На Хмельниччині помітили рекламу руху, пов’язаного з сектою 1990-х

На Хмельниччині помітили рекламу руху, пов’язаного з сектою 1990-х
Фото з сайту shepetivka.com.ua
  • Мешканців області закликають приєднатися до онлайн-форуму про «порятунок землі».

  • Дізнавайтеся, про що йде мова та до чого тут секта 1990-х.

У Шепетівці та Славуті на Хмельниччині помітили білборди з рекламою руху «Благотворче суспільство». Він пов’язаний з рухом «АллатРа», а той — з відомою сектою «Біле братство», яка була активна у 1990-х роках. Розповідаємо детальніше.

Білборд, який помітили у Шепетівці, закликає приєднатися до міжнародного онлайн-форуму, який має відбутися цього місяця. Захід має назву «Глобальна криза. Вихід є». При цьому немає вказівки на те, про що саме йтиметься під час заходу. Аналогічні білборди встановлювали й у Славуті, однак на момент написання матеріалу його вже заклеїли.

З допомогою пошуковика дізнаємося, що організатором онлайн-форуму є рух «Благотворче суспільство». Про це йдеться на його сайті. Вже на початку сторінки можна звернути увагу на псевдонаукові та конспірологічні твердження, до прикладу:

Відео дня

Також на сторінці є таймер, який відраховує, скільки «людству залишилося» — трохи більш як 13 з половиною років.

Організатори закликають долучитися до форуму, аби дізнатися, що можна зробити, «щоб врятувати людство». Серед тем заходу є кліматична, економічна та енергетична кризи, «загибель Марса» і зрештою «загроза загибелі людства і всієї планети до 2036 року».

В описі проєкту сказано, що його метою є «побудова благотворчого суспільства, вільного від системи споживацьких шаблонів». При цьому не наведено конкретних кроків для досягнення цієї мети.

Також перелічено, у чому полягає суть «благотворчого суспільства» — загалом вісім пунктів. Переважно це абстрактні фрази на зразок «життя Людини є найвищою цінністю». Та є й цікавіші на зразок безкоштовної їжі, відсутності інфляції, однакових цін та зарплат у всьому світі, єдиної грошової одиниці, мінімальних податків або й узагалі їхньої відсутності.

Також йдеться про «капіталізацію індивіда». Вона має бути встановлена суспільством та нею повинні обмежуватися приватна власність та доходи. У випадку перевищення капіталізації доходи людини відбиратимуться на користь суспільства.

На сайті кілька разів згадується вже відомий серед хмельничан рух «АллатРа». Раніше на вулицях міста можна було побачити малюнки з символікою організації, також у Хмельницькому зареєстроване її представництво. Опис «АллатРа» на сайті руху подібний до опису «благотворчого суспільства».

Рух «АллатРа» характеризується релігієзнавцями як новий релігійний рух синкретичного характеру, тобто такого, що поєднує різні течії та вірування. У випадку з «АллатРа» це елементи християнства, ісламу, східних релігій та інших елементів на зразок апокаліптизму. На сайті «благотворчого суспільства», нагадаємо, серед іншого йшлося й про загрозу «загибелі людства і всієї планети».

Фактично рух «АллатРа» був заснований в Україні 2011 року вихідцями з Макіївки Донецької області Галиною Яблочкіною та Ігорем Даниловим. Вчення «АллатРа» викладене у ряді книг, написаних автором під псевдонімом Анастасія Нових.

— В основі вчення Аллатри магічно-релігійна шизотерика про все хороше проти всього поганого і царя-Номо, який при глибшому дослідженні виявляється Владіміром Путіним (спроба використати давній російський архетип про повернення хорошого монарха, який принесе справедливість), — йдеться у матеріалі релігієзнавця В'ячеслава Агеєва для видання «Вокс Україна».

Мало того, на думку фахівців, в ідеях руху «АллатРа» вбачається вплив відомої секти «Біле братство», яка діяла в Україні у 1990-роках. Припускалося також, що до діяльності «АллатРа» має відношення засновниця «Білого братства» Марія Цвігун.

Секта була відома вимаганням пожертв у своїх учасників та негативним впливом на їхню психіку. Члени «Братства» були змушені лікуватися у психіатрів. Кульмінацією діяльності руху стала спроба захоплення Софіївського собору в Києві у листопаді 1993 року. 1996 року Марію Цвігун засудили до чотирьох років ув’язнення, однак вона звільнилася достроково 1997 року.

Вона намагалася відновити діяльність «Білого братство», однак в Україні цього зробити не вдалося. 2006 року вона виїхала до Москви та продовжила свою діяльність там. Після 2014 року висловлювалася на підтримку Віктора Януковича, самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». До того ж розповідала, що владу в Україні захопили «рептилоїди».

Довідково: 

Секта — релігійне об'єднання, що відокремилося від пануючого в країні релігійного напряму й характеризується конфліктністю з ним. У секті відсутній інститут священства, лідерство належить віруючим, що вважаються носіями харизми (особливих божественних якостей). Секти складаються здебільшого з колишніх вірян головної церкви, які, покинувши її, перебувають найчастіше у гострій до неї опозиції.

Більшість сучасних релігій виникли свого часу як сектантські утворення попередніх релігій: буддизм — у брахманізмі, християнство — в юдаїзмі тощо. Релігійні секти є також перехідною стадією у становленні майже всіх релігій, супутником усіх традиційних церков, своєрідною формою протесту проти усталеного релігійного консерватизму і ригоризму чи, навпаки, модернізму і пристосовництва.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Lesya Provorova

    Це явно замовна стаття. Автор отримав свої 30 срібляників. Мене дивують люди, які не дивились цей форум, але висловлюють свою думку. Жодна незаангажована людина побачить, що там піднімаються зовсім інші питання і ніякої ні політики, ні сектанської пропаганди і близько немає.
  • Читач57

    Дякуємо, що поширюєте інформацію, чорний піар - теж піар!
  • Галина Кравченко

    Вони закидали своєю рекламою і дивляться,як відреагує влада.Хто дає дозволи на розміщення такої реклами!?
    Без дозволу ніхто б не писнув....
  • Błażijewskyj Oleh

    Це не секта ,зайдіть в інтернет та прочитайте.

keyboard_arrow_up