Жінка Олена з Хмельницького: хто вона і чому скандалить з поліцією

Жінка Олена з Хмельницького: хто вона і чому скандалить з поліцією
Жінка Олена та патрульний, який приїхав на виклик. Скріншоти з відео
  • Мешканка Хмельницького не платить податки, бо не визнає владу.

  • За це її хочуть вигнати з ринку.

  • Раніше вона конфліктувала через карантин та поширювала теорії змови.

Хмельницька підприємиця Олена Наконечна вчергове конфліктує з поліцією. Цього разу — через несплату податків. З цієї ж причини жінку намагаються вигнати з ринку, де вона торгує. Розповідаємо деталі цієї історії та що відомо про саму хмельничанку, яка називає себе жінкою Оленою.

Що відомо про конфлікт на ринку

Про цю ситуацію журналіст vsim.ua довідався з Facebook-сторінки Олени Наконечної. Сьогодні, 3 лютого, та вчора, 2 лютого, вона кілька разів виходила у прямі ефіри.

На першому відео авторка представляється жінкою Оленою, яка живе на «земній тверді» міста Хмельницького. Вона розповідає, що протягом багатьох років має контейнер на ринку (далі з’ясується, що це ринок «Ранковий+» біля залізничного вокзалу). Жінка каже, що податкова служба вимагає у неї платити податки, а саме брати патент.

Відео дня

Далі вона говорить про те, що податкова є приватною і до держави не має жодного відношення. При цьому податки вимагають платити на рахунки, зареєстровані за межами України. Жінка каже, що платити відмовляється, що і сказала податківцям.

Відтак вона каже, що адміністрація ринку, а це комунальне підприємство «Ринок „Ранковий“», погрожує вивезти її контейнер та припинити торгівлю. Далі каже, що вона платила адміністрації ринку майже 1000 гривень щомісяця, і боргів у неї немає.

На наступному ролику жінка каже, що працівниця комунального підприємства нібито вимагала з неї 250 гривень щомісяця, оскільки патенту в підприємиці немає, і за ці гроші її «приєднають» до того, в кого є патент. На це авторка ролика відмовилася. При цьому працівниця комунального підприємства відмовляється брати плату за лютий.

Після цього підприємиця поїхала до директора підприємства Володимира Чекмана, але його на робочому місці не виявилося.

— Вони (працівники комунального підприємства — прим. авт.) мені сказали, що я фізична особа, я їм говорю, що я не фізична особа, що я людина, самостійна, дієздатна, що я жінка з власним іменем Олена, я нікому нічого не винна.

Далі підприємиця розповідає, що вирішила поїхати до директора підприємства іншим разом. Коли вона саме була на півдорозі до адміністрації, Володимир Чекман прийшов до контейнера, де саме була сестра підприємиці. Директор нібито сказав, щоб вони «нахєр звідси забралися» і заплатили всі свої борги.

Далі вона розповідає, що боргів у неї немає, і плату за землю вона чесно платила, хоча земля належить їй. Також жінка каже, що директор вимагав прибрати контейнер з ринку до понеділка, тобто 6 лютого.

Відтак авторка відео каже, що і комунальне підприємство, і Хмельницька міська рада — юридичні особи приватного права. І земля ринку також нібито є приватною. Також розповідає, що на ринку, де вона торгує, 17 людей працюють без патентів. Крім того, розповідає, що за будь-які дії з її контейнером вона вимагала у бухгалтерії підприємства по 100 тисяч гривень. Відтак каже, що в Україні відсутні органи місцевого самоврядування.

Далі жінка називає всіх ФОПів рабами:

— Фізична особа — підприємець не має жодних прав, тому що фізична особа — це раб, який зареєстрований в реєстрах приватних осіб, і які збирають на нас всіх конфіденційні дані. Ці дані, як вам відомо, переходять десь в якісь реєстри, зливаються в один. І через те вони всі ставляться до нас як до рабів, тому що людина вже втрачає свою повністю людяну форму чи юрисдикцію, якщо вона є фізичною особою.

