Минула доба від зсуву на Озерній: що встигли зробити та що буде далі

Минула доба від зсуву на Озерній: що встигли зробити та що буде далі
  • Біля будинку на Кармелюка, 4/2, стався зсув ґрунту.

  • Зараз будівельники облаштовують підпірну стінку.

Минулої доби, 19 серпня, біля житлового на будинку на Озерній стався зсув ґрунту. Багатоповерхівка розташована на Кармелюка, 4/2. Поряд із цим будинком є схил. Саме біля нього вирішили звести підпірну стінку. Зайнявся цим забудовник сусідньої земельної ділянки. До моменту зсуву встигли збудувати частину стінки. Ґрунт біля будинку посунувся разом із тротуарною плиткою.

Зсув стався вранці близько 04:00. Після 06:00 працівники забудовника почали роботи зі стабілізації схилу, що полягали у насипанні ґрунту між місцем зсуву та підпірною стінкою. Чиновники разом із будівельниками дійшли висновку, що будинку на Кармелюка, 4/2, нічого не загрожує. Проте почали розглядати варіант тимчасового відселення мешканців будинку.

Версії причин зсуву чиновників та будівельників різняться. У міськраді вважають, що основною причиною є відсутність підпірної стінки та дренажної системи у будинку на Кармелюка, 4/2. А спровокували зсув будівельні роботи поряд. Так само вважає директор ТОВ «Будівельний Альянс Груп» Іван Крутилко. Саме ця фірма будує будинок поряд із багатоповерхівкою, де стався обвал.

Відео дня

Тим часом іншу думку має директор приватного підприємства «Інвестиційно-маклерський дім „Респект“» Володимир Стьобал. Саме це підприємство замовило зведення будинку на Кармелюка, 4/2. На думку Володимира Стьобала, причиною обвалу є грубе порушення будівельних норм працівниками «Будальянсу», а саме будівництво підпірної стінки без укріплення. Цієї стінки біля будинку не мало би бути, адже там є природний схил. Він також сказав, що не була потрібною також і дренажна система. Володимир Стьобал також вважає, що загрози обвалу будинку немає. Дізнатися більше про позиції чиновників та забудовників можна за посиланням.

Ми побували на місці зсуву сьогодні вранці, 20 серпня. Будівельники вже засипали простір між місцем обвалу та підпірною стінкою. Втім, роботи там досі тривають, а місце обгороджене. Працівники займаються ущільненням ґрунту. До цього залучені близько десятка будівельників, екскаватори та вантажівка.

Заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко розповів журналістам vsim.ua, що ґрунт між будинком та підпірною стінкою має відстоятися кілька днів, а після цього там відновлять благоустрій. Крім того, зараз продовжують будівництво підпірної стінки. Вчора збудували ще одну секцію та залили бетоном. Вона також має відстоятися кілька днів, після чого зведення стінки продовжать. Також зараз проводять облаштування дренажної системи.

Андрій Бондаренко розповів, що рішенням комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій йому доручили знайти організацію, яка проведе дослідження ґрунтів на предмет можливості зсуву біля цього будинку та навколишніх. Ймовірно, для стабілізації схилу можуть знадобитися додаткові роботи до тих, які проводять зараз.

За словами заступника міського голови, у міськраді створять робочу групу, яка виявлятиме в Хмельницькому будинки з небезпекою зсуву. Туди увійдуть представники Державної архітектурно-будівельної інспекції, міського управління ЖКГ, проєктних та експертних організацій.

Мешканцям будинку, біля якого стався зсув, про всяк випадок забронювали номери в готелях — 66 кімнат за кількістю квартир. Ними поки ніхто не скористався, проте частина людей переїхала жити до родичів або в інші квартири.

Одна з мешканок будинку на Кармелюка, 4/2, веде власний блог в Instagram. Там вона підписана як «blestochka_88». У «сторіс» вона поділилася своїми думками щодо зсуву біля будинку. 

За її словами, працівників «Будальянсу», які займалися облаштуванням підпірної стінки, ніхто не контролював. Будівельники відбирали ґрунт, не маючи при цьому жодних обмежень. Жінка переповіла розмову двох будівельників. Один з них зробив зауваження іншому, аби той припинив рити ґрунт. Однак будівельник продовжив це робити попри зауваження.

Крім того, на думку мешканки, будинку загрожує обвал. За тією інформацією, яку вона має, стіни гаражів, що розташовані на першому поверсі, вже потріскалися. Жінка вважає, що в її квартирі жити небезпечно. Також вона розповіла, що підпірна стінка, яку зводять будівельники, є ненадійною.

Ми й надалі слідкуватимемо за ситуацією зі зсувом ґрунту біля багатоповерхівки. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (55)
  • Евгений Фаддеев

    Лукіч вмикнув економ варіант рішення проблеми))). А як відомо , жадібність породжує бідність.
  • Борис Самойлов

    Забудовник,кинув
  • Максим Кузів

    ця "мешканка " якого вона тут живе; якщо ненавидить Україну .Нехай свою руську мову тренерую десь псковом.
  • Саша Григоренко

    Будинок стоїть на сваях, а не на грунті. А у Венеції взагалі будинки на воді, і нічого, стоять. Думаю, багато паніки з нічого.

    Саша Григоренко reply Саша Григоренко

    Гугл вам у допомогу Каріна: Копенгаген, Гамбург, Амстердам та інші міста на каналах, подивіться етажність та не панікуйте.

    Каріна Романченко reply Саша Григоренко

    Саша Григоренко в венеції 9етажки чи 16? 🧐
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up