На Хмельниччині спіймали двох порушників, які рубали в лісі ялинки. Як їх покарали?

На Хмельниччині спіймали двох порушників, які рубали в лісі ялинки. Як їх покарали?
Фото Подільського лісового офісу
  • На порушників склали адмінпротоколи та виписали штрафи. 

  • На ці кошти вони могли б придбати у лісівників 5 ялинок. 

  • Розповідаємо скільки доведеться заплатити за незаконну вирубку ялинки та де купити легально новорічне деревце. 

Напередодні Різдва та Нового року лісова охорона Хмельниччини посилила патрулювання хвойних дерев та новорічних плантацій. А днями в області спіймали перших порушників. Про це розповіли в Подільському лісовому офісі. 

Лісівники спільно з копами зловили «на гарячому» 2-х любителів «безкоштовних» новорічних атрибутів. Сталося це у Кам'янець-Подільській та Славутській громадах. На обох порушників склали адмінпротоколи. 

Розмір штрафу за одне дерево склав 510 гривень. Окрім цього, вони зобов'язані сплатити шкоду, заподіяну лісу. Сума за 2 незаконно зрубані дерева становить 1 359 гривень. Лісівники додають, що за штраф, який порушники мають сплатити за самовільну рубку, вони могли б легально купити 5 метрових новорічних ялинок.

Відео дня

Які штрафи за вирубку ялинок в лісі

Нині у Подільському офісі охороняють планції 56 мобільних рейдових груп. Вони патрулюють сосни і ялинки, вирощені спеціально для продажу, а також звичайні лісові масиви хвойних. Від початку грудня вже проведено майже 70 рейдів.

— Лісівники продають ялинки за доступними цінами. Незважаючи на це, деякі люди все ж  намагаються зрубати новорічне дерево. Нагадуємо, це не лише незаконно, а й завдає шкоди природі. За такі дії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, — йдеться в повідомленні. 

Розмір штрафу залежить від нанесеної шкоди довкіллю. А розмір шкоди – від місця скоєння незаконної рубки та діаметра дерева.

Лісівники закликають громадян не порушувати закон та купувати новорічні ялинки у спеціалізованих торгівельних точках.

А де ж придбати ялинку легально на Хмельниччині? 

Цього року в області працюватиме 19 торговельних точок. У асортименті - ялина, ялиця та сосна. Деякі філії також реалізовують ялинки у горщиках.

Ціни наразі не зазначають. Торік ялинки у лісівників коштували від 75 до 180 гривень за метр з ПДВ.

Перелік адрес та контактів, де можна легально купити ялинку:

— Купуючи дерево офіційно, ви сплачуєте податки, з яких формується бюджет вашої громади та всієї країни. Тож наголошуємо, на кожній ялинці має бути биркка зі штрих-кодом, а у продавця - документи на рослину, — кажуть лісівники. 

Для перевірки коду можна скористатися додатком Ялинка.info або вебсайтом. Потрібно ввести номер з етикетки дерева і сервіс покаже де була зрубана ялинка.

Де купити ялинку в Хмельницькому

Наразі у міськраді погоджено 11 точок для торгівлі натуральними ялинками, виробами з натуральних ялинок, сувенірною продукцією. Вони працюватимуть за такими адресами:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    На пеньок посадити шкідників.

keyboard_arrow_up