Що може статися з будинком, де зсунувся ґрунт: версії влади та будівельників

Що може статися з будинком, де зсунувся ґрунт: версії влади та будівельників
  • Зсув стався сьогодні вранці, 19 серпня, біля будинку на Кармелюка, 4/2.

  • Постраждалих не було, проте влада думає над відселенням мешканців.

Сьогодні зранку, 19 серпня, біля будинку на Озерній стався зсув ґрунту. На Кармелюка, 4/2, частина схилу біля 11-поверхівки посунулася разом із тротуарною плиткою. Постраждалих внаслідок цього не було, проте місце зсуву обгороджене, а в міській раді думають над відселенням мешканців. Поряд із місцем зсуву розташований будівельний майданчик, де будують житловий будинок. І саме забудовник цього будинку взявся ліквідовувати наслідки зсуву. Ми розповімо, що думають про причини надзвичайної ситуації забудовники та міська влада.

Червоним кольором виділений будинок на Кармелюка, 4/2

Що кажуть чиновники?

Вже після шостої ранку на місце події прибули чиновники міської ради, зокрема й заступник міського голови Андрій Бондаренко. О десятій годині він розповів про власне бачення причини зсуву.

На його думку, при будівництві будинку на Кармелюка, 4/2, не було обладнано дренажну систему та підпірну стінку. А активні будівельні роботи поряд, своєю чергою, спровокували зсув ґрунту. Згодом на сайті міської ради оприлюднили коментар Андрія Бондаренка. У ньому він сказав, що «хтось із забудовників порушив будівельні норми».

Відео дня

Хай там як, у міськраді вважають, що будинку, біля якого стався зсув, нічого не загрожує. Однак про всяк випадок допускають можливість тимчасового відселення мешканців. Розв’язати це питання мала би комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, проте поки повідомлень щодо її рішення немає.

Що кажуть у забудовника, який зводить будинок біля місця зсуву?

Як було вже вказано вище, біля місця зсуву триває будівництво багатоквартирного будинку. Забудовником є хмельницька фірма — ТОВ «Будівельний альянс груп». Директор підприємства Іван Крутилко розповів, що при проєктуванні багатоповерхівки вирішили зробити підпірну стінку та зливовові мережі для сусіднього будинку (Кармелюка, 4/2). Надалі роботи пришвидшать і таки зроблять підпірну стінку протягом двох тижнів.

— Ми тут збудували вже не один будинок, кожен з них має підпірні стінки і дренажні системи, як того вимагають норми. Коли розпочали будівництво біля Кармелюка, 4/2, передбачили у своєму проєкті і облаштування підпірної стінки та зливових мереж для того будинку, хоча це мав зробити його забудовник. Так сталося, що в процесі робіт відбувся той зсув, якого й боялися. Зараз ми пришвидшили роботи з облаштування підпірної стінки і повністю завершимо її за два тижні. Перед початком будівництва ми зустрічалися із мешканцями Кармелюка, 4/2, узгодили свої плани. Наш проєкт пройшов державну експертизу, я гарантую, що він не просто не завдасть шкоди будинку поруч, а й навпаки, зробить його безпечним. Не маю уявлення, як ДАБІ прийняла його у експлуатацію, — цитує директора «Будальянсу» сайт міської ради.

До слова, раніше ми готували окремий матеріал про «Будівельний Альянс Груп», а саме про будівлі, які фірма зводить коштом міського бюджету. Одним із таких об’єктів є Палац спорту на Прибузькій, що коштує 276 мільйонів гривень. Також підприємство має звести початкову школу на вулиці Залізняка. Вартість робіт за об’єктом складає майже 111 мільйонів гривень. Раніше фірма здала в експлуатацію дитячий садочок, що розташований там же. Вартість будівництва садочка склала 53 мільйони гривень. Про ці та інші об’єкти «Будальянсу» дізнавайтеся в окремому матеріалі.

Зазначимо також, що фірма «Будівельний Альянс Груп» пов’язана з чинним депутатом міської ради. Це Андрій Кветко. Разом із керівником «Будальянсу» він є засновником ТОВ «Енергопарк Поділля», яке займається виробництвом електроенергії. Обидва бізнесмени також є засновниками ТОВ «Заріччя Центр».

Що кажуть у замовника будинку на Кармелюка, 4/2?

У повідомленні на сайті міської ради висвітлена тільки позиція чиновників та «Будальянсу». Що думають про це у забудовника та замовника будинку на Кармелюка, 4/2, влада не каже.

Ми зв’язалися з замовником та запитали про позицію щодо зсуву ґрунту. За даними сервісу «Clarity-project», замовником будівництва є приватне підприємство «Інвестиційно-маклерський дім „Респект“».

Директор фірми Володимир Стьобал вважає, що будівля зведена без будь-яких проєктувальних та будівельних порушень. За його словами, підпірної стінки там не мало би бути, тому що там був природний схил, якого вистачало для зведення споруди. Дренажна система там частково є, але вона не була запроєктована, тому що під час будівництва ґрунт не вибирався. Будівельний майданчик не був заглиблений і система не була потрібною.

На думку Володимира Стьобала, стінка та дренаж не мають до зсуву жодного відношення. Він вважає, що працівники «Будальянсу» грубо порушили правила виконання будівельних робіт при спорудженні підпірної стінки. Адже при відборі ґрунту на понад півтора метра потрібно проводити укріплення. Однак у цьому випадку такого не зробили, а ґрунт відібрали на шість метрів. Тому обвал був очікуваним і «Будальянс» попереджали про таку можливість.

Також Володимир Стьобал вважає, що будинку, біля якого зсунувся ґрунт, нічого не загрожує:

— Будинок не зруйнується, будинок буде стояти, міцність там достатня, там чотири пояси. Він, як кажуть проєктанти, «самонесучий», там навіть якби провалилося декілька свай, він все одно буде стояти і нічого йому не буде. Потрібно, щоб «Будальянс» усунув той зсув ґрунту. Закріпив там сваями, не так, як зробили, а щоб закріпили підпірну стінку сваями, щоб воно не пішло з підпірною стінкою разом, — розповів Володимир Стьобал.

Ми будемо й далі стежити за ситуацію та повідомляти вам про будь-які зміни. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Фото місця зсуву до початку робіт. Надіслано мешканцем будинку
Фото місця зсуву під час робіт. Надіслано мешканцем будинку
Фото місця зсуву під час робіт. Надіслано мешканцем будинку

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Миколай Сивак

    Буд Альянс, взагалі рулить.
    57/1 побудував на людських огородах без жодних компенсацій за землю.
    А потім добив козирем, ливневу систему зробив на від..сь і тих в кого віджали землю тепер ще топить
  • Zhanna

    А пан мер Симчишин приїхав сьогодні до людей, підтримав,розібрався в ситуації? Посадити всіх ,хто видав дозвіл на будівництво, забудовника,який всупереч всіх технологій, будував за 5 м від житлового будинку і мера,який закривав на все очі!

    Анонім reply Zhanna

    Мер має посадити себе, як чесна людина.
  • Аладін

    Пан мер мельник продав усе , за дві каденціі продав усі болота,усі корчі(озерна,староконстянтинівське шоссе,прибузька,і т.д.),а зараз ми пожинаємо його плоди!!!
  • Светлана

    Зачем так много строить,людей все больше в Хмельницком,а рабочих мест все меньше+детей то же больше,а садиков мало-это ведь денег не приносит,что будет дальше?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up