Священники УПЦ місяцями не пускали до двох храмів комісію, поки тривав перехід до ПЦУ

Священники УПЦ місяцями не пускали до двох храмів комісію, поки тривав перехід до ПЦУ
Тут і далі фото зі сторінки Красилівської міської ради
  • За перехід церков у селі Митинці та Волиця до ПЦУ віряни проголосували ще в травні та червні. 

  • Та до цього часу, поки тривала офіційна перереєстрація, священники УПЦ, які раніше там правили, не пускали ревізійну комісію до храмів і проводили богослужіння. 

В Хмельницькій області триває перехід храмів із Української Православної Церкви до Православної Церкви України. Релігійні громади організовують збори та голосують за перехід.

Священники, які роками до того правили в храмах, часто не підтримують рішення прихожан та перешкоджають їхньому вибору. Про такі історії ми неодноразово розповідали.  Подібне трапилось і в двох селах Красилівської громади. Йдеться про храми в селах Митинці та Волиця. 

Ще 6 травня в Митинецькому старостинському окрузі, до якого входять села Вереміївка, Хотьківці, Заруддя та Митинці, організували збори. Тоді понад 400 прихожан – членів релігійної громади — проголосували за перехід Свято-Миколаївського храму УПЦ до ПЦУ.

Відео дня

А вже 30 червня в селі Волиця понад 250 прихожан – також членів релігійної громади, проголосували за перехід Свято-Іоанно-Богословського храму села Волиця із УПЦ до ПЦУ.

— Настоятелі вказаних храмів не підтримали вибір своїх парафіян і відмовились переходити разом із громадою (хоча такі приклади по області є) і поки документи знаходилися на перереєстрації у Хмельницькій обласній військовій адміністрації не надавали доступ до храму новообраній Парафіяльній раді та Контрольно-ревізійній комісії, а самостійно продовжували проводити в храмах богослужіння,повідомляють у Красилівській міській раді. 

Так тривало кілька місяців. Після отримання усіх необхідних документів, 19 серпня в селі Митинці та 20 серпня в селі Волиця релігійні громади увійшли до своїх рідних храмів та вперше із новими настоятелями помолились рідною мовою.

— Господь дав нам унікальний шанс звільнити окуповані московитами душі. З українською молитвою, ми відновлюємо історичну справедливість і повертаємось до свого рідного, сотні років тому вкраденого і привласненого споконвічними нашими ворогами. Ми вітаємо нових настоятелів та парафіян цих храмів з особливою церковно-історичною подією, — повідомила мер Красилова Ніла Островська. 

Нагадаємо, вчора, попри заборону ОВА віряни УПЦ рушили хресною ходою із Кам’янеччини до Почаєва. Колона паломників йде і сьогодні. Дехто з дітьми чи дорожніми сумками. В багатьох за спинами є рюкзаки і каремати. Із собою несуть ікони. В однієї із учасниць навіть помітили причіплену до рюкзака стрічку, яка схожа на георгіївську. На це вже відреагували в ОВА. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (34)
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Люди не відають, що творять. Одурманені
  • Наталья Онисьева

    Леонид Гончаренко о , Леня , ти вже тут мутиш воду за моzковzких попiв ?
  • Vasyl Morhun

    Давно потрібно цю нечисть в рясах гнати геть з нашої української землі.Досить дурити голови українцям.На окупованих територіях ці виродки у рясах першими бігли зустрічати окупантів і здавати АТОвців і Патріотів.Дуже в багатьох Храмах проМосковські попи переховували зброю для ДРГ.Це як треба задурити голови людям , щоб після таких злочинів проти людяності досі залишались віряни які хочуть залишатися в єдності з Москальською церквою яка благословляє вбивства українців.УПЦ є Представництвом РПЦ в Україні. Велика кількість ,,духовенства" є агентами Кремля, особливо такі як Онутрій, Паша Мерседес, Паканич, СПЖ....  .
  • Nadiya Artyukh

    Вітаю громади. Дякую за УКРАЇНСЬКИЙ вибір. Слава Богу!

keyboard_arrow_up