Мітинг під хмельницькою ОДА. Батьки та вчителі з Кам'янця просять не закривати "Славутинку"

Мітинг під хмельницькою ОДА. Батьки та вчителі з Кам'янця просять не закривати "Славутинку"
  • Під стінами хмельницької облдержадміністрації з самого ранку зібралось близько 50 людей. 
  • До Хмельницького з'їхались вчителі, батьки та учні школи-інтернату "Славутинка", що у Кам'янці.
  • Вони вимагають, аби депутати облради скасували своє рішення і не закривали 1-4 класи у навчальному закладі. 

На засіданні сесії обласної ради 14 червня прийняли рішення щодо перейменування навчального закладу «Славутинка» з школи-інтернату на ліцей. До того ж у документі, який прийняли депутати, відбулася зміна у ступенях – замість І-ІІІ, школу прописали як ІІ-ІІІ. Через це у «Славутинці» буде відсутня початкова школа, у якій наразі навчається 210 дітей. Вони поглиблено займаються англійською та німецькою мовами. Про це ще у червні писав сайт 20хвилин. 

Закривають, бо бракує коштів

Припинити функціонування 1-4 класів у "Славутинці" запропонували на бюджетній комісії, а вже потім рішення підтримали депутати. Аргументують своє рішення тим, що на це потрібно більше коштів. Тож з 1 вересня 2018 «Славутинка» стане закладом ІІ-ІІІ ступенів і фінансування початкової школи буде припинено. Тому фактично 200 дітей, а також вчителі початкових класів залишаються при свох інтересах. І ті, і ті вже до 1 вересня змушені знайти собі іншу школу та іншу роботу. 

Відео дня

Батьки та педагоги невдоволені таким поворотом подій і вже сьогодні, 13 липня, вони зібрались під стінами будинку Рад, аби висловити свою позицію. З собою прихопили і дітей, які навчаються в "Славутинці". Саме цього дня депутати мають зібратись на позачергову сесію облради  повторно розглянути питання.

Ще з самого ранку вони розгорнули плакати із закриками зберегти навчальний заклад та проханням до депутатів виправити свою помилку. Журналісти vsim.ua поспілкувались з вчителями, батьками та дітьми. 

Що кажуть батьки

Ольга Щуренко, мати чотирьох дітей, які навчаються в "Славутинці"

- Батьки учнів з молодшої школи навіть не думали, що після кінця навчального року буде така несподівана ситуація. Відразу після рішення батьки приїжджали сюди і привозили звернення, щоб скликали позачергову сесію обласної ради. Ми дуже переживаємо, як будуть навчатися діти. Вони займаються поглиблено англійською та німецької мовою. Ця школа є особливою, в ній можна проживати тиждень, а на вихідні їхати додому. Це дуже зручно для дітей з сіл, а їх є майже 80%. 

Колектив чудовий. З дітьми дуже гарно обходяться, вчителі зацікавлені, щоб діти дійсно знали. Вони навіть залишаються з ними в позаурочний час і займаються без додаткової оплати. Ні один клас не збирає коштів, ні на парти, столи чи двері. Діти мають п'ятиразове харчування. 

Неля Красовська, мати п'ятикласника, який навчається у "Славутинці"

- Рішення депутатів було дуже неочікуваним і болісним. Моя шоста дитина пройшла чотири класи "Славутинки". Інші п'ятеро дітей навчались у іншій школі. І я маю порівняння, наскільки вона доброзичливо ставиться до своїх однокласників. Дитина вже у початковій школі вчилась за зошитами, за якими у інших школах вчаться лише в старших класах. 

Діти не розуміють, чому не можуть йти навчатися у ту ж школу. А відповідь проста - бо в вдорослих людей нема на неї коштів. Ніхто нікого не спитав, не порадився, це дуже несправедливо. Дітям сказали, що є два місяці, щоб знайти нову школу. А інші навчальні заклади теж набрані і моя дитина буде 35-ою чи 36-ою. 

Що думають діти

Андрій Михайлов, учень "Славутинки"

- Мені дуже подобається навчатися в моїй школі, тому що там поглиблене вивчення іноземних мов. В мене багато друзів тут. Вчителі дуже добрі і вчитися класно. Якщо закриють школу, то, мабуть, піду до якоїсь іншої, але це буде дуже погано. 

Софія Чугаєва, учениця "Славутинки"

- "Славутинка" особлива тим, що там вивчають англійську, німецьку, польську. Там хороші вчителі і добре навчають. Якщо школу закриють, то я не знаю, куди перейдуть два мої молодші братики. Я буду за ними дуже сумувати. 

Що розповідають вчителі

Інна Дякова, вчитель початкових класів "Славутинки"

- Передумов до такого рішення обласної ради не було ніяких. Ми спокійно йшли у відпустку і тут 14 червня почули, що перший ступінь, тобто початкову школу, ліквідують. Для нас це було шокуюче. Зараз ми залишаємося без роботи, без улюбленого класу, без батьків. Коли нам пропонують, щоб діти перейшли в іншу школу, то це стрес для дітей. Було дуже багато сліз. Це говорить про те, що їм боляче і це їхня улюблена школа. В кінці місяця ми виходимо з відпусток і не знаємо, що нас чекає. Ми писали звернення колективно міністру освіти Лілії Гриневич. Допускаю думку, що таке рішення депутатів може бути пов'язане з ситуацією з хабарем директора школи. 

Нагадаємо, що рік тому в Кам'янці було гучне затримання депутата обласної ради Миколи Харкавого. Він вимагав 50 тисяч доларів від директора школи-інтернату "Славутинка" за продовження контракту та позитивний висновок щодо будівництва одного з об'єктів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up