Ліцеїсти із Хмельницького створили метеорологічну станцію (ВІДЕО)

Ліцеїсти із Хмельницького створили метеорологічну станцію (ВІДЕО)
Тут і далі фото з матеріалу Суспільного

Прилад вимірюватиме показники у Південному Бузі. 

Двоє ліцеїстів із Хмельницького створюють автономну метеостанцію. Вона має працювати у воді. Як розробили метеорологічну станцію, для чого вона спроектована та скільки показників зніматиме, розповідає Суспільне.

Ідея прийшла через загибель риби

Вихованці Хмельницького професійно-технічного ліцею розробили метеостанцію, яка автономно робитиме на електричних батареях. Її хочуть встановити на Південному Бузі. Розробниками станції є Владислав Дуна та Ярослав Змійчук. 

Ідея створення метеостанції виникла в хлопців на початку цього літа. А саме під час масової гибелі риби в Бузі. Тож третьокурсники вирішили створити суспільнокорисну річ. 

Відео дня

— Ми подумали, щоб таке зробити, щоб людям донести це в маси. І почали робити цю метеостанцію. Подали заявку, виграли грант, використали ці гроші на розробку тестової версії, яку зараз продовжуємо розробляти. Будемо її тестувати, на ній будемо підлагоджувати всю електрику, щоб все працювало як потрібно, щоб не було ніяких збоїв, — розповів Ярослав.

З чого створили станцію

Метеорологічна станція ліцеїстів матиме п'ять датчиків. Відповідно вони будуть знімати п'ять показників, а ще має корпус та електропанелі. Хлопці назвали свій проект “Циклоном”. 

— Проект називається "Циклон". Це сенсорний буй. Знімають показники атмосферного тиску, кисню, температури, мутності води та електропровідності, — пояснив Владислав Дуна.

Після цього інформацію з метеостанції онлайн передаватимуть на сайт. Ліцеїсти запланували розробити й сайт, на якому можна буде все прочитати. Але спершу, швидше за все, переглянути результати можна буде на телефоні.

Владислав розповів, що наразі на 3-D принтері вже друкують тестовий корпус. Туди встановлять електроприлади. Сам корпус буде із пластмаси. Однак, оригінальний макет згодом виготовлять з металу. 

— Його розміри десь метр на метр, в глибину десь на пів метра, який буде заякорений до дна, — додали розробники. 

Метеобуй мають спустити на воду одразу після видруку на 3-D принтері тестового корпусу.

Що моніторитиме станція

Завдяки метеостанції буде можливість отримувати показники про стан водойм. Про це розповів Анатолій Розквас, директор Хмельницького професійно-технічного ліцею електроніки. 

— Не просто так, щоб виготовити якийсь собі виріб чи плату, вони його мають спрямувати. Вони люблять природу, люблять нашу батьківщину. Хочуть, щоб вона була чистіша, щоб менше в наших водоймах було непотрібних і шкідливих речовин, — пояснив Анатолій Розквас.

Громадські активісти, в свою чергу, зазначають, що така метеостанція надзвичайно потрібна. 

— Тому що хмельницьким водосховищам, на жаль, зараз ніхто не займається, і не здійснюють управління гідроспорудами. Тобто, треба відстежувати рівень води — дуже важливий показник, температуру води — це корисно, прозорість води — це корисно, і дотримуватися правил експлуатації водосховищ,  — підсумував Павло Везденецький, член громадського об’єднання "Річки Хмельниччини".

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up