На межі Хмельниччини та Тернопільщини скасували заходи до Дня Соборності. Яка причина?

На межі Хмельниччини та Тернопільщини скасували заходи до Дня Соборності. Яка причина?
  • Щорічно між Волочиськом та Підволочиськом проходить “живий ланцюг єдності”, який символізує об’єднання українців. 

Сьогодні, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності. Це особлива дата в історії нашої держави. Цього дня 106 років тому українські землі вперше об'єдналися в одній державі, а головна традиція свята на початку 90-х стала наймасштабнішою антирадянською акцією. 

Головною традицією в День Соборності стало утворення “живих ланцюгів єдності”, які українці вибудовують, символізуючи об'єднання українських земель і державну єдність. В Хмельницькій області традиційно цього дня люди єднаються за допомогою “живих ланцюгів” з мешканцями сусідньої Тернопільщини. Це проходить на межі річки Збруч між Волочиськом та Підволочиськом або ж на мосту між селом Гусятин Чемеровецької тергромади та селищем Гусятин Тернопільської області.

До війни такі урочистості збирали сотні, а то й тисячі учасників від обох областей. Люди бралися за руки та тримали величезний жовто-блакитний прапор — символ єдності українців. 

Відео дня

Цьогоріч захід, який планували на межі Волочиської та Підволочиської громад, скасували. Про це повідомили у Підволочиській селищній раді. 

— Змушені повідомити, що через трагічні звістки про героїчну смерть жителів Волочиської громади у Волочиській міській раді  оголошено Дні жалоби та всі заплановані раніше спільні з Підволочиською громадою святкові заходи ВІДМІНЯЮТЬСЯ. Відповідно, у понеділок 22 січня 2024 року урочисте відзначення 105-тої річниці з Дня Соборності на межі двох громад над річкою Збруч - СКАСОВУЄТЬСЯ! — йдеться в повідомленні. 

Цього дня о 12 годині на межі областей мала відбутись акція єдності та громадської злагоди “Обіймись Україно!”. 

Зображення з ФБ-сторінки Підволочиської селищної ради

Нагадаємо, сьогодні у Волочиську прощатимуться із захисником Олександром Гуменюком, який загинув 19 січня. Відповідно до розпорядження міського голови, 22 січня в громаді оголосили День жалоби. Усі святкові та розважальні заходи скасовуються. Також просять приспустити державні прапори.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталія Андрухова

    Ви що, не вмієте відняти від одного числа інше, щоб порахувати, скільки років пройшло  з 1919 року?
  • Ольга

    Що трапилося?

    Читач62 reply Ольга

    Ліньки прочитати повністю статтю?

keyboard_arrow_up