ТОП-10 найдавніших храмів на Хмельниччині, які варто відвідати

ТОП-10 найдавніших храмів на Хмельниччині, які варто відвідати
  • Ледь не у кожному населеному пункті Хмельниччини є своя святиня - храм. 
  • Багато з них є пам’ятками архітектури і мають свою історію.
  • Зібрали підбірку одних із найстаріших храмів Хмельницької області: де вони і чим цікаві?

У кожному місті й селищі є церкви, які не схожі одна на одну. Відрізняються вони архітектурою, стилем, розписом всередині, та найголовніше - історією. Багато храмів Хмельниччини є справжніми пам’ятками архітектури. Цим наша область не пос­ту­па­єть­ся ба­гатьом ту­рис­тичним об’єк­там Єв­ро­пи. 

До прикладу, церква у Сутківцях - один з найдавніших оборонних храмів в Україні, а храм Різдва Богородиці у Хмельницькому - найстаріша будівля міста, яка пережила велику пожежу. 

Нагадаємо, раніше ми вже розповідали про найстаріші міста нашої області. А також поділились цікавинками із найдавніших сіл. Спробуємо розповісти читачам про старовинні храми. Без сумніву, про деякі ви чули або ж встигли відвідати. Та чи знаєте їх історію?

Відео дня

Найстаріша пам’ятка Хмельницького

Собор Різдва Пресвятої Богородиці знаходиться на вулиці Вайсера. Його будівлю яскраво блакитного кольору ледь помітно серед інших міських споруд. Він пережив царську й радянську влади. Перебудовувався та розкрадався, але не втратив своєї самобутності. Згідно з історичними даними, це найстаріший православний храм Хмельницького. А ще найстаріша будівля міста, яка збереглась до наших днів. 

Кам’яна церква була збудована на місці дерев'яного храму, який згорів при великій пожежі у Проскурові. За даними книги “Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє”, історія храму починається у 1670-х роках. Вказано, що тоді на цьому місці вже стояла дерев’яна церква. Маленькою вона залишалася до початку XIX століття. А влітку 1822 року в Проскурові сталася велика пожежа. Вона повністю знищила майже всі дерев’яні споруди міста, у тому числі й храм Різдва Пресвятої Богородиці.

За словами краєзнавця Сергія Єсюніна, саме це лихо дало поштовх до докорінної перебудови міста. У цьому ж 1822 році розробили проєктний план забудови міста. В ньому було заплановано побудувати житлові квартали, вулиці, провулки та нову церкву. Вона мала стояти на тому ж місці, де була попередня. Але вже була не дерев’яною, а кам’яною. Після пожежі було вирішено Проскурівську церкву Різдва Богородиці в її колишньому вигляді не відновлювати, а побудувати на її місці кам’яний собор. Справа деякий час не могла зрушити з місця через великі на той час гроші. Вже у 1831 будівництво відновили за державний кошт. А у 1837 році в Проскурові засяяв перший мурований собор. 

Собор на початку ХХ століття


За словами історика, особливою гордістю собору була дерев’яна, стародавня, у срібно золоченій ризі Ікона Божої Матері. Вона вціліла під час пожежі 1822 року. Образ вважався чудодійним, і навіть католики мали особливу повагу до нього.

А далі храм зачиняли, після визволення Проскурова у 40-х відчиняли. Церква навіть деякий час використовувалась як склад, приміщення архіву. Вже з часів незалежної України церква не зазнавала кардинальних змін.

Петропавлівська церква, Кам'янець-Подільський

Одна із найстаріших церков Кам’янця-Подільського. Її можна відшукати серед інших пам’яток у  північно-західній частині міста. Церква пережила не одну реконструкцію. Наразі її двері відкриті для прихожан і туристів. 

Що ж до її історії, то наразі точна дата зведення достеменно невідома. Проте перші згадки відносять до другої половини 14 століття. Дослідники аналізували архітектуру храму й припустили, що церква могла бути збудована в 15, або на початку 16 століття. А під час реконструкції на одному з елементів будівлі виявили датування 1580 року. Історики відзначають лаконічні форми кам’яної церкви, її невеликі розміри та архаїчний образ, в якому прослідковувалися риси оборонної споруди.

