На одне стихійне звалище менше або Як на Виставці сміття прибирали

На одне стихійне звалище менше або Як на Виставці сміття прибирали
Акція «Чисте довкілля» зібрала хмельничан на масовому прибиранні. Колектив «ВСІМ» та радіо "Окей Fm" вийшли на суботник великою компанією. Прибирали між гаражним масивом та «Хмельницькгазом» у мікрорайоні Виставка. Це місце, швидше, нагадало нам суцільне стихійне сміттєзвалище. З прибиранням впорались за чотири години і в результаті назбирали більше 60 величезних мішків з відходами.

Ми прибирали територію  біля «Хмельницькгазу», що на проспекті Миру. Сказати, що ми були шоковані від побаченого, то не сказати нічого.

Місце давно перетворилось на стихійне сміттєзвалище

Відео дня

- Це сміття нереально просто прибрати. Тут люди роками смітили. Єдиний вихід, здається, щоб сюди загнали машину і це сміттєзвалище все згорнули, - каже учасниця прибирання Уляна.

- Тут робиться такий жах, що прибирати доведеться дуже довго, може і не за один день. Та й людей на цю територію потрібно набагато більше, - додає журналіст та активістка Валентина.

Пластикові пляшки, папірці та навіть пакети з побутовими відходами, які, вочевидь, тут викидають мешканці прилеглих будинків прямо з вікна автомобіля. Усе зібране сміття ми розділяли на пластик, скло, папір та інші дрібні відходи.

 Місце, яке ми мусили прибрати – це смуга біля дороги та спуск до гаражів. Якщо поблизу дороги кількість сміття не так кидалася у вічі, то знизу на нас чекав увесь жах. Саме там знаходиться справжнє стихійне сміттєзвалище. Місце, яке не одразу помітне для людського ока, куди роками хмельничани скидали відходи та увесь непотріб. Тут ми бачили усе. Пляшки від оковитої, жерстяні банки, старі черевики, рюкзаки, шини та використані шприци.

За кілька годин прибирання знайшли навіть декілька пар взуття

Тривалий час сюди зносили і будівельні відходи. В силу того, що більша частина нашого колективу – прекрасна половина, то, бодай, підняти та донести такий вантаж нам було важко без сторонньої допомоги.

Деякі мешканці будинків проходили повз, навіть не звертаючи на нас уваги. Когось все таки це зацікавлювало, але на наші заклики долучатись, перехожі всіляко «викручувались».

- Ми взагалі не з цих будинків, - кажуть три жіночки, які якраз проходили повз, коли ми наповнені мішки виносили з ям на узбіччя.

У кількох новобудовах мешкає декілька сотень людей. Якби на суботник вийшла хоча б частина мешканців, то територію вдалося б прибрати набагато швидше.

Насправді ж, із бажанням допомогти до нас підійшла лише пані Галина та її маленький син Ілля. Хмельничанку ми зустріли, коли вона якраз йшла з пакетом зі сміттям.

- Тут немає баків і контейнерів, щоб люди з прилеглих будинків викидали. Коли йдемо у центр, то мусимо брати пакет і нести його аж до проспекту, - ділиться пані Галина. Вже через якихось півгодини жінка із сином прибирають з нами.

Приємно, що зустрічались нашому колективу люди, які хоч і дрібницями, але все ж старались внести свою частинку допомоги. До прикладу, чоловік, який працює поруч на шиномонтажі мило запропонував усім чаю. Ще один хмельничанин купив нам сміттєві пакети та усіляко підбадьорював. Бажання допомогти виявила і молода пара активістів. Хлопець із дівчиною терпляче виконували усю роботу з нами.

Самостійно та з власної ініціативи ми очистили територію від сміття. Після цього починаєш усвідомлювати, наскільки це важка праця. Однак, полегшити життя можна було б лише тим, що кожен, хто проходить повз, старався б не смітити. Відтак, почавши з себе можна було б змінити все на краще. Тільки добряче натрудившись, прибираючи за кимось, ти починаєш розуміти, що смітити ти не будеш. Адже, тоді навіть рука не підніметься.

Таким це місце було до прибирання, а таким стало після.

Пару годин ми витратили на те, аби прибрати цей схил від сміття


Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «Чистий Хмельницький».  

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Партизан Партизан

    Молодці хлопчики та дівчатка. Молодці. Сам ненавиджу сміття. І коли прийду то буду прибирати. Але інше "сміття".
  • Анонім

    комментариев 9, вижу от  силы 3. цензура ?

    Партизан Партизан reply Анонім

    О! Накінець-то ще хтось замітив. Молодець. Але знай, у цієї газети свої комети

    Партизан Партизан reply Партизан Партизан

    і до речі, редакторшу теж "зцензурили"))))))))))))))

    ніхто не знає чому? ))))))))))))

    Анонім reply Анонім

    це з якої сторони дивитися. одне пишуть, два в умі, три в голові і три на сторинці. повирізали все тут

    Anonymous reply Анонім

    ага, в гарному сенсі
  • олена

    Молодці! Згадую, як ми разом прибирали біля Південного бугу...  Якби кожен прибрав клаптик землі біля себе, місто стало-б привабливішим
  • Анонім

    Я живу в этом доме и мне очень приятно что вы сделали.Но вы не совсем хорошо организовали работу и акцию эту я к примеру не знал о ней.Вы работаете на радио. газетатах а работу с население не провели.

    gemelli reply Анонім

    Да, было бы здорово если б этом информировали и собирали на эту акцию как можно больше народу. И город будет чище и народ после такой уборки бумажку сам потом не кинет. Я только за
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up