На Хмельницькій АЕС хочуть встановити ядерні реактори російського виробництва

На Хмельницькій АЕС хочуть встановити ядерні реактори російського виробництва
Тут і далі фото: Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки
  • Реактори та устаткування з недобудованої болгарської АЕС обійдеться в 600 мільйонів євро. 

  • Перемовини між двома країнами ще тривають. 

  • А встановлення реакторів планується під час війни спільно з американською компанією. 

Україна веде з Болгарією переговори про купівлю двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого енергетичного обладнання. Про це заявив на пресконференції міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє Укрінформ. 

Ці реактори планують встановити у недобудованих третьому та четвертому атомних блоках на Хмельницькій АЕС. 

— Я можу сказати, що йдуть перемовини. У нас зараз немає в системі Запорізької АЕС, але є високий рівень готовності третього блоку на Хмельницькій станції. Відповідно, це дало б нам можливість пришвидшити генерацію додатково в систему, — повідомив Галущенко.

Відео дня

Він додав, що встановлення реакторів планується під час війни спільно з американською компанією Westinghouse.

— Ми не залежні від росії вже зараз і не будемо залежати в будь-якому технічному обслуговуванні, – каже Галущенко.

Згідно з угодою, перемовини якої ще тривають, болгарська державна енергетична компанія NEK продасть українській атомній держкомпанії "Енергоатом" обладнання з недобудованої АЕС "Белене" щонайменше за 600 мільйонів євро. 

Історія недобудованих блоків

Нагадаємо, будівництво блоків ХАЕС розпочали у 1985 та 1986 роках. Але вже у 1990 році його зупинили через введення мораторію на будівництво нових після аварії на Чорнобильській АЕС. 

Третій блок завершили на 75%, четвертий – на 28%. Збудовані конструкції не законсервували належним чином, тому вони постійно зазнавали зовнішнього впливу, зокрема, погодних явищ. 

Це призвело до механічних пошкоджень, корозії арматури та металевих елементів залізобетонних конструкцій. Іржавіння та тріщини у бетоні фіксували ще під час досліджень 2006-2007 років представники Київського науково-дослідного та проєктно-конструкторського інституту «Енергопроект».

Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій у 2012 році заявив, що споруди можна використовувати лише після проведення ремонтно-будівельних робіт. А 2016 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вимагало провести додаткову експертизу їхньої міцності. Станом на сьогодні так і невідомо чи проводили додаткові обстеження придатності недобудованих блоків.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач67

    Наш енергоатом хай іде на фронт!!!Не може у нас Бути НІЧОГО  російського!!!
  • ЧитачЧитачів

keyboard_arrow_up