Криївка і тир: репортаж з нових закладів у Хмельницькому (ВІДЕО)

Криївка і тир: репортаж з нових закладів у Хмельницькому (ВІДЕО)
  • У місті відкрився єдиний в області музей-криївка та новий тир.
  • Що там є, як все виглядає зсередини і хто туди може потрапити?
  • Читайте і дивіться репортаж.

Схованка, бункер або криївка. Саме так воїни УПА називали місце, де могли б пересидіти ворожу облаву. Його обирали за кількома критеріями - непомітність, недоступність для ворога й можливість для відступу. 

Нині у деяких областях України є приклади тодішніх повстанських криївок. Зокрема - на Івано-Франківщині. Там, як розповідає Суспільне, криївка розташована у підвалі столітнього будинку. Вхід до якої - через криницю. 

Єдиний в області музей-криївка минулого місяця з’явився і в Хмельницькому. Допомогли його обладнати хмельничани. Вони поділилися речами, за допомогою яких вдалося створити колоритну атмосферу. Цим займалися із грудня минулого року. І от у вересні 2022-го криївка врешті прийняла своїх перших відвідувачів. Дізнавайтеся, що там можна побачити та скільки коштує візит.

Відео дня

“Криївка Стінка”. Саме такий напис зображений на стіні поряд із малюнком підземелля. Переступивши поріг - потрапляєш до невеличкої кімнати. Перше, що відчувається - сосновий запах. На підлозі - тирса, якою присипана глина. “Саме такою зачасту була підлога у повстанських криївках”, - переконує екскурсовод. Ним є організатор культурно-дозвіллєвої діяльності СКЦ “Плоскирів” Ольга Шевцова. 

У криївці є кілька локацій, до яких приковується увага відвідувачів. Перша - двоярусне дерев’яне ліжко. “Ліжко саме таке, аби можна було компактно розміститися. Адже криївки були невеликими за площею. Повстанці переховувалися там тривалий час. І їм потрібно було якось облаштовувати свій побут”, - пояснює екскурсовод. 

У криївці є декілька полиць. На одній із них - музичні інструменти. А саме - старовинний акордеон та цимбали. Усе можна взяти в руки. Роздивитися та сфотографуватися. На іншій - представлений глиняний посуд, друкарська машинка, гасова лампа й деяке військове спорядження. 

Головним атрибутом кожної криївки, каже екскурсовод, була ікона. Мовляв, повстанці були віруючими людьми. Тож у хмельницькому музеї теж не обійшлися без цієї речі. Поряд з образом на стіні висить червоно-чорний прапор.

На столі, що біля ліжка, лежать листівки, старовинні книги та стріляні гільзи. Останні є подарунком Здолбунівської криївки, що на Рівненщині.

Потрапити до криївки можуть не лише учні чи студенти, а й дорослі. Для усіх проводять екскурсії у вівторок і четвер, з 10 до 13 години, а також у кожну третю суботу місяця. Познайомитися із колоритом того часу можна як індивідуально, так і в групі. Тривалість - від 20 до 40 хвилин. Екскурсія є безкоштовною. Та кожен охочий може залишити внесок, який передадуть ЗСУ.

Криївка - не єдине місце, що підготували для гостей. Адже за стіною бункера розташований тир, відкриття якого відбулося теж минулого місяця. Там пропонують постріляти із пневматичної зброї. Для візиту необхідно записатися заздалегідь. Відвідувати тир дозволено не лише дорослим, а й дітям від 5 років. Ознайомлюватиме зі стрільбою інструктор. Тривалість - 45 хвилин. Вартість: 

Аби записатися в криївку чи тир, телефонуйте за номером - 067-381-44-38.

Читайте також: У Хмельницькому з’явиться тролейбус-гармошка. Дізналися деталі

Тир

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up