Лісівники Хмельниччини продали більше 12 тисяч ялинок перед святами

Лісівники Хмельниччини продали більше 12 тисяч ялинок перед святами
Тут і далі фото Подільського лісового офісу
  • Напередодні свят в області працювали 19 точок, де можна було купити новорічне деревце легально у лісівників.  

У грудні лісівники розпочали продаж новорічних красунь для всіх охочих. Придбати новорічну красуню просто з лісу можна було на 19-ти точках в Хмельницькій області. 

У лісовому господарстві повідомили, що за час цьогорічної передноворічної кампанії продали 12 291 ялинку. Це більше, аніж торік. У асортименті були ялина, ялиця та сосна. Деякі філії також реалізовували ялинки у горщиках. Лісівники заготовляли ялинки відповідно до попиту. Скільки вторгували за хвойні — не зазначають. 

Нагадаємо, у 2022-му діяло 7 точок продажу ялинок, а продали майже 10 тисяч деревець. У 2021 лісівники реалізували майже 19 тисяч ялинок, у 2020 — понад 15 тисяч. 

Відео дня

До слова, у сусідній Тернопільщині лісівники цьогоріч продали 1 973 ялинки, а на Буковині — 2 559. Зауважимо, що це лише дані від лісництв. Крім того, в Хмельницькому, наприклад, торгували ялинками ще на 11 точках. А щоб виростити деревце з шишки лісівникам потрібно 5 років. 

Як правильно утилізувати ялинку

У Подільському лісовому офісі також розповіли що робити із живим новорічним деревцем після свят. Просто викидати ялинку до сміттєвого контейнера не можна. Утилізувавши дерево неправильно, воно потрапить на звалище, де не матиме можливості розкладатися природнім шляхом.

Найпростійший спросіб — віддати на утилізацію до спеціальних приймальних пунктів, що працюють в населеному пункті. В Хмельницькому ялинки утилізовує “Спецкомунтранс”. Привезене дерево подрібнюють на тріску.

Якщо дерево ще зелене і хвоя не обсипалася, то його можна віддати в зоопарк або відвезти на ферму. Це чудове джерело вітаміну С та інших поживних речовин для верблюдів, корів, бізонів, кіз.

Хвоя цінна для фермерів. Ялинкові голки відмінно підходять для мульчування рослин в городі чи саду. Під шаром хвої приблизно в три-п'ять сантиметрів довго зберігається волога, що дозволяє рідше поливати рослини, і створює сприятливе середовище. Хвоя відмінно підходить в якості добавки до грунту для журавлини, чорниці та інших ягідних культур.

Відомо, що хвоя має доволі чіткий запах із корисним для дихальних шляхів ефектом. З неї можна виготовити мило. А ще за допомогою голок ялини можна провести ароматерапію. Однак пам'ятайте, що її тривалість не повинна перевищувати 10 хвилин. Залийте голочки окропом, а потім поставте на середній вогонь. На 250 мл води потрібно лише одну столову ложку голочок.

А якщо ялинка чи сосна, яка прикрашала вашу оселю, все ще зберігає свій аромат, можете розкласти голочки до невеликих мішечків чи до ємностей із водою і розставити у квартирі. Так запах хвої залишиться в оселі надовго, навіть якщо ви утилізуєте саме дерево.

А ви ставили живу чи штучну ялинку?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Taras Chevchenko

    А чому лісивники-канібали досі не в тюрмі ?!!!
  • Helen

    Я б взагалі заборонила зрізати ялинки. Або штучна, або висаджена у горщик.
  • Юрий Луковой

    Хз.. Візуально, ввечері 31-го на базарі ялинок біля Дитячого світу цього року було набагато більше залишків, ніж минулоріч.... Та й по настрою цього року якось було не до ялинок. Чи це лише у мене так?
  • Юрій Гудок

    Ну а хулі їм.  Напиляли пару камазів. Їсти то хочеться на новий рік

keyboard_arrow_up