На паломницю УПЦ, яка несла георгіївську стрічку під час хресного ходу, склали адмінпротокол

На паломницю УПЦ, яка несла георгіївську стрічку під час хресного ходу, склали адмінпротокол
Колаж vsim.ua
  • Попри заборону 2 тисячі прихильників УПЦ вирушили хресною ходою до Почаївської Лаври.

  • В однієї із прочанок помітили георгіївську стрічку, прив’язану до ранця. 

  • Поліція склала на жінку протокол про адміністративну відповідальність. 

  • Яке покарання їй загрожує?

Щороку із Кам’янця-Подільського до Почаєва прочани УПЦ вирушають хресним ходом. Торік п’ятитисячна хода викликала скандал в суспільстві. У натовпі прихильників УПЦ помітили стрічки, що нагадували російський триколор, дебелих молодиків та ікони із зображенням російської царської родини. Тож цього року в обласній військовій адміністрації заборонили проведення масових релігійних заходів, зокрема й паломницьку ходу. 

Але 19 серпня із церкви у селі Довжок Кам’янець-Подільського району віряни УПЦ таки вирушили в хресний хід. На відео, які знімають очевидці видно, що паломники йдуть із дітьми, несуть з собою каремати та ікони. 

Цьогоріч до хресного ходу долучилося близько 2 тисяч вірян. Про це повідомив перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін. 

Відео дня

— Цими вихідними, попри рішення Ради оборони області щодо заборони проведення масових релігійних заходів, у тому числі походів і демонстрацій, близько 2 тисяч вірян все ж вирушили хресною ходою до Свято-Успенської Почаївської Лаври, — написав посадовець. 

Він додав, що обласна військова адміністрація уважно відслідковує ситуацію навколо хресного ходу та вживає усіх можливих заходів, аби не допустити можливих провокацій та конфліктів. 

— З цією метою наші правоохоронці цілодобово забезпечують охорону громадського порядку, а також приділяють особливу увагу безпеці дорожнього руху за маршрутами пересування учасників ходи. Також вживаються заходи, аби мінімізувати кількість паломників, завдяки чому цьогоріч кількість учасників у рази менша, ніж у минулі роки, коли до ходи могли долучатися понад 20 тисяч вірян, — зазначив Тюрін. 

В однієї із паломниць на ранці помітили стрічку чорного та оранжевого кольорів. Її називають георгіївською. Коли автор відео звернув на це увагу, жінка почала знімати рюкзак та зробила вигляд, що не розуміє про яку “георгіївську стрічку” йдеться. 

На інцидент відреагували в ОВА. Тюрін розповів, що “правоохоронці оперативно відреагували на інформацію стосовно учасниці ходи, у якої виявили георгіївську стрічку. Заборонену символіку працівниками поліції було вилучено, а на вірянку склали протокол про адмінправопорушення”.

- 65-річна жінка під час паломницької ходи використала на своєму наплічнику заборонену символіку, - зазначили в поліції. 

Начальниця сектору комунікацій поліції Інна Глега повідомила vsim.ua, що правоохоронці склали адміністративний протокол за ч.1 статті 173-3 КУпАП — Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки. 

Згідно законодавства пропаганда георгіївської стрічки тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення. Тобто, штраф від 850 до 2 550 гривень. 

Нагадаємо, георгіївська стрічка в Україні законодавчо заборонена з червня 2017 року. З 2015 року в Україні заборонено комуністичну символіку.

На росії георгіївська стрічка як символ Перемоги почала використовуватися з 2005 року. З початком російської агресії проти України її почали використовувати сепаратисти і бойовики. У 2014 році її також використовували "Самооборона Криму" і проросійські сепаратисти на Донбасі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (42)
  • Олена Маланчук

    Ну припустимо ладно жінки , але чому там стільки мужиків , добре в такий час прикриватися церквою , це безбожники , непотрібні брехуни .
  • Віталій Герасимчук

    Не розумію чому з ними цяцькаються.просто на рівному місці зібрались виродки,навіть шукати не потрібно,і ходять тут .як таке можливо
  • Казановіч Галина

    В мене не вистачає слів!
  • Vladimir T

    Ну і, що ....склали протокол...? Подібні провокації...мають вирішуватись іншим чином... А те, що історія так склалссь.... перемолні моменти... Людей змушують міняти віру, це на вибір людей, але те, що представники рашки продовжують свої підколи...це потрібно присікати.... А доречі чий зараз Почаївский манастир.....?

keyboard_arrow_up