“Какая разніца?” Дізналися, чи заборонять в Хмельницькому слухати російську музику

“Какая разніца?” Дізналися, чи заборонять в Хмельницькому слухати російську музику
  • На барахолці в парку Франка чоловік слухав російський реп.
  • Перехожі стали робити зауваження.
  • Мовляв, в країні триває війна, а ворог - росія.
  • Чим закінчилося та чи можуть в Хмельницькому заборонити слухати російську музику?

Під час повномасштабного наступу росії мовні конфлікти - не рідкість в Хмельницькому. Трапляється, що їхніми учасниками стають переселенці. Як от було із харків’янкою, яка їхала в хмельницькій маршрутці й вела діалог російською. Тоді пасажири стали робити їй зауваження, що обурило жінку. Подробиці дізнавайтеся тут - Через російську мову в хмельницькій маршрутці стався конфлікт: розповідаємо подробиці

“Чьто вас нє устраіваєт?”

Вчора, 12 червня, в Хмельницькому вчергове стався конфлікт на мовному грунті. Відбулося все в парку Франка. Там щонеділі діє блошиний ринок. Саме один із продавців став головним героєм, через якого розгорнулися всі наступні події. Іншим учасником конфлікту був хмельницький письменник Юрій Даценко. Нагадаємо, що під час війни він став проводити курси української для переселенців. Як вони проходять, журналістка vsim.ua вже розповідала вам раніше. 

Отож, пан Юрій почув, як на ринку грає російський реп. “Чи нікому не муляє?”, - запитав письменник у того, хто це слухав. Тоді отримав відповідь російською. Згодом навколо Юрія та прихильника ворожої культури стали збиратися люди. Серед них були ті, хто став на бік хмельничанина, та й інші - хто повторював “Какая разніца?”

Відео дня

У цитаті збережний правопис автора. 

Що сказали поліцейські?

Тим часом до конфлікту долучилися інші перехожі. Один із них став брати активну участь в обговоренні. Цей момент потрапив на відео громадської діячки Лесі Стебло, яка підтримала Юрія Даценка. 

Той самий випадковий перехожий став використовувати ненормативну лексику. Мовляв, не треба вчити, якою мовою йому розмовляти. Долучилася до нього іще одна жінка, яка пояснила, що російська - це її рідна мова. 

У цитаті збережний правопис автора. 

Тоді копи стали свідками подальшої дискусії громадян в парку Франка. Громадська діячка Леся Стебло зафіксувала на відео слова іще однієї перехожої, яка вважає заборону російської музики “маразмом”. 

На це жінка відповіла так: 

Отож, у поліції пояснили, що законом заборона на російську музику не передбачена. Тож активісти стали відстоювати свою думку в соцмережах. Зокрема, письменник Юрій Даценко опублікував допис, в якому позначив міського голову Олександра Симчишина та вимагав наступне: 

Що кажуть в міськраді 

Чи планують впроваджувати заборону на російську музику, журналістка vsim.ua дізналася в начальника управління культури і туризму міськради Артема Ромасюкова. Чиновник розповів, що наразі вже готується рішення щодо внормування ряду питань, що стосуються російськомовного контенту. Його мають оприлюднити вже цього тижня. Згодом рішення розглянуть на виконкомі. Артем Ромасюков пояснив: воно буде мати рекомендаційний характер й стосуватиметься центральної вулиці міста, вуличних музикантів, культури та торгівлі.  

Чи відповідатимуть перед законом за порушення рішення міської ради? Артем Ромасюков відповів, що адміністративна відповідальність за це не передбачена. Адже подібні рішення мають прийматися вищими органами влади. 

Нагадаємо, що в сусідньому Тернополі два тижні тому запровадили правила, що стосуються вуличних музикантів. Серед них - неприпустимість публічного використання творів російською мовою, в тому числі які провокують розпал ворожнечі на національному, релігійному ґрунті чи мають нецензурний характер. Про це повідомляє видання “20 хвилин”. 

Читайте також: Сміттєпереробний завод та Палац спорту в Хмельницькому: яка ситуація зараз і що далі

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Читач46

    Заборонити російську мову!!!! Дома можете говорити хоч на китайській.Поки буде лунати російська, будут нас "асвабаждать".
  • Читач97

    Ну ось))) Нарешті став відомим😁😁😁Книжки не допомогли😁😁😁А який шедевр він створив?🤔Можливо,хтось пам'ятає???Для цього, мабуть,був потрібен талант? Адже бігати по ринку удвох із такою самою,як,він,мадам,і чіплятися до людей,багато розуму не треба...Поки хтось не нажене 😁Обом😁(Кстати:мой родной язык-русский)))
  • Ирина Михайловна Юшкова

    Я нікого не засуджую в цій історії, але через такі ситуації "за парєбриком" і вирішили нам допомогти утисненим рускоговорящим. Може вже не треба волати про цю тему. Дайте вже повмирати цим СЕСЕСЕРОВЦЯМ. Це невиправно. А ось не цензурна лексика в громадському місті, здається можна було і притягнути до відповідальності. Щоб язики криві тримали за зубами
  • ванильная содовая

    Має вирішувати більшість а не одна чи дві людини

keyboard_arrow_up