із стихійними торговцями. Неодноразово зустрічались з ними і пропонували місця. Однак ті непорушні. Хоча  по Кам'янецькій біля філармонії спільними зусиллями розігнати продавців вдалося. Тиждень рейдів не пройшов дарма. 

 - Хай ними займається поліція та інші правоохоронні органи. Я ніяк на них не можу вплинути. Їм пропонували місця, вже не раз вели з ними розмову. Не хочуть і все, - каже начальник управління торгівлі Олександр Панченко.

На ринках запевняють - місць вистачить усім. Якщо на ринок "Кооператор" (Центральний) йти не хочуть, бо там, як кажуть самі продавці, - дорого. То до комунального, який є дешевшим, їм далеко.  Директор ринку комунального ринку «Ранковий» Володимир Чекман переконує, що зараз є можливість забезпечити людей місцями, але ті не хочуть платити. До речі, саме на цей ринок "переселили" торгівців з Кам'янецької. 

 - Не підуть вони, їм вже багато разів пропонували. Прилавки стоять вільні. Та люди не хочуть. Їм легше стати на алейці,  ніж заплатити гроші. Ми біля філармонії їх ледве позабирали.  На Хотовицького пустує 100-метровий прилавок. Але їм хочеться торгувати на болоті. Зате безкоштовно. А місце коштує 1,70 гривні, - каже Володимир Чекман.

"Куди плюють, звідти і продають"

На кожному продуктовому ринку працює лабораторія ветсанекспертизи. На центральному овочевому ринку сюди часто приходять зі скаргами люди, які купили продукти на вулиці. Але чимось допомогти тут їм не можуть.
- Ми перевіряємо лише тих, хто прийшов продавати на ринок. До стихійної торгівлі ми відношення не маємо. Постійно пояснюємо людям, що купувати там небезпечно. Звичайний перехожий йде і плюне на тротуар. А на те місце потім розкладають продукти і продають, - говорить «ВСІМ» завідуюча лабораторії ветсанекспертизи на центральному продуктовому ринку «Кооператор» Ніна Бачмага.

 На алейці біля овочевого ринку постійно продають копчені м’ясні продукти. Купувати їх дуже ризиковано. За словами Ніни Бачмаги, у копченостях, які виготовлені із хворих африканською чумою тварин, вірус тримається до шести місяців. Ті, що продають на тротуарах, не мають ніякої дозвільної документації, яка б свідчила про дату виготовлення та перевірку на якість.

"Розмовами не вплинути"

Виконавчий директор Союзу підприємців та промисловців Хмельницької області Валерій Заганяч:

- Такого, як у нас, ніде нема, ми ж в Європу йдемо. В Європі навіть базарів таких нема, не говорячи вже за стихійну торгівлю. А тут літо, спека, незрозуміло, що там продається, чи свіже воно. Такого жахливого допускати не можна. В першу чергу, є міська влада, яка має регулювати ці питання. Вона має висловити свою офіційну позицію, яка підкріплена законодавчими нормами. Влада має запропонувати щось натомість, налагодити діалог з торговцями. Розмовами на людей зараз важко вплинути. Влада має всюди наголошувати на штрафах за незаконну торгівлю: роздавати листівки, клеїти оголошення в тих місцях, в газетах друкувати інформацію. І постійно треба штрафувати, бо люди попереджень не бояться. Кажуть, що не дали тут торгувати, то підуть у інше місце. А якщо штраф буде більшим, аніж плата за місце на ринку, то тоді вони вже задумаються, що краще заплатити за місце і ніхто чіпати не буде.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Анонім

    Для чого обзивати, де ваша культура мовлення? Навчіться спілкуватись,перш ніж щось писати.
  • Анонім

    Так,це правда, там одні перекупщики з землі торгують. Поряд ринок,а вони нагло і вперто вціпились до тротуару при дорозі. Гнати їх в шию!!!

    Анонім reply Анонім

    Так для вас же стараються. Щоб вам було недалеко до зупинки громадського транспорту сумки тащити. Тому поближче до цих зупинок і торгують. А ви скотиняки невдячні
  • Анонім

    Правильно,що розганяють стихійні ринки! Доки буде цей бардак на Проскурівському підпіллі!!! Скільки років це ще буде? Там торгує 5 бабусь з молоком і сиром,а всі інші- це торгаші з колишньої "АЛЕЙКИ". Стільки ринків у місті, а вони загажують наш центр. Нехай ідуть на ринок, він же поряд. Так ні, їм подавай дорогу. Жах!!!!!
  • Анонім

    дешева і замовна стаття.Згадали і Лукова і Чернилевського-ще про Ворону і Ковальчук забули написати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up