На Хмельниччині створюють унікальний музей з 150-річного вітряка

На Хмельниччині створюють унікальний музей з 150-річного вітряка
Фото з сайту Хмельницької обласної ради
  • Подібних вітряків в області всього 2. 

  • Вітряк обертається на 360 градусів, а обслуговувати його може лише один мірошник. 

На Славутчині, в селі Клепачі, є унікальний вітряк. Він стоїть на краю села, наче вартовий. Тому вітряку більше, ніж півтора століття, зазначають в Хмельницькій обласній раді. На Хмельниччині такі вітряки – величезна рідкість, бо є усього два, додають в облраді. І обидва у Славутському районі: в селах Клепачі та Гута. 

Вітряк у Гуті

Збудований на вітрогоні

Ще донедавна вітряк в Клепачах молов борошно та служив людям. Нині ж він не діючий, хоча, кажуть місцеві, запустити його можна. Тож з вітряка вирішили зробити з нього музей. 

Він збудований, як кажуть, на семи вітрах. Місце, зізнаються в селі, предки вибрали дуже вдало: на справжнісінькому вітрогоні. Бо кілька метрів вбік – і вітру нема, а тут відчувається і в тиху погоду. Цей вітряк для клепачан – оберіг села. Його своєчасно врятували від знищення, але шкодують, що свого часу не зберегли інших.

Відео дня

Очевидці кажуть, що до 70-х років минулого століття у Клепачах було таких 4 вітряки. Нині ж – усього один. З цим вітряком у мешканців асоціюється чимало подій: тут призначали побачення, вперше цілувалися чи ховалися, щоб погратися в піжмурки… 

Навіть на гербі села зобразили саме вітряк. А нещодавно територію довкола вітряка обгородили та почали облаштовувати музей.

Хоч зараз можна запустити

Висота вітряка – 12 метрів. А розмах крил – 16 метрів. Усередині він має 2 поверхи. Вітряк раніше обертався на 360 градусів. За допомогою 15-метрової колоди його повертали у різні боки – ловили вітер в залежності від його напрямку. 

Всередині все продумано так, щоб вітряк могла обслуговувати одна людина – мірошник. Але нині крила вітряка стоять на гальмах. Хоча, зазначають, усі деталі досі справні. Тож його можна й зараз запустити до роботи. 

Клепачани зізнаються, щоб у крила знову вперезати вітер, потрібно зовсім небагато – перевірити усі вузли і – вперед. Щоправда, побоюються за саму конструкцію, щоб набравши обертів крила не зірвали її з місця. Та обіцяють, що хоч на невеликих обертах – та таки якось спробують відпустити ті крила у політ.

Вітряк у Клепачах

— Це той приклад альтернативної відновлювальної енергії, який запросто можна застосовувати на практиці і сьогодні. Лишень би майстри знайшлися вибудувати таке диво, — кажуть в облраді. 

Нагадаємо про села, яких уже давно немає. Так, за часи незалежності не стало шість сіл. Що про них відомо і де вони були — читайте за посиланням

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Прудивус

    ... шкода , що більше не вберегли

keyboard_arrow_up