Мітинг проти забудовника: хмельничани пʼятий рік не можуть заселитися в «Академ містечко»

Мітинг проти забудовника: хмельничани пʼятий рік не можуть заселитися в «Академ містечко»
  • Комплекс почали будувати у 2015 та в експлуатацію здали лише 4 з 11 секцій.
  • З 2019 року будівництво сповільнилося, у 2022 – припинилося зовсім.
  • Забудовник не йде на контакт з пайовиками.

Чекають на житло вже п’ятий рік. Інвестори житлового комплексу «Академ містечко» не можуть заселитися у власні помешкання. Чимало хмельницьких пайовиків придбали квадратні метри у 2019 й внесли оплату — в експлуатацію секції мали здати у 2021. Та спочатку будівництво сповільнилося, а потім припинилося зовсім. 

Мітинг 22 березня

Про все це пайовики розповіли сьогодні, 22 березня. Зранку вони зібралися із плакатами на мітинг на території комплексу, в якому не можуть отримати житло, за яке заплатили гроші.

Відео дня

На місці, де мала бути здана секція житлового будинку, стоять лише бетонні коробки. Люди кажуть, що ті під впливом часу й погодних умов просто руйнуються. А ті, кому все ж вдалося заїхати —  досі не отримали документи на право власності.

— В мене 3 під’їзд 5 секція — досі не здана в експлуатацію, хоча мали здати у 2019. Ми вже майже рік живемо тут без документів, — каже хмельничанка Валентина.

У 2015 Державна прикордонна служба України замовила будівництво «Академ містечка». 22% квартир призначалися прикордонникам. І частина військовослужбовців отримали своє житло в 2016. Детальніше — тут. Наступну чергу здали в експлуатацію у 2017 – ключі від помешкань вручав тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Що відбувається зараз  

Будівництво – заморожене. Люди у відчаї. Як от пані Майя, яка в 2019 придбала в «Академ містечку» двокімнатну квартиру — для свого сина з сім’єю, який з початку повномасштабного вторгнення захищає Україну на фронті. Жінка в розпачі: ні коштів немає, ні можливості жити в омріяному комплексі.

Хмельничанка Лілія очікує на власне житло 6 років. Щоб придбати тут квадратні метри, сім’я продала квартиру доньки й взяла кредити. Навіть почали робити ремонт.

Що відомо про забудовника

Забудовником виступає чернівецька компанія «БІТІДІ ГРУП». Директор - Павло Маловічко, який фігурує як засновник в декількох компаніях. У тому числі — «Будівельній групі Поділля», яка і зазначена в документах підрядником. Очолює її Дмитро Пилип’юк. У базі «Youcontrol» побачили, що Маловічко фігурує і в компанії «Будмонтаж-2001», яка у 2015-му виграла тендер на будівництво житлового будинку на місці казарм в Одесі. Здати в експлуатацію мали у 2017 не змогли і з ними розірвали договір.

Під час мітингу люди і журналісти телефонували до підрядників.  Та жоден не підняв слухавку.

Або ігнорують, або шлють відписки

Люди неодноразово зверталися до забудовника, писали й телефонували на урядову гарячу лінію, надсилали звернення до Державної прикордонної служби України, яка виступає замовником будівництва. Однак ні від кого не змогли отримати пояснення — їх або ігнорують, або ж «годують» пустими обіцянками.  

— У нас була зустріч з представником ДПС, першого відділу капітального будівництва Володимиром Кондрадом і там була зустріч з представником замовника, і представником забудовника — Дмитром Пилип’юком. Тоді він нам дав обіцянку, це було в жовтні 2023, що будуть будувати в листопаді. І цього не відбулося. Потім зустрілися в лютому (2024, - примітка автора), і почули: ми не знаємо, — пояснив голова ініціативної групи В’ячеслав Карпюк.

— Нам кажуть зачекайте — бо ж то блекаути, то широкомасштабне вторгнення, все постійно відкладається. А тепер вже й трубку не беруть — просто ігнорують, — додала одна з інвесторок хмельничанка Неля.

Дають марні надії

Ініціативна група інвесторів звернулася до представників Державної прикордонній академії у Хмельницькому. Їм порадили написати колективне звернення на ім’я і забудовника, і ДПСУ. У цьому випадку «прикордонка», як сторона договору, зможе просунути справу далі — подати до суду. Та це, кажуть люди, робили й раніше —  досі результату немає.  

 

Читайте також:

Відновили роботи в ЖК на Трудовій, будівництво якого було зупинено

«Інакше усе згорить». Хмельничанин слав забудовнику записки з погрозами

“Велетенські калюжі та болото”. Хмельничанка просить про капремонт двох ділянок доріг у Дубовому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрій Бай

    Пам'ятаю,як Аваков приїздив,з якою помпою рекламували "комплекс для військових"- хоча потім виявилось,що лише 22% для них і вивісили величезного банера ПРОДАЖ КВАРТИР.  Як завжди - подумав я. Але будівництво йшло стаханівсткими темпами,тому нічка війна тут не може бути причиною. Якщо не зраджує пам'ять мало бути всього 17 секцій,по 2 в рік. А не маючи права власності - і з судом проблема,чорт
  • Читач47

    Спочатку потрібно дочекатись завершення війни, а потім ще  мінімум 5 років і тоді буде житло. 50/50
  • Читач47

    Така ситуація по всій Україні. Обєктивні причини. Раніше Ковід, зараз війна. Працівників не вистачає тощо. Після війни також не швидко все прийде в норму. Ці пайовики свідомо йшли на ризик, сплачуючи за майбутнє, а не реальне житло. Отримали те що могли отримати з ймовірністю 50%. Аналогічна ситуація як з тими хто брав кредити у іноземній валюті, а потім курс зріс. Потрібно розуміти, що те що пропонується дешевше може нести у собі ризики. Ну вот такий випадок настав. Випити шампанського не довелось. Якщо чужий досвід не вчить, то потрібно значить вчитись на своєму. А пайове будівництво потрібно взагалі заборонити. Потрібно щоб спочатку збудували житло, а вже потім продавали.
  • Андрій Гришнюк

    Ще трішки зачекайте і тоді взагалі просто пошлють.
    Скажуть що все продано
    Адже владі всерівно на людей  начхати! ...

keyboard_arrow_up