Фото - igotoworld

Церква, як і більшість старовинних пам’яток, пережила руйнування, перебудову і реконструкцію. Після останньої храм значно “омолодився”. 1930 року його закривають, а власність передають державі. Почався період знищення архітектурних споруд, проте Петропавлівська церква дивом вціліла. Попри лаконічність і простоту на перший погляд, храм приваблює відвідувачів багатим оздобленням - варто побачити. 

Церква святого Миколая (Вірменський собор), Кам'янець-Подільський

Величезний костел святого Миколая на сьогодні знаходиться в зруйнованому вигляді. Проте архітектори відзначають красу вцілілої дзвіниці, яка схожа на оборонну вежу.  У 14 столітті на цій території проживала громада вірмен, тому храм також відомий як Вірменський собор. У той час тут знаходився дерев`яний храм. Кам`яний ж з`явився в кінці 15 століття.

Фото - Україна Інкогніта

Собор знищили під час захоплення міста турками, лише згодом його вдалось відновити. А от дзвіницю можна вважати справжньою окрасою серед старовинних місцевих вуличок.  Сьогодні у ній є невелика каплиця, яку відвідують парафіяни Вірменської апостольської церкви. У 70-ті роки під час розкопок у південній частині собору були виявлені залишки поховань.

Хрестовоздвиженська церква, Кам'янець-Подільський

Дерев'яна церква в Кам'янці-Подільському розташована під стінами Старої фортеці. Аби її побачити, потрібно спуститись від Замкового мосту до річки Смотрич. Та її краса того вартує. 
За відомою інформацією, церква не може вважатись найдавнішою в місті. Але її поява має свою цікаву історію. 

За легендою, заснувати православну церкву під стінами кам'янецької фортеці запропонував гетьман Петро Сагайдачний. На шляху до Києва гетьман побачив мури кам’янецької фортеці й вирішив, що їх захисна сила стане ще міцнішою, якщо поруч буде святе місце - церква. Після того на березі Смотрич і збудували цю дерев’яну церкву. Ще у XVII було знайдено зображення Хрестовоздвиженської церкви під назвою «руська церква Св. Хреста на Карвасарах». Під час штурму міста турками церква була майже зруйнована. Подейкують, що навіть існувала як мечет. Після того дерев’яна церква пережила чимало реконструкцій у добудов. 
До слова, це єдиний дерев’яний тризрубний храм, який тут зберігся. 

Монастир домініканців, Кам’янець-Подільський

Під час прогулянки Кам’янцем рано чи пізно ноги приведуть до Костелу Святого Миколая, він розташований в найвищій точці Старого міста. Також його вважають одним з найдавніших храмів Кам'янця-Подільського. На його долю теж випало чимало. До прикладу, пожежа, яка знищила дерев’яний храм у 1420 році, згодом він став кам’яним. 

Історики зазначають, що костел святого Миколая є складовою частиною монастирського комплексу, до складу якого входять будинок Потоцького, келії, трапезна. За часів турецького панування будівля була переобладнана в мусульманську мечеть на честь султанової дружини. 
Храм цікавий тим, що багато його декоративних елементів збереглись у своєму автентичному вигляді - скульптури, ліплення, барокова вежа. 

Свято-Михайлівська дерев'яна церква у Зінькові

Про старовинне село Зіньків, яке колись був містечком, ми вже розповідали у попередньому матеріалі. Тут збереглась Свято-Михайлівська дерев'яна церква, яку збудували у колишньому передмісті Зінькова, яке називали “Кривуля”.  

Церква зведена на кам'яному фундаменті і має дерев'яну дзвіницю. Її вважають однією з найвиразніших пам'яток подільської дерев'яної церковної архітектури. Церква розташувалась у мальовничій місцині на пагорбі, недалеко від цвинтаря. Максимальна висота її сягає 19 метрів. 

За інформацією сайту “Дерев’яні церкви Західної України”, будівництво відбулось за кошти місцевих козаків у 1769 році. У радянський період церкву хотіли знищити, та її врятувала місцева інтелігенція. Наразі храм навіть належить до пам'яток архітектури національного значення.

