“Людський череп на купі сміття”. На Кам’янеччині пошкодили старовинний костел та розкопали поховання

“Людський череп на купі сміття”. На Кам’янеччині пошкодили старовинний костел та розкопали поховання
Колаж vsim.ua
  • Релігійна громада пошкодила неоготичний костел, якому 150 років. 

  • Порушили дренажну систему, водовідведення та розкопали поховання фундаторів костелу. 

  • Рештки кісток викинули на гору землі та каміння. 

  • У поліції відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження костелу. 

Під загрозою опинився об’єкт культурної спадщини у Кам’янець-Подільському районі. Йдеться про неоготичний костел в селі Підлісний Мукарів. Це пам‘ятка національного значення. Кам'яний римо-католицький храм у стилі пізньої неоготики був побудований в середині XIX століття, у 1872 році. Костел названий на честь чоловіка діви Марії — Йосипа Обручника. 

Фото Анастасії Донець

Пошкодили фундамент 

Та нині він опинився під загрозою знищення. Про це повідомила директор Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець. 

— Під загрозою знищення Підлісно Мукарівський костел. Пам‘ятка національного значення. Фантастично красива неоготика. Єдиний костел в області такого ідеального рівня збереженості, — пише жінка. 

Відео дня

Вона розповідає, що балансоутримувачем костелу є релігійна громада. Вона самочинно без проєкту, без архітектора-реставратора вирішила зробити гідроізоляцію фундаментів. Але замість того почала фактично нищити пам’ятку. 

— Без будь-яких дозволів почали вскривати фундаменти. Вони хотіли для чогось зробити гідроізоляцію. Жодних археологічних досліджень, жодних дозволів. Ці фундаменти по суті знищили. Порушено все — стару систему дренажу, водовідведення, обмазали неприпустимими сумішами камені, викинули стару ідеальну отмостку, — додає Анастасія. 

Фото поліції

Кістки на горі каміння

4 серпня жінка записала відео біля будівлі костелу. Вона показує пророблені громадою роботи і серед розкопаної землі та каміння — рештки кісток. 

— Це кістки фундаторів костелу, його будівничих і меценатів. Просто на купі рештки суглобів поховань людей. Просто лежить людський череп на горі будівельного сміття. Все в людських рештках, все в людських похованнях. Просто все в кістках. І це релігійна громада займається саморемонтом, — обурюється жінка. 

 

Що кажуть в поліції

Анастасія Донець викликала поліцію. Правоохоронці повідомили, що відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження неоготичного костела Святого Йосипа Обручника. 

Вони підтвердили, що реставраційні роботи здійснюються без необхідних дозволів та участі фахових спеціалістів. Як наслідок — пошкоджено будівлю храму та розкопано прилеглі поховання.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження і наразі проводять усі необхідні слідчі дії. Розслідування здійснюється в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України.

Фото поліції
Фото поліції

Історія неоготичного костелу

Історія цього костелу налічує кілька століть. Перший дерев'яний костел у Підлісному Мукареві збудували коштом подільського підсудка Андрія Гурського ще у 1613 році. Король Речі Посполитої Сигізмунд ІІІ 12 серпня 1613 року обдарував його привілеями та оснащенням. Але вже в кінці XVII століття храм зазнає руйнувань від турків.

Новий костел звели в 1760 році, який також був із деревини. Він проіснував майже 100 років, аж до початку зведення нового кам'яного храму.

Влітку 1859 році за ініціативи священника Базилія Шаха на кошти прихожан було розпочато будівництво нового мурованого костела святого Йосипа Обручника з тесаного каміння, спорудження якого закінчилося лише через 13 років в 1872 році. Його було виконано у вишуканому стилі пізньої неоготики і освячено у 1886 році Луцько-Житомирським єпископом К. Любовідзьким. 

Тут і далі фото Вікіпедії

На початку XX століття у костела святого Йосипа Обручника було понад 400 прихожан. Після приходу радянської влади в Україну почалася боротьба проти церкви через атеїстичні погляди більшовиків, і храм було зачинено у 1933 році. 

Під час Другої світової війни, коли Німеччина окупувала землі України, костел відновив свою роботу. Вдруге костьол зачинила радянська влада у 1962 році і використовувала його як склад, а потім як сільський музей. Богослужіння в храмі поновилися тільки в 1989 році. 

Пізніше в 1991—1992 роках архітектурним відділом Дунаєвецького району був розроблений і втілений у життя план реконструкції храму та зведення поряд дзвіниці. Також у 1989—1992 роках костел поштукатурили, а львівські художники під керівництвом Романа Довганика розписали його. 

Орган, який знаходився протягом всього часу у костьолі, значно зіпсувався під плином часу, і в 1991 році за сприяння настоятеля костелу Юзефа Чопа і львівського органіста Віталія Півнова було проведено відновлення органа чехословацькою фірмою «Rieger-Kloss». Стефан Адамський зі своїми львівськими колегами виготовили вівтар, сповідниці та рами Хресної дороги. Ще було побудовано парафіяльний і катехитичний будинок. Вдруге освячений храм був єпископом Яном Ольшанським у 1992 році.

Сьогодні костел святого Йосипа Обручника є діючим і у ньому на вихідні проводяться богослужіння. Обслуговування парафії здійснюється дієцезіальними священниками. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vlad Vinski

    Ну, то де руйнування храму? Траншею якусь викопали для  води чи для каналізації чи для чого. Доброго в цій статті шо познайомили з гарним костелом. А все решта. Ну ремонтують щось і правильно роблять, а шо чого чекати поки завалиться? Комусь треба крик зчинити на пустому місці?
  • Tetyana Kosobutska

    Респект небайдужим людям за збереження такої краси🙏 🤝
  • Андрей Кузнецов

    Рагульня..

keyboard_arrow_up