Комунальники зрізали 160-річний ясен у центрі Хмельницького. Яка причина?

Комунальники зрізали 160-річний ясен у центрі Хмельницького. Яка причина?
Тут і далі фото Суспільного
  • Дерево мало статус ботанічної пам'ятки місцевого значення. 

  • Але воно було хворе і могло впасти на електролінії та автівки. 

  • Тож стан дерева визнали аварійним та зрізали його. 

Сьогодні, 21 серпня, працівники комунального підприємства зрізали ясен на Майдані Незалежності. Цьому дереву 160 років і ще донедавна воно було ботанічною пам'яткою місцевого значення. В 2020-му дерево внесли до об'єктів природно-заповідного фонду.

Від 2022-го це дерево почало стрімко нахилятися вбік. У міському департаменті інфраструктури вирішили обстежити ясен. Для консультації залучили фахівці з інших міст й навіть країни. Ті підтвердили, що ясен гине на очах.

За висновком «Вінницялісозахист» дерево:

Відео дня

Спеціалісти підтвердили, що ясен поступово вмирає. Його спершу огородили. А сьогодні стало відомо, що найстаріше дерево Хмельницького зрізали. 

На червневій сесії Хмельницької міської ради з ясена зняли статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення, а саме дерево визнали аварійним. Останні два тижні нахил кута став вкрай небезпечним. Про це повідомляє Суспільне. Ясен довелося зрізати через невиліковну хворобу кореневої системи, яка прогресувала. 

Восени минулого року ясен поступово став обсихати та дедалі більше хилився до низу. Недалеко від місця, де росло дерево, розташована опора комунального підприємства "Міськсвітло". Останні тижні дерево трималося лише на цій опорі. 

— Там дуже багато внутрішніх і зовнішніх кабелів освітлення. Тож, якби це дерево впало, воно б могло пошкодити всі ці кабелі та мережі. Також там недалеко розташована стоянка автомобілів. То ж дерево могло пошкодити й чиїсь автівки,— пояснила директорка комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою Олена Мельникова.

До слова, сам ясен мав висоту до 30 метрів, діаметр до 130 сантиметрів та важив до 10 тонн. Аби його зрізати комунальники залучили 5 одиниць техніки та 10 працівників. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач55

    Шкода,тепер маємо алею пеньків.Потворний майдан,потворний благоустрій,що займається зеленим каліцтвом всього міста.Але публіка схаває,бо сама така ж.
  • Віталій Українець

    Позаду дерева -ближче до будівлі на глибині 5-8 мертів є підземний хід якій йде на кут майдану.Кожну весну він затоплюється паводковими водами і стовбур стає як ложка в каші не стійкий.

    Грибка на корінні немає-ясени живуть дуже довго!
  • viktor

    Всьому е свій час.
  • Anatoliy Slobodian

    Виродки.

    Андрей Галета reply Anatoliy Slobodian

    Anatoliy Slobodian А ШО ТИ СКАЖЕШ ЯК КОГО ПРИДАВЕ .ВИДНО Ж ШО ВОНО ПОЧАЛО З СЕРЕДИНИ ПРОПАДАТЬ .АБИ ШО ЛЯПНУТЬ З ДІВАНА .

    Віктор Захарчук reply Anatoliy Slobodian

    Чому виродки? Нехай дерево чи гілка від нього впаде комусь на голову?

    ЧитачЧитачів reply Anatoliy Slobodian

    Жалко, що на твоє авто не впало, а ще краще - на голову.

    Читач62 reply ЧитачЧитачів

    Шановний, ви самі плетете, нвби з дуба впали.

keyboard_arrow_up