Покровська церква в Сутківцях

Церкву-фортецю у Сутківцях вважають унікальною.  Вона поєднує в собі фортифікаційну будівлю і храм. А височіє тут майже шість століть. Храм вважають одним із найдавніших взірців оборонних споруд Поділля. Він двоярусний і має форму хреста з чотирьох циліндричних частин.

Через підвали храму колись можна було дістатися до Сутківського замку, а на другому ярусі храму й досі збереглися бійниці-машикулі – спеціальні оборонні архітектурні елементи середньовічних споруд.


В ра­дянсь­кі ча­си храм дві­чі зак­ри­ва­ли. Недоступним він був до кінця 80-х. Унікальну церкву частково намагались відновити, але під час ремонту втратили частину ста­ро­дав­ніх фре­сок. Після реставрації храм знову діє. 

Троїцька церква, Старокостянтинів

Храм розташований у центрі міста. Навіть не всі місцеві знають про його унікальність. Троїцька церква - архітектурна пам’ятка 16 століття. Колись будівлю використовували для оборони, адже розташована поруч із Старокостянтинівським замком. 

Будувати місто почав  Костянтин Острозький. Однією з перших будівель стала саме ця Троїцька церква. Її зводили разом із замковими спорудами і закінчили орієтовно за десять років. На одній із внутрішніх стін є залишки фрески 17 століття, на іншій – герб родини Костянтина Острозького. Це був сімейний храм князя Костянтина Острозького. 1991 року церкву передано православній громаді для здійснення богослужінь. 

Кафедральний собор Різдва Богородиці, Славута

Кафедральний собор Різдва Богородиці є одним з найстаріших у районі. Наразі йому трохи більше двохсот років. 

Відомо, що православну церкву було збудовано за кошти прихожан і князя Євстафія-Еразма Сангушка, предводителя дворянства Волинської губернії. На той час вона належала до Славутського благочинного округу Волинської єпархії. До речі, станом на 1905 рік тут було понад три тисячі прихожан. Сюди ходили католики, лютерани і євреї. 

  • Храмовий образ Різдва Богородиці є списком з відомої ікони храму Христа Спасителя, написаної професором Федором Бронніковим. Інтер’єр храму є яскравим зразком стилю бароко, за багатьма ознаками – це українське (козацьке) бароко: різьблення Царських врат, старовинні медальйони на хоругвах, овальні, виносні подвійні ікони, застосування левкасу та позолоти, форма куполів демонструють урочистість та пишність…Комплекс споруд Різдво-Богородичної церкви є пам’яткою культурної спадщини. Храм – цінне надбання міста і громади, місце, де перетинаються минуле і сучасне, - йдеться на сторінці Славутської міської ради. 

Церква Іоанна Богослова, Требухівці

Церква Іоанна Богослова приваблює туристів. Сюди ходить більша частина місцевих. Храм має історичне й архітектурне значення. До слова, він названий на честь одного з дванадцяти апостолів Іоанна Богослова. Храм існує вже близько 200 років. Церкву звели на місці більш раннього дерев’яного храму. Що важливо, за всю свою історію церква завжди була діючою, лише у радянські часи її закрили. Церква зберігає старовинні ікони. Біля храму розташована двоярусна дзвіниця. Пам’ятка вигідно виглядає на тлі житлових будівель.

Заголовок

Також варто нагадати про церкву-корабель у Старому Кривині. Про це село ми розповідали раніше. Його номінували на звання наймальовничішого в Україні. Церква височіє майже в центрі селі і її сміливо можна назвати окрасою. За формою вона нагадує корабель. 

Також село славиться прекрасним ландшафтним парком, який було створено архітектором-пейзажистом Діонісієм Міклером два століття тому.  Ще одна родзинка села - найстаріше дерево в області. Ольжиному дубу вже понад 600 років. Його висота сягає 30 метрів, а обхват - близько 6 метрів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олексій Матковський

    Краса України -Поділля.

keyboard_arrow_up