Курсанти Кам'янець-Подільського ліцею скаржаться на умови проживання в закладі

Курсанти Кам'янець-Подільського ліцею скаржаться на умови проживання в закладі
Скрін з відео
  • Чотириста курсантів виселили із військової частини, де вони мешкали до війни. 

  • На новому місці вже 30 років не було ремонту, там тісно, немає розділу на хлопців та дівчат, вікна не провітрюються. 

  • Молодших ліцеїстів щоранку піднімають на пів години раніше, щоб розвантажити черги до санвузлів. 

  • Облаштувати територію можна. але на це треба десятки мільйонів гривень. 

Курсанти Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою до повномасштабного вторгнення проживали на території військової частини. Але рік тому ця територія знадобилася для потреб Збройних сил. 

Тому чотири сотні ліцеїстів переселили у приміщення колишнього професійно-технічного училища. Однак, там немає умов для повноцінного навчання стількох дітей. Як нині живуть курсанти йдеться в сюжеті "5 каналу".

Курсанти хочуть служити в ЗСУ

У ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою беруть фізично підготовлених юнаків та дівчат. Крім витривалості, майбутні ліцеїсти мають здати кілька іспитів. Один із курсантів — Назар Барановський — вступив до закладу, аби стати військовим, як батько.

Відео дня

— Ще в 7 класі я захотів бути військовим, через своїх знайомих я знайшов саме цей ліцей. Цілий рік готувався, а в кінці 8 класу я поступив своїми силами і вирішив, що надалі хочу бути військовим, – зізнається Назар.

Одинадцятикласник Роман Угляр цього року закінчує навчання. А після того хоче продовжити службу в ЗСУ. Він планує стати оператором дрона або служити в десантно-штурмових військах.

— Батьки з самого дитинства залякували "віддамо тебе в ліцей". Я кажу, "я сам піду в ліцей, сам спробую і все, – додає Роман.

Тісно, холодно і немає ремонту

Кам'янець-Подільський ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою – це заклад загальної середньої освіти. Його курсанти живуть у казармах та за розкладом військової частини. У 2022-му ліцей зайняв приміщення колишнього профтехучилища. Але вихованці та педагоги кажуть. що тамтешні умови для військового ліцею там неприйнятні.

— У нас є обладнання, ми все привезли з собою, у нас є і техніка, і меблі. У нас є все, але у нас немає стін таких нормальних. У нас немає вікон, у нас вікна затягнуті і відчинити їх неможливо, вони запаєні фактично, – розповідає вчителька математики Олена Телентій.

Приміщення училища не пристосовані для постійного проживання 4 сотень ліцеїстів. Підліткам тісно. 

— Трохи тісно, як для нас мало місця і трошки буває прохолодно, мало умивальників, доводиться стояти в черзі, – додає Роман Угляр.

Аби були менші черги до санвузлів, ліцеїстів будять зранку в різний час. Молодших піднімають за пів години раніше звичного розкладу. Немає окремих приміщень для дівчат, які навчаються з хлопцями.

— Ми вже будемо набирати дівчат, які будуть жити в Кам’янці-Подільському, можуть ночувати вдома, а приходити в ліцей на заняття, – каже керівник ліцею Олександр Рощук. 

Треба інвестувати десятки мільйонів

За його словами ремонт на території профтехучилища не робили з 1990-го року.

— Тут всі деревяні вікна, дахи течуть і зовсім нічого. Є де ночувати нашим дітям, але воно не відповідає тим нормам, які є на сьогоднішній день. Також у нас відсутня повністю спортивна база, відсутня база, щоб наші діти могли розвиватися духовно, спортивно і т.д., – пояснює Олександр Рощук.

Територія дозволяє створити хороші умови для проживання та навчання курсантів. Але для цього потрібно інвестувати десятки мільйонів гривень. Так кажуть в обласній військовій адміністрації, якій підпорядкований ліцей.

— Сам комплекс потребує великих вкладень і я думаю, що 27 мільйонів – це перший етап. Ми кілька етапів реставрації цього об'єкту запланували і я думаю перший етап – це в першу чергу треба забезпечити житловий корпус і столову, – пояснив заступник голови Хмельницької ОВА Володимир Юр'єв.

Більше про це — у сюжеті “5 каналу”:

Читайте також: “Весілля буде після Перемоги”. Зв’язківець Олександр одружився та пішов на передову

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

  • ЧитачЧитачів

    Нічого не потрібно змінювати. Вони (ліцеїсти) знають ким мають стати і мають пройти всю школу виживання.
  • Людмила Крук

    Може, Порошенко поможе? Його канал про це написав?А слабо допомогти?На ділі,грошима з власної кишені.Не на фотки в бронежилеті і касці,а на ремонт в ліцеї.

    Людмила Крук reply Людмила Крук

    Andrii Schmidt ?

    Андрей Кузнецов reply Людмила Крук

    Людмила Крук а свобода що?

keyboard_arrow_up