Також вона каже, що всі організації, які мають код ЄДРПОУ, не є юридичними особами публічного права, тому вони всі є шахраями та займаються геноцидом українського народу. Відтак жінка закликає не платити податки.

На наступному відео підприємиця перебуває у контейнері та каже, що до неї викликали поліцію. На ще одному ролику вона каже, що вона не належить до юрисдикції поліції, бо не є фізичною особою. Далі з’ясовується, що поліцію викликала працівниця комунального підприємства.

Відтак з’являються і самі працівники поліції — патрульні. Один із них просить припинити знімати у зв’язку з військовим станом. Підприємиця запитує — «у вас є документи, що зараз військовий стан?» (Обоє вживають саме слово «військовий», а не «воєнний»)

Далі поліцейський наполягає, аби жінка припинила зйомку, а та каже, що послуг поліції не замовляла. Патрульний просить, аби підприємиця показала документи, а та відповідає, що у людини документи відсутні. Також каже, що до юрисдикції поліції не належить, бо є людиною, а не фізичною особою.

Відтак вона телефонує до начальника Хмельницького районного управління поліції Василя Птащука. Каже йому, що поліцейські не показують їй документи (хоча вони зробили це), забороняються знімати та не знають, що таке «людина». Той каже, що не може нічого сказати, бо не бачить, що відбувається.

Далі розмова доходить до того, що Василь Птащук каже, що патрульні йому не підпорядковані. Відтак підприємиця просить прислати слідчих, а Птащук радить зробити це через лінію «102». Жінка намагалася вмовити його це зробити та казала, що патрульні хочуть застосувати до неї силу. Та зрештою начальник управління завершив розмову.

Далі суперечка триває щодо того, що Олена Наконечна є людиною та не має документів і не повинна їх пред’являти. Відтак підприємиця набирає «102» та каже оператору, що їй погрожують, і просить викликати слідчо-оперативну групу.

Оператор каже їй, що може зареєструвати звернення до поліції, і для цього потрібно надати прізвище, ім’я, по-батькові та адресу проживання. Підприємиця каже, що у людини немає прізвища, імені та по-батькові. Далі починає сперечатися ще й з оператором. Зрештою оператор завершує дзвінок, а підприємиця каже — «понятно, кругова порука».

Потім вона знову телефонує на «102» і знову не називає повне ім’я. На запитання про свою адресу відповідає — «земля Україна». Втім, зрештою звернення оператор все ж таки реєструє попри те, що підприємиця постійно сперечається з нею.

Надалі жінка продовжує сперечатися з патрульним. Зрештою він просить її проїхати з ними до відділення. Втім, після продовження суперечки патрульні йдуть. Жінка тим часом продовжує говорити, переважно повторюючи сказане раніше. Ще говорить, що українців «взяли в окупацію» протягом 1991-1996 років. Каже, що це все «змова» і мало хто це розуміє.

Згодом до неї телефонують з поліції та просять назвати повне ім’я для реєстрації звернення. Вона його не каже, тому поліцейський повідомляє, що звернення зареєстроване не буде.

Що відбувалося у прокуратурі

Наступний ефір Олена Наконечна вела вже, судячи з її слів, з прокуратури. На відео вона каже, що подала «вимогу» розслідувати «ряд кримінальних злочинів». Про що конкретно йдеться, вона не говорить.

Відтак на сторінці жінки з’являється репост ефіру мешканки Чернівців Анжели Гуріної. Вона того дня приїхала «на підтримку» Олена Наконечної. Запис ведеться з приміщення прокуратури, де Олена Наконечна пише заяву, а поряд є ще кілька людей — сестра підприємиці та мешканці Чернівців, які приїхали з Анжелою Гуріною.

Остання, схоже, дотримується тих же поглядів, що й хмельницька підприємиця. На відео вона розповідає, як у Чернівцях відстоювала свої «права» та боролася з «системою». В кінці відео Олена Наконечна передає заяву прокурорам.

Що кажуть правоохоронці

Інспектор управління патрульної поліції Вікторія Тимощук розповіла журналісту vsim.ua, що вчора, 2 лютого, був виклик на ринок «Ранковий» з приводу того, що певні особи здійснюють незаконну підприємницьку діяльність. На місці поліцейські зібрали заяви та передали до районного управління поліції.

