Мертва риба у Південному Бузі: що кажуть чиновник та еколог

Мертва риба у Південному Бузі: що кажуть чиновник та еколог
  • У Хмельницькому знову виявили мертву рибу у водоймі.

  • Цього разу — неподалік міського пляжу.

  • Що про це кажуть заступник Симчишина та еколог.

У Південному Бузі в Хмельницькому неподалік пляжу виявляють мертву рибу. Так, містянин Валентин Захарчук опублікував фото, на якому видно мертву рибину, що лежить у воді біля берега. Судячи зі світлини, вона зроблена поблизу вулиці Північної та парку Чекмана. Пост опублікований 31 липня.

І такий випадок є не поодиноким. Журналіст «ВСІМ» пройшовся набережною. Біля місця впадіння Плоскою в Південний Буг виявив ще кілька мертвих особин. До слова, зараз вода у річці брудна з зеленим відтінком, у ній чимало водоростей та сміття. Все це ви можете побачити на фото.

Заступник міського голови Микола Ваврищук у коментарі журналістам vsim.ua розповів, що вода у Південному Бузі відповідає нормам:

Відео дня

— Ми постійно моніторимо ситуацію, є свіжі аналізи про те, що вода в нормі, буквально кілька днів тому, по Південному Бугу, — розповів чиновник.

Ми запитали в експерта, які причини можуть призводити до загибелі риби. Їх назвала завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету Наталія Міронова. Отож, серед основних варіантів — загибель внаслідок задухи або забруднення.

Зниження вмісту кисню у воді, що спричиняє задуху, може бути зумовлене різними причинами. Так, у річку можуть скидати речовини, і кисень витрачається на їхнє окиснення. Відповідно, його не вистачає рибі. Грає роль також і спека, оскільки за високих температур рівень кисню знижується та наближається до нижньої межі норми, яка складає 4 міліграми на літр.

Зниження рівня кисню може також бути спричинене цвітінням води — масовим розмноженням мікроскопічних водоростей. Воно, своєю чергою, може виникати внаслідок надходження у воду забруднювальних речовин, як от фосфатів та нітратів.

— Це може бути пов’язано з цвітінням. Якщо, наприклад, фосфати, нітрати надійшли у водойму, активно розвивається рослинність, так звані синьо-зелені водорості, вони споживають велику кількість кисню, тоді не вистачає кисню для риби, — розповіла Наталія Міронова.

Крім того, риба може гинути безпосередньо внаслідок забруднення, якщо у воду скинуті токсичні речовини. Однак, як зазначила Наталія Міронова, в такому випадку загибель була би масовою, а не по кілька особин. Також риба може помирати від старості, однак це актуально для особин великого розміру, а не маленького.

Загибель риби у Південному Бузі неодноразово траплялася раніше. Наприклад, це було у квітні 2013 року. Також це сталося у січні 2015 року. Тоді попередньою причиною назвали скидання отруйних речовин з Наркевицького цукрового заводу. За результатами проведених тоді аналізів з’ясували, що у воді перевищені норми органічних відходів, солей амонію та фосфатів. Крім того, рівень кисню був нижчим за норму.

Держекоінспекція неодноразово повідомляла про перевищення рівня хімічного споживання кисню у воді Південного Бугу. Так, у липні 2019 року стало відомо, що цей показник вищий за норму у всіх 14 пробах води, відібраних у Південному Бузі та Плоскій. Як зазначили у відомстві, це свідчить про забруднення водойми, однак не вказує на причину та вид забруднення.

Центр громадського здоров’я повідомив, що вода біля пляжу непридатна до купання, оскільки у ній перевищений індекс лактозопозитивної кишкової палички. Такі дані були оприлюднені станом на 9 липня цього року. 12 липня аналіз повторили знову. Цього разу індекс був у нормі.

Фото Валентина Захарчука

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Andrey Trubayenko

    Це нормально.........
  • Andrey Gorobnyak

    То всьо фігня! Ще поки що не стартанув наркевицький цукровий, недовго залишилось -недільки зо дві.(..
  • Олена Петрівна Н.

    А їм нормально!
    Купайтеся, відпочивайте, а вони ще грошей спишуть!😏😔
  • Rysichka Posishena Savitska

    А ви ще кажете що водойм підлягає для  купання,Навіть риба 🐟 гине, 🤣😭

keyboard_arrow_up