«Космос» підлатають за 100 тисяч гривень: як проходить ремонт скульптури Мазура

«Космос» підлатають за 100 тисяч гривень: як проходить ремонт скульптури Мазура
  • Старі та проржавілі скульптури Мазура отримають нове життя за 100 тисяч гривень.
  • Планують зняти стару фарбу, зашпаклювати тріщини, пофарбувати та залатати металом діри.
  • Реконструкцією це не називають, адже дуже важко відновити вироби із металобрухту.
  • Як працюють над композицією «Космос», що там зараз роблять та що про безпечність скульптур кажуть хмельничани, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Кілька тижнів тривають ремонтні роботи в парку Чекмана. Нарешті взялися за поточний ремонт багатостраждальних скульптур Мазура. В цьому році планують «підлатати» композицію «Космос», яка найбільше приваблює хмельницьку малечу. До слова, це найбільший витвір Миколи Мазура із металобрухту.  На ремонт з міського бюджету дали 100 тисяч гривень. Його планують завершити вже на початку липня.

Ржаві та прогнивші – так можна охарактеризувати славнозвісні скульптури Миколи Мазура, які розкинуті у різних куточках Хмельницького. Конструкції вже давно знаходяться в аварійному стані. Полущена фарба та дірки, розміром з футбольний м’яч, видніють здалеку. Продовжити життя витворам хмельничани просили у петиціях до міської ради, про необхідність реставрації говорили учні та дочка Миколи Мазура Оксана. Перша і поки що єдина відремонтована скульптура знаходиться на площі Свободи (Сілістра - прим.авт). Підлатали і пофарбували її люди, які знали Миколу Мазура особисто. Гроші виклали з власної кишені.  

Це 25-метровий «Космічний корабель» і велетенський «Космонавт» заввишки 5 метрів. Сьогодні ця композиція буквально валиться на очах. За комплекс Миколі Мазуру у 1987 році було присвоєно обласну премію «Корчагінець», а у 1989 році – республіканську премію ім. Островського. 

Цього року за бюджетні кошти ремонтують композицію  «Космос», що в парку Чекмана.

Відео дня

До робіт уже взялися, в планах - зняти стару фарбу, зашпаклювати тріщини, пофарбувати та залатати металом діри. Сімʾя підрядних виконавців Андрій та Іванна Черніцькі, працюють над скульптурами уже кілька тижнів.

Начальник управління ЖКГ Василь Новачок пояснює, що цього року про капітальну реконструкцію скульптур Мазура мова не ведеться. Грошей вистачить лише на ремонт композиції «Космос», яка тепер знаходиться на балансі комунального підприємства «Парки і сквери Хмельницького». Крім того, перш ніж починати роботи над «автодромом» та іншими композиціями, слід впевнитися в ефективності поточного ремонту залізного космодрому.

Встановлених термінів здачі відремонтованого об’єкту в підрядників немає, тому працюють не на швидкість, а на якість. Журналістам vsim.ua пояснюють, що стара фарба зчищається дуже важко, через це процес ремонту трішки затягується, але завершити все ж планують до кінця червня.

C:\Users\Користувач\Desktop\Мазур\DSCN8969.JPG

- Головне для нас – це зберегти автентичність композиції, - пояснює Андрій Черніцький. -  Після ремонту має залишитися та ж кольорова гама, яка була створена самим Мазуром. Хочемо повністю відновити той зовнішній вигляд із старих фотографій. Також пріоритетне завдання – усунути аварійність даних конструкцій. Все, що попрогнивало, ми будемо заварювати новими листами. Будемо зачищати стару фарбу, шпаклювати. На інші скульптури в бюджеті кошти не закладено. Там також є місця, які потребують хоча б часткового ремонту, але грошей на це поки не має. Наприклад, на левові уже перил навіть немає, там досить аварійна ситуація. Можливо керівництво самого парку якось посприяє вирішенню цієї проблеми, не знаю як буде надалі, поки працюємо лише тут.

Що кажуть хмельничани про ремонт

Дітлахів, охочих погратися на космодромі, завжди вистачає. Але мами, зазвичай, не підпускають до них свою малечу, ближче ніж на метр. Або ж супроводжують цікаве чадо по містку за руку, заходити в середину не дозволяють через купу битого скла, облущену фарбу та величезні діри в дні конструкції.

Хмельничанка Вікторія часто гуляє парком ім. Чекмана разом із синочком Марком, пояснює, що композицію «Космос» він особливо вподобав. Постійно рветься там погратися, але жінка не дозволяє через підвищену аварійність конструкції.

Вікторія з сином Марком

C:\Users\Користувач\Desktop\Мазур\DSCN8977.JPG

- Я сину розповідала, як мене ще сюди батьки водили гратися, йому б теж хотілося. Завжди рветься туди. Дітям тут дуже цікаво, особливо хлопчикам. Та я не пускаю або, якщо геть сильно проситься, сама з ним лізу і страхую. Бо в нас уже була ситуація, що чоловік спіймав його знизу, так і нирнув в ту дірку. Добре, що встиг, а то ще покалічився б. Пояснюю, що не можна туди лізти, бо стан дуже аварійний. Але це ж діти, їм що не можна, то ще цікавіше. А це ось іду – бачу якісь ремонтні роботи ведуться, аж підійшли ближче, щоб подивитися, що тут робиться. Аж душа радіє, бо таких парків по Україні, ніби в нас, і десь в Черкасах, більше немає. Раніше всі приїжджали і дивувалися таким атракціонам, це наша історія, візитівка нашого міста. Дуже круто було б, якби дійсно вистачило тих грошей і скульптури таки відремонтували. Бо зараз вони в такому аварійному стані, що я дивуюся як тут ще не огороджена ця територія, щоб діти взагалі туди не лізли і не травмувалися.

А ось хмельничанка Ірина взагалі не впевнена, що скульптури вдасться врятувати просто заваривши діри. На її думку, це гроші на вітер, а сама композиція «Космос» потребує повної заміни старого металу.  

Ірина з сином Єгором та донечкою Діаною

C:\Users\Користувач\Desktop\Мазур\DSCN8991.JPG

- Там такі дірки, що страшно дітей пускати. За моєї памʾяті, жодних ремонтних робіт не було, лише раз ці скульптури фарбувалися і все. Я свого малого не пускаю. Ще років 5-6 тому, коли таких великих дірок не було, я за ним там ще трохи лазила. А тепер ні ногою туди. Малому вже десять років, ніби і доросліший, а все одно боюся. Діти ж під ноги не дивляться, так і покалічитися недовго. Все прогнило давно, не знаю чи ця латочна реконструкція допоможе. Як на мене, то все потрібно міняти, з надійного залишився лише міст. Ну залатають вони одну діру, а поруч через кілька тижнів зʾявиться нова, бо той метал уже своє віджив, він увесь аж світиться.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up