На Хмельниччині заборонили російський контент. Хто контролюватиме та чи буде покарання

На Хмельниччині заборонили російський контент. Хто контролюватиме та чи буде покарання
Ілюстративне фото
  • Публічно відтворювати музику, фільми та будь-що інше російською тепер не можна.

  • Дізналися, як це контролюватимуть та що буде за недотримання.

У Хмельницькій області заборонили публічну демонстрацію російськомовного культурного продукту. Таке рішення вчора, 15 червня, прийняли на сесії обласної ради. У повідомленні на її сайті зазначено, що заборона діятиме до повного звільнення окупованих територій.

Інших деталей щодо рішення у повідомленні не зазначено, тексту рішення чи його проєкту на сайті обласної ради немає. Тому журналіст vsim.ua звернувся до першого заступника голови Хмельницької обласної ради Володимира Гончарука. info

Він пояснив, що мораторій передбачає заборону на публічне відтворення будь-якого російськомовного контенту, як от музики, фільмів чи книг. Приватного відтворення мораторій не стосується.

Відео дня

— Обласна рада не розглядала російську як мову етнічної спільноти в цьому випадку. Ми розглядали російську мову як безпосередньо інструмент впливу на українську державу й дестабілізації ситуації всередині країни, — розповів Володимир Гончарук.

Рішенням облради також доручили обласній військовій адміністрації створити міжвідомчу комісію, яка проводитиме роз’яснення щодо мораторію, зокрема й серед правоохоронних органів.

Покарання за недотримання мораторію не передбачено ніякого, в Кодексі про адміністративні правопорушення такого виду проступку немає. За словами Володимира Гончарука, у разі виявлення публічного відтворення російськомовного контенту правоохоронні органи матимуть можливість реагувати та припиняти це.

Як приклад Володимир Гончарук згадав випадок у парку імені Франка минулими вихідними. Там, нагадаємо, звучав реп російською. Через це виник конфлікт. На місце викликали поліції. Правоохоронці розібралися у ситуації та зробили висновок, що порушення немає ніякого. Тепер же поліцейські в таких випадках матимуть можливість, наприклад, вимагати вимкнути музику, посилаючись на мораторій.

Таким чином заборона відтворення російськомовного контенту буде подібна до заборони перебування на вулиці під час комендантської години — відповідальності не буде ніякої, але правоохоронні органи будуть здійснювати контроль за цим.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Любов Сердунич

    От і шкодА, що "відповідальности не буде ніякої". Отже, й звучатиме це москальське л...йно, як і раніше, й зомбуватиме нас і далі... А ЧОМУ "заборона діятиме до повного звільнення окупованих територій"? ТРЕБА НАЗАВЖДИ заборонити!
  • Саша Сом

    Давно пора
  • Читач30

    Цікаво, як довго протримається
  • Alexander Olenberg

    То що співати пісню Воїни света воини вже не можна.Дибільна влада та її закони

keyboard_arrow_up