Львів’янка купила старовинний особняк у Деражні за 1,2 мільйони. Що там буде після реставрації

Львів’янка купила старовинний особняк у Деражні за 1,2 мільйони. Що там буде після реставрації
Усі фото - Спадщина UA та з системи електронних торгів «Prozorro. Продажі»
  • Наприкінці минулого року на аукціоні продали занедбаний, але старовинний палац — "Будинок приватного адвоката Периторіна". 

  • Ця пам’ятка стоїть ще з 1910 року. Її придбала львівська підприємиця за 1,26 мільйони гривень. 

  • Вона розповіла що знайшли в особняку, про історичну помилку з прізвищем та що планує зробити в палаці після реставрації

Старовинний особняк "Будинок приватного адвоката Периторіна" у Деражні вже десять разів виставляли на продаж. Востаннє, наприкінці минулого року, за нього хотіли виручити 10 тисяч гривень. Та на аукціоні ціна підскочила у у 126 разів.

Архітектурну пам’ятку купила львів’янка — культурна менеджерка та засновниця ініціативи "Спадщина.UA" Ганна Гаврилів. Вона придбала занедбаний палац за 1,26 мільйона гривень. І вже розпочала впорядкування будівлі та території навколо. Що знайшли в палаці під час огляду, яку історичну помилку викрили та коли планує відкрити палац для місцевої громади розповідає Zaxid.net.

Відео дня

Історична пам’ятка

Палац в Деражні – нововиявлена пам’ятка архітектури місцевого значення. "Будинку приватного адвоката Периторіна" більше ста років. Він 1910 року побудови. Це одноповерхова будівля з підвалами у стилі модерн. 

Загальна площа будівлі складає 712,9 квадратного метра. Вона має підвал та котельню. Остання прибудована 1917 року. Стіни пам’ятки цегляні, є електропостачання. 

Спершу це була приватна резиденція. Згодом радянська влада облаштувала там початкову школу та палац піонерів. У часи незалежності пам’ятка перебувала на балансі Міністерства юстиції, проте не використовувалася і поступово занепала. Станом на лютий 2017 року в колишньому особняку була церква.

Історична помилка

Особняк адвоката купили в листопаді минулого року. Одразу ж фахівці Спадщина.UA почали досліджувати пам’ятку в архітектурному та історичному аспектах. Врахували також її значення для культурно-туристичного потенціалу регіону. 

— Всього за два місяці роботи експертної групи, спільно з місцевими науковцями, вдалося дослідити цілий пласт невідомої історії як самої будівлі, так і стародавнього міста Деражні, та зробити низку відкриттів, – повідомляють у Спадщина.UA.

Так, під шаром радянського шиферу знайшли давню фальцеву крівлю, а на горищі – фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей, які колись прикрашали палац. А ще з’ясувалося, що не існує ніякого адвоката Периторіна. Перший власник особняка – адвокат насправді виявився Гершгоріном. 

— Під час укладання документації діловоди неправильно прочитали прізвище і так неіснуюче прізвище увійшло в офіційний документообіг, – розповіла Ганна Гаврилів.

Що буде з пам’яткою

Невдовзі Анна Гаврилів планує впорядкувати будівлю палацу та територію довкола нього. Паралельно буде завершувати науково-дослідні роботи. Лише після цього вона повідомить громадськість про результати своєї праці. 

Як один з варіантів функціонування палацу Ганна Гаврилів бачить його місцем для святкування урочистих подій. Там свого часу планували відкрити РАЦС, а палац би ідеально підійшов для цього, додає жінка. 

— Ми прагнемо, щоб внаслідок нашої праці занедбані пам’ятки ставали актуальними, щоб в них закохувалися та переступали їхній поріг. Тож маємо на меті розкрити весь потенціал та красу цієї споруди та в скорому часі знайти для неї інвестора, – пояснює Ганна Гаврилів.

Додамо, що ініціатива Спадщина.UA займається реновацією старовинних будівель на Львівщині та у сусідніх областях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Mariana G

    прекрасно) скільки ще таких памяток бідних пустує по країні нашій. надіюся вдасться максимально зберегти зовнішній та внутрішній вигляд
  • Get Kontakt

    Каву буде продавати
  • Andrui Poperechnui

    Круто можна взагалі відкрити нотаріальну контору у стилі поч ХХ ст
  • Виктор Соколов

    Как продать чужое так желающих много как делаешь запрос в архив то ни кто не знает чей это был дом и доводят строение до полной разрухи чтобы снести или выкупить за копейки мафия есть была и будет процветать и ни какой  ответственности

keyboard_arrow_up