На Озерній можуть облаштувати зону відпочинку. Що пропонують зробити?

На Озерній можуть облаштувати зону відпочинку. Що пропонують зробити?
  • В жителів Озерної може з'явитися своя територія для прогулянок. 
  • Мова йде про благоустрій берегу озера. 
  • Планується велодоріжка, лавочки та освітлення.
  • А що біля водойми хочете бачити ви?

Мікрорайон Озерна активно розбудовується. За клаптики території перед багатоповерхівками по Панаса Мирного йде війна. Хмельничани скаржаться, що їм ніде відпочивати. А мерія судиться із забудовниками. Одні хочуть облаштувати зелені зони. Другі - побудувати будинки. А от територія навколо озера в цьому районі залишається закинутою. Щоранку тут можна зустріти людей, що вигулюють своїх чотирилапих чи відпочивають за вудочкою. Попри заборону тут купаються, а водії миють свої авто. Чому б не облагородити територію біля озера, журналісти vsim.ua запитали у влади. 

Озерна - молодий мікрорайон, який розбудовується шаленими темпами. Це новий багатоповерховий житловий масив на північній околиці Хмельницького. Перший проект розбудови з’явився лише у 1977 році. А перші будинки тут почали здавати наприкінці 1980-х років. Назва мікрорайону пішла від вище розташованих ставів, які належить до однієї з безіменних приток річки Південний Буг.

Над озером мав “вирости” розважальний комплекс

Відео дня

Територія біля озерця поросла травою та комишем, ростуть дерева та невеликі кущі. Бетонні плити до озера покришилися.

Подекуди через них пробивається зелень. Поруч з озером хмельничани протоптали стежки. Та, як виявилось, така ділянка викликає зацікавленість в забудовників.

Частина території біля озера з 2008 року знаходилась в оренді приватного підприємця. ФОП Зіта Босак хотіла звести на 10 сотках по вулиці Залізняка, 1 дитячий та молодіжно-розважальний комплекс. Однак на забудовника прокуратура подала позов до суду. Рішенням господарського суду Хмельницької області у квітні цього року договір оренди визнали недійсним. Адже орендована ділянка розташована у водоохоронній зоні та прибережній смузі ставка.

Жителям нема де гуляти

Облаштувати зону відпочинку на Озерній містяни просили в мерії кілька разів. Свої петиції виставляти на сайті звернень до міської ради. В окремих прописували і план дій для облаштування озера.

Перша петиція з’явилась на сайті 6 березня минулого року. Автор Олександр Кривий просив створити біля озера пляж для мешканців мікрорайону. Також створити там інфраструктуру і залучити приватні інвестиції. Наприкінці березня окультурити озеро попросив хмельничанин Юрій Ковальський. У петиції розписано що потрібно для цього зробити. Напустити до ставка чисту воду, розчистити берегову зону, облаштувати освітлення й доріжки, поставити урни та лавочки. В червні  просили створити відпочинкову зону навпроти озера міську владу. На сайті петицій є ще кілька подібних звернень.

Але жодна з них необхідної кількості голосів не набрала.

У мерії на ділянку грандіозні плани

Чому ж ділянка біля озера й досі залишається захаращеною? За поясненням журналісти vsim.ua звернулись до міського голови. Олександр Симчишин відповів, що, виявляється, здійснити благоустрій цієї території хотіли ще три роки тому. У 2014 розробили проект благоустрою. У ньому передбачили пішохідні доріжки з бруківки навколо озера, лавочки, зовнішнє освітлення і альтанки. Та далі справа не зайшла. Тепер же міський голова хоче проект переробити. Каже, там врахували не все.

- Коли проект попав мені на стіл, я сказав його трохи скоригувати, аби передбачити обов’язково велодоріжку, яку можна було би зробити по периметру озера. Це вулиці Залізняка, Бандери і Озерна, - пояснює Олександр Симчишин. - Проект зараз коригується. Крім велодоріжки коригується розмір заробітної плати для робітників. В попередньому проекті 3400 гривень визначено. В новому буде 4978 гривень. Це нова сума. Коли він буде скоригований, ми будемо бачити вартість і можливості міського бюджету для виділення коштів на цей проект.

Чи обійдуться без комерції?

Зробити свій внесок в благоустрій території запропонували й місцеві підприємці. Звісно, з метою майбутнього прибутку. Та їхні пропозиції поки лише збирають в архів.

- До нас час від часу звертаються активні громадяни, підприємці, які пропонують свої варіанти благоустрою, - каже Олександр Симчишин. - Але всі вони передбачають комерційну складову. Є люди, які хочуть побудувати там альтанки, місця під шашлик. Ми ці всі пропозиції збираємо і будем визначатись.

Мешканців мікрорайону про побажання не питали

Попри заявлені петиції, Олександр Симчишин повідомив журналістам, що хмельничани не надали жодних ідей щодо упорядкування ділянки навколо озера. Самих же мешканців мікрорайону про те, що вони хочуть бачити на цій території не питали. Та й чи будуть питати невідомо.

- Не було ніяких громадських слухань. Єдине, що час від часу, коли я проводжу прийоми чи особисті зустрічі і в соцмережах люди пишуть і телефонують. Просять навести лад біля озера, зробити благоустрій, нормальну відпочинкову зону, - стверджує міський голова Олександр Симчишин.

Коли з'явиться відпочинкова зона на Озерній поки невідомо. Містянам доведеться чекати коли перероблять існуючий проект.

Друзі, а що біля озера хочете бачити ви? Діліться думками в коментарях! 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Наталія

  • Наталія

    А слабо хоча б так приблизно зробити? І щоб були лавочки для відпочинку.
  • Наталія

    Давно потрібно було вже гарно облаштувати це озеро. Хмельницький дуже запущений. З боку поглянеш, і це ніби велике село, яке ніби стараються зробити справжнім містом, але не виходить. Не треба там довго розробляти той проект, хай Симчишин просто поїздить по інших містах Укріїни, заїде навіть в то самий Кам'янець чи Рівне до прикладу, і буде одразу видно як і що потрібно зробити з своїм селом-містом.
  • Ірина Волошина

    Місця під шашлик - гарна ідея, головне, щоб ними не було завалено весь простір. Також можна невеликий дитячий майданчик зробити, щоб і батьки відпочивали і малеча, облаштувати пляжну зону чи місце для рибалок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up