На Хмельниччині шукають 75 кандидатів у присяжні. Як ними стати та які в них переваги

На Хмельниччині шукають 75 кандидатів у присяжні. Як ними стати та які в них переваги
  • Для 5 судів в області шукають кандидатів у присяжні. 

  • Розповідаємо які переваги отримує присяжний, хто ним може та категорично не може бути та куди подавати документи.

Мабуть, кожен бачив хоча б один кінофільм, в якому б на засіданні суду зверталися до присяжних. Ті поважно сиділи на спеціально відведених лавах та уважно слухали хід справи. Захисник та обвинувач не раз зверталися до них, а згодом присяжні приймали рішення "винний чи невинний" підозрюваний. Нерідко в такі моменти, захопившись, і сам не раз хочеш побувати в ролі присяжного. 

Так от, одразу в 5 судів на території Хмельницької області відкрили набір кандидатів у присяжні. Пошук оголосила Хмельницька обласна рада. Про це інформують на сайті Хмельницького міськрайонного суду

Хто такий присяжний

Присяжним є людина, яка у випадках, визначених процесуальним законом, виявила бажання вирішувати справи у складі суду разом із суддею або ж ця людина залучається до здійснення правосуддя.

Відео дня

Присяжні залучаються до розгляду не всіх справ. Їх кличуть лише на засідання по розгляду окремих статей цивільних та кримінальних справ. Розповідаємо яких.

Цивільні справи про:

Кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Такі справи за клопотанням обвинуваченого слухаються судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

Де не вистачає присяжних на Хмельниччині

 Присяжні потрібні у 5 районних суддів. В кожен — по 15 чоловік:

Хто може стати присяжним

Простіше кажучи, кандидатом може бути місцевий мешканець, який виявив бажання стати присяжним. 

Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним може бути обраний громадянин України, який досяг 30 років і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Хто не може бути присяжним

Присяжними не можуть бути громадяни, які:

Які документи потрібні, щоб стати присяжним

Кандидати мають подати такі документи:

Документи слід подати до 24 листопада 2022 року до Хмельницької обласної ради за адресою: Хмельницький, майдан Незалежності, будинок 2. Довідкову інформацію можна отримати за телефоном: (0382) 70-32-69.

Гарантії прав присяжних

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода.

Також за присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається законом.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

Присяжні також є суб’єктами декларування. info Відтак, декларації вони мають заповнювати з моменту виконання обов’язків присяжного, тобто, під час залучення до розгляду конкретної справи.

А ви хотіли б стати присяжним?

Читайте також: Хмельничан запрошують до написання радіодиктанту національної єдності: деталі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Аня Денисова

    Присяжні працюють на добровільних засадах?
  • Антон Чорний

    В Україні не існує закону яким утворені суди та призначені судді!!!

    Юрій Даценко reply Антон Чорний

    Антон Чорний ще й суди це підприємства. А особи в чорному це самозванці без посвідчень і номерів мантій, які окупували приміщення власності громади!!!!
  • Володимир Козачок

    Туди по падуть продажні  це внас так заведено  в  Україні  .
  • Мельничук Андрей

    Щось невеликий перелік справ, а на земельні справи.... Але що це я, всеодно туди "простий" - непопаде...

keyboard_arrow_up