В обласній прокуратурі журналісту vsim.ua повідомили, що написане звернення опрацьовується відповідним відділом. Більше інформації можна буде надати у випадку, якщо будуть внесені відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань.

З директором ринку «Ранковий» Володимиром Чекманом журналісту поспілкуватися не вдалося — на робочому місці його не було. Якщо ми отримаємо будь-яку додаткову інформацію, то опублікуємо її.

Що відомо про Олену Наконечну

Ця підприємиця вже згадувалася раніше у матеріалах нашого сайту. Йдеться про скандал у відділенні «Укрпошти» на вулиці Козацькій, який відбувся у жовтні 2021 року. Тоді працівники установи відмовлялися обслуговувати групу людей, які були без масок. Через це вони, а серед них і Олена Наконечна, заблокували роботу відділення. Більше про це можна дізнатися з окремого матеріалу. Під час виборів 2020 року жінка була секретарем однієї з виборчих комісій Хмельницького.

Олена Наконечна активно веде свою сторінку у Facebook та має майже півтори тисячі читачів (є також друзі, кількість яких на сторінці не вказана). Періодично на сторінці з’являються згадки про те, що на початку березня 2022 року до неї додому увірвалися працівники СБУ, викрали та намагалися вбити невідомими препаратами. «Викрадення» тривало три тижні.

Про що йде мова? Про це дізнаємося з реєстру судових рішень. 7 березня 2022 року Ярмолинецький районний суд прийняв рішення про примусову госпіталізацію Олени Наконечної до Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги, тобто психіатричної лікарні у Скаржинцях.

У документі зазначено, що жінку доставили до закладу 5 березня —  саме тоді, коли, за її словами, сталося «викрадення» працівниками СБУ. Терміном госпіталізації зазначено — до 30 днів.

— Представник… закладу… звернувся до суду з заявою про госпіталізацію… в примусовому порядку ОСОБА_1, посилаючись на те, що вона страждає на психічний розлад, а її лікування та обстеження можливе тільки в умовах стаціонару. На обґрунтування заяви представник… зазначив, що ОСОБА_1 страждає на маячний розлад, через що вона виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих. 07.03.2022 ОСОБА_1 була оглянута комісією лікарів-психіатрів…, яка підтвердила обґрунтованість рішення про необхідність госпіталізації хворої та лікування в умовах стаціонару, однак під час обстеження  ОСОБА_1 не дала усвідомленої згоди на госпіталізацію до психіатричного закладу.

Як пише Олена Наконечна, перед її «викраденням» вона робила стрім та розповідала про викрадення дітей. Про що саме йде мова, невідомо, оскільки стара сторінка заблокована на території України. Теперішня сторінка жінки була створена вже після госпіталізації.

Журналіст vsim.ua переглянув публікації на цій сторінці. Загалом можна сказати, що більшу частину контенту на ній, включаючи репости, складають різноманітні фейки та теорії змови. Є й звичайні, на зразок антивакцинаторських тез, а є й більш екзотичні. Наведемо приклади (обрано і серед власних публікацій Олени Наконечної, і серед репостів):

Читайте також: Депутати, терористи та зрадники: кого шукають хмельницькі правоохоронці

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (97)
  • Віталій Українець

    Новодворську система також записала в психічнохвору кагорту!

    Це завжди буває коли ломаєш систему!
  • Olga GRS

    Її тези не витримують ніякої критики. Школа, але це типовий клінічний випадок. Манія, вона така. В усьому бачити змову, а не логіку

    Olga GRS reply Olga GRS

    *Шкода
  • Тай Фун

    Хмельничина  і я в тому числі прийняли переселенців,допомагаючи чим можем.
    Але в сім'ї ше без уроків тому  прошу не ходити  Хмельницьк,бо то моє місто...
  • Андрей Гришнюк

    Ну якщо перевірити усі так звані установи про які вона говорить то воно так і є

    Потрібно лише знати де подивитися

keyboard_arrow_up