Хто купив старовинний особняк у центрі Хмельницького за 6,5 мільйона

Хто купив старовинний особняк у центрі Хмельницького за 6,5 мільйона
Фото з архіву редакції
  • Історичну пам’ятку на Європейській збудували у 1890-х роках.

  • У 1980-х у ній був музей.

  • Чиновники виставили її на продаж.

  • Хто вирішив купити?

У центрі Хмельницького, на вулиці Європейській, 5, розміщена старовинна будівля кінця XIX століття. Вона належала місту, але чиновники вирішили її продати. І вже знайшли покупця. Розповідаємо, яка історія будівлі та хто й за скільки вирішив її купити.

Що відомо про будівлю

Споруду збудували у 1890-х роках, коли Європейська ще була Старобульварною. Спершу вона належала повітовому скарбнику та колезькому раднику Михайлу Плісову. Відомо, що там гостювали друзі Плісова.

1980 року в будівлі відкрили художньо-меморіальний музей Георгія Верейського. Він діяв тут до 1988 року. Колекцію установи згодом перемістили до Хмельницького обласного художнього музею. Від середини 1990-х років у будівлі були розміщені «Хмельницькархпроект» та інші установи. Про це йдеться у «Зводі пам’яток історії та культури України».

Відео дня

Станом на вересень цього року будівля не експлуатувалася та потребувала ремонту. Електропостачання, водопостачання, каналізація та опалення не працювали. Були наявні санвузли. Споруда одноповерхова, її площа складає 175,5 квадратного метра.

Хто та за скільки захотів купити пам’ятку

Про намір хмельницьких чиновників продати будівлю стало відомо у липні цього року з проєкту рішення виконкому. Згодом її виставили на аукціон через систему електронних торгів «Prozorro. Продажі». Вказали й очікувану вартість — 1 547 228 гривень.

Аукціон відбувся 20 жовтня. У ньому взяли участь два ФОПи та фірма. Найбільшу суму запропонував підприємець Микола Скрипковський — 6 500 333 гривні. Втім, цю пропозицію відхилили, оскільки він не підписав протокол у визначені терміни.

Тому переможцем торгів визнали підприємця Валентина Мартинюка. Він запропонував за будівлю рівно 6,5 мільйона гривень. Повідомлення про намір укласти договір було опубліковане вчора, 10 листопада.

Валентин Мартинюк був зареєстрований як фізична особа — підприємець у лютому 2007 року. Його основним видом діяльності є виробництво іншого верхнього одягу. Підприємцю належать торгові марки «Територія якісних цін» та «World Stock». Такі дані є у сервісі «YouControl».

Крім того, Валентин Мартинюк має зв’язок зі ще трьома компаніями:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач75

    Дуже хочеться вірити в те, що дохід від продажі піде на благо міста. А взагалі шкода , що продають історичні споруди.
  • богдан хмельницкий

    Слава Семчишину та всім хто до цього причетний.
  • Антоніна Блажкова

    Для чого продавати історію нерозумію що чиновникам нехватає грошей збідніли
  • Сергій Макогончук

    Невже у влади не вистачає глузду ,так можно продати все народне добро, схаменіться нарешті!

    Читач 007. reply Сергій Макогончук

    Так вже все народне добро продане!! Залишилась тільки історія ось її уже і продають

keyboard_arrow_up