Як виглядали центральні ялинки Хмельницького: історія у фото

Як виглядали центральні ялинки Хмельницького: історія у фото
  • Вона була головним атрибутом новорічних свят ще десятки років тому.
  • Зібрали фото й пропонуємо пригадати, як раніше виглядали ялинки Хмельницького.

У Хмельницькому потроху прикрашають вулиці міста. В багатьох локаціях вже розгорнули продаж новорічних дерев. Цього року від встановлення центральної ялинки вирішили відмовитись, однак прикрасили живу ялинку біля кінотеатру Шевченка.

Колись зимові свята збирали гуртом сотні хмельничан. Люди розважались під концертну програму й сім’ями ліпили величезні сніжні скульптури. 

Встановлення ялинки у Хмельницькому було передвісником свята й завжди викликало позитивні емоції. Самі ж ялинки змінювались візуально, як і локації.

Відео дня

Десятки років тому хмельничани збирались на розваги біля тодішнього кінотеатру Чкалова, згодом центральну ялинку встановлювали на майдані Незалежності. Масові гуляння продовжувались цілу ніч. Та після Революції Гідності й з початком війни цю традицію змінили. Новорічну ялинку почали прикрашати навпроти кінотеатру Шевченка. 

Якщо минулого року різдвяний ярмарок працював, то новорічне деревце стало виглядати по-іншому. Зокрема, біля “Дитячого світу” того року зробили своєрідну інсталяцію - ялинку на уламку ворожої ракети С-300. Це було своєрідним нагадуванням, що війна триває. 

Ми вирішили пригадати, якими були ялинки у Хмельницькому в минулому. Журналістка vsim.ua зібрала світлини. Ділимось ними з вами. 

70-х роки XX століття. Фото - "Історія Проскурова" у Facebook

Прикрашені ялинки і червонощокий Дід Мороз - це були головні атрибути новорічних свят десятки років тому. Зокрема, в 60-70-ті роки ялинки до Нового року прикрашали на трьох локаціях - біля кінотеатру імені Чкалова (зараз Шевченка), на площі біля Будинку рад та біля Дитячого світу.

У 70-х роках головна ялинка стояла біля кінотеатру імені Чкалова, а неподалік новорічного дерева красувався казковий дід зі своєю онукою. 

Рік невідомий. Фото - Володимир Чернух

На фото - ялинка на майдані Незалежності. Розваги були поблизу міської ради

"Я люблю Хмельницький" у Facebook
"Я люблю Хмельницький" у Facebook
Фото - "Віртуальний музей міста Хмельницького" у Facebook

На цьому фото хмельничани позують на фоні новорічної ялинки біля Дитячого світу. 

"Історія Проскурова" у Facebook

На цьому фото встановлюють головну новорічну красуню в 2000-х. Спочатку монтували металевий каркас, а тоді складали ялинку із сотень окремих дерев. Всю цю красу традиційно прикрашали дощиком, гірляндами та іграшками. В той час навіть був конкурс на виготовлення кращої іграшки для центральної новорічної ялинки.

2011 рік

В 2011 році центральну ялинку теж встановлювали на головній площі міста. Комунальники активно працювали, аби вже 19 грудня ялинка засяяла вогнями. Фото зроблене журналістами vsim.ua й було опубліковане в друкованій версії нашого видання. 

2012-й рік

В 2012 році головну ялинку традиційно монтують на Майдані. Встановлюють каркас і прикрашають. Офіційне відкриття відбулось у День святого Миколая, 19 грудня. 

2013-й рік

У 2013 році головну новорічну ялинку зібрали із 380 окремих дерев. Її висота сягнула 26 метрів.

Нагадаємо, з 2014 року дерево почали встановлювати перед кінотеатром Шевченка, а святкування з майдану перенесли на “стометрівку”.


До 2016 року біля Будинку рад теж прикрашали ялинку, та згодом від цієї традиції відмовилися. Головна площа стала місцем проведення траурних заходів за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни.

У 2017 році головна ялинка міста стала штучною. На її купівлю з міського бюджету тоді витратили 490 тисяч гривень. Прикрасили новорічну красуню теж по-новому - за 1,5 мільйона гривень придбали 3D-гірлянди та прикраси.

2015 рік
2016 рік
Ялинка у 2017-ому році
Так виглядала ялинка у 2019 та 2020 роках біля кінотеатру Шевченка
2021-й рік
Ялинка на уламку російської ракети біля "Дитячого світу". На фото - 2022-й рік

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up