Мешканці Гречан хочуть почистити ставок та створити сквер: як допомогти (ФОТО)

Мешканці Гречан хочуть почистити ставок та створити сквер: як допомогти (ФОТО)
  • Водойма розташована поблизу перехрестя Західно-Окружної та Шухевича.

  • Активісти розчищають її та запрошують допомогти.

У мікрорайоні Гречани місцеві мешканці хочуть розчистити водойму, облаштувати територію біля неї та створити там сквер. Хмельничани вже кілька разів самостійно збиралися на розчистку ставка і планують робити це знову.

Розташована водойма поблизу перехрестя Західно-Окружної та Романа Шухевича. Раніше ставок належав радгоспу імені Щорса. Водойма та територія біля неї виглядають досить затишними, але разом з тим не надто доглянутими. У воді видно пляшки, на березі — сміття. Поряд зі ставком є стежки, якими ходять місцеві.

Журналіст vsim.ua поспілкувався з ініціатором відновлення ставка Павлом Везденецьким. Він розповів, як виникла ця ідея:

Відео дня

— Я зі своїми сусідами у дитячому та підлітковому віці постійно проводив час на тому ставку, там взимку гралися в хокей, влітку ловили карасиків, такий мальовничий ставочок був. Він з часом почав занепадати. Ми повиростали, хтось працює, я навчався в Києві, працював там довго. А от повернувся в Хмельницький і вирішив пройтися по місцях, подивитися, де я ріс. І дуже мене засмутив його стан, тому що він такий засмічений, — сказав хмельничанин.

Відтак Павло взявся за прибирання. Це відбувалося по суботах. Спершу чистив водойму разом зі ще одним знайомим, потім їх вже було троє, а пізніше до цього долучилися учні професійного ліцею електроніки. Згодом людей стало ще більше. Востаннє на прибирання збиралися минулої суботи, 14 травня. Наступного разу це відбуватиметься завтра, 21 травня, о 12:00.

У цій справі дещо допомагають і комунальники. Рятувальна станція погодилася дати човна, аби активісти могли витягувати сміття не тільки з прибережних ділянок, а й з середини ставка. Зараз хмельничани вирішують, як доставити човен до водойми. Також комунальники вивозять сміття після прибирання. А управління екології видавало мішки для сміття зі своїх резервів.

Також Павло Везденецький пропонує відвести ділянку ставка під сквер. Петицію такого змісту він подав до Хмельницької міської ради. Запропонована назва — сквер Героїв Війни. Також містянин просить у влади прибирати на ділянці, вивозити з неї сміття та встановити урни. У коментарі журналісту vsim.ua Павло Везденецький зазначив, що це не потребує великих грошей.

Станом на сьогодні, 20 травня, петицію підписали вісім хмельничан. Якщо вона набере 500 голосів, питання розглянуть на засіданні виконавчого комітету, а якщо не набере, її розглянуть як звернення громадян.

Журналіст vsim.ua також звертався з приводу відновлення ставка та створення скверу до управління комунальної інфраструктури. Виконувач обов’язки начальника Василь Кабальський коментувати це питання відмовився.

Для обміну інформацією щодо очищення ставка та створення скверу Павло Везденецький створив спільноту у Facebook. Вона доступна за посиланням.

Читайте також: У Хмельницькому є 58 парків і скверів. Де їх знайти (КАРТА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Olga GRS

    Не зовсім зрозуміло з тексту. Якщо ділянку ставка відвести під сквер, то,  значить, ставка не буде??

    Pasha Vezdenetsky reply Olga GRS

    Озерце обов'язково буде: потрібно його тільки почистити

    Pasha Vezdenetsky reply Olga GRS

    Пані Ольго, під створенням комунального скверу мається на увазі благоустрій ділянки навколо ставка: сміттєві урни, розчистка території від сміття, встановлення урн та включення цієї ділянки у перелік КОМУНАЛЬНИХ скверів. До того ж будемо звертатися в патрульну поліцію, щоб внесли озерце у маршрут патрулювання: потрібно карати порушників благоустрою штрафами за сміття.

    Olga GRS reply Pasha Vezdenetsky

    Це чудова ініціатива. Дуже шкода засмічення озерце
  • Артур Каш

    Тільки сьогодні думав, а прикольно би було написати оголошеня, що мол мужики, хто дома, айда в неділю беріг Південього Буга до ладу приведем, щоб літом було де з малечою відпочити. А тут хоп і ось це повідомлення. не зовсім Південний Буг, але теж прикольно. Але щось мені підсказує, що той водойм використовується для скидання сміття та відходів. (не добрими людьми) А ще там же ніби як стояча водичка? Хоча я там був років 20 тому останій раз)

    Сергей Попович reply Артур Каш

    Влада мовчить поки йде прибирання та приведеня до ладу території, а потім там знайдуться власники наприклад той же самий генделик ''Байконур'' що розташований поруч.

    Pasha Vezdenetsky reply Сергей Попович

    Ділянка зараз у комунальній власності. І саме увага громадськості забезпечить збереження статусу комунальної ділянки. Долучайтеся, пане Сергію!

keyboard_arrow_up