«Енергоатом» у 2 рази завищив ціни на ремонт освітлення Хмельницької АЕС

«Енергоатом» у 2 рази завищив ціни на ремонт освітлення Хмельницької АЕС
Фото ілюстративне
  • Компанія уклала договір на ремонт освітлення периметру на 91 мільйон гривень. 

  • Але аналітики кажуть, що в кошторисі ціни завищені у півтора-два рази. 

Наприкінці травня, 25 числа, Хмельницька АЕС, яка підпорядковується «Енергоатому», уклала договір з підприємством «Електропівденьзахідмонтаж» на ремонт мережі освітлення охоронного периметру. Сума склала 91 мільйон гривень. Про це йдеться в системі «Прозорро».

Але видання «Наші гроші» виявило у кошторисі ряд завищених в півтора-два раза цін на товари. Аналізувались в першу чергу ті товари, на які в кошторисі припадають мільйонні суми. Це були металеві лотки для укладання кабелів, кришки до них, самі кабелі різних розмірів та світильники.

Маржа в 15 мільйонів

Третина кошторису — 27 мільйонів гривень — припадає на два види лотків. Вони необхідні для укладки кабелю в землю. Лотки та кришки саме з такими розмірами, з такою товщиною металу та вид оцинкування досить рідкісні на ринку і використовуються для облаштування атомних електростанцій в тому числі, причому така кількість зазвичай замовляється з заводу виробника під замовлення.

Відео дня

Аналітики видання пишуть, що їм вдалось дізнатися ціни в українського дочірнього підприємства «Копос Електро». Такі лотки однієї комплектації він постачає по 931 тисяч гривень за кілометр, а іншої — по 2,01 млн грн/км. Тоді як у кошторис їхня ціна зашита 2,38 мільйони і 2,95 мільйони гривень відповідно.

Комплектуючими до цих лотків є кришки двох видів. В кошторисі атомників вони оцінені по 514 тисяч гривень/кілометр і 1,02 мільйонів гривень. Натомість у «Копос.Електро» їх продають по 228 тисяч гривень і 452 тисячі гривень відповідно.

Тобто ціна кабельних лотків і кришок до них в кошторисі «Енергоатома» завищена вдвічі. Загалом на них закладено понад 35 мільйонів гривень. За словами “Наші гроші” маржа за лотки і кришки становить близько 15 мільйонів гривень. 

Завищені ціни?

Але завищеними є ціни і на інші товари у кошторисі. Так, близько 12 мільйонів гривень припадає на мідні силові кабелі. Їхні ціни вдвічі вищі від цін у березневому прайсі постачальника кабельно-провідникової продукції «Укркабель», який є у вільному доступі.

Ще 1,80 мільйона гривень затратять на навісні шафи з нержавіючої сталі по 7 500 гривень. Але в інтернет-магазинах їх можна придбати вдвічі дешевше – по 3 120 — 3 490 гривень.

Додатково за 6,17 мільйонів гривень закуплять консольні вуличні світильники по 11 017 гривень. Але в квітні «Енергоатом» вже замовив подібні світильники у фірми «Ватра-Захід», яка є представником українського виробника «Ватра». Тоді такі світильники більшої потужності коштували 9 679 гривень. Це на 14% дешевше від нинішньої кошторисної ціни менш потужних ламп.

Ціни світильників іншої моделі також завищені. Атомники замовили їх по 7 495 гривень, тоді як на ринку їх можна знайти втричі дешевше – по 5 400 гривень без ПДВ. На ці товари в кошторисі припадає більше половини вартості підряду, а саме 56 мільйонів.

Нова закупівля

Також крім тендеру на освітлення охоронного периметру «Хмельницької АЕС» нині триває ще одна закупівля на ремонт мережі освітлення турбінного відділення станції. Вартість становить 41,48 мільйонів гривень.

Єдиним учасником торгів є та сама компанія «Електропівденьзахідмонтаж», в технічній специфікації вказані ті ж самі товари, що у і вищеописаній закупівлі: ті самі лотки MARS та кришки для них, такі ж кабелі та інше. Цей договір мають підписати найближчим часом.

Додамо, що колективне виробниче підприємство монтажного управління № 13 «Електропівденьзахідмонтаж» створили в 1998 році. Воно розташовується в місті Нетішині. Очолює його Віталій Васільєв. Це підприємство проводить обслуговування ХАЕС вже не перший рік. А із серпня 2016 року вони отримали державних підрядів виключно для «ХАЕС» на 1,36 мільярдів гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Микола Кушнір

    Ось вам чому тарифи збільшили в двічі кому війна кому мама рідна
  • Опоблл Иолрро

    Алметова в розход
  • Аннушка Демецкая

    ну і??

    написали новину- а де результат??? де повернення коштів? притягнення до відповідальності?? постійно пишуть про корупційні схеми, але далі  писанини діло не йде.

    Може журналістам треба освітлювати події на всіх етапах?
  • Людмила Стрілецька

    Скоти

keyboard_arrow_up