На Шепетівщині жінки продавали різдвяних дідухів, аби задонатити на ЗСУ

На Шепетівщині жінки продавали різдвяних дідухів, аби задонатити на ЗСУ
Фото зі сторінок Катерини Деми та Хмельницької АЕС
  • Троє благодійниць накрутили вдома солом’яних дідухів та продали їх серед місцевих. 

  • Також під час свого міні-ярмарку вони закручували в українську хустку кожну покупчиню. 

  • Більше 9 тисяч гривень жінки передали місцевим волонтерам, аби ті придбали необхідні для ЗСУ речі. 

В українській культурі є автентичний символ різдвяного свята – Дідух. Він символізує урожай, добробут, а ще всіх предків роду. На Святвечір, після появи першої зірки на небі, наші предки до хати заносили святковий сніп. При цьому приказували: «Дідух – до хати, біда – з хати».

Аби відновити традиції, потішити місцевих та зробити добру справу у воєнний час троє жительок Старого Кривина, що на Шепетівщині, накрутили різдвяних дідухів. Місцеві активістки Катерина Дема, Світлана Ясенчук та 10-річна Софійка продали святкових дідухів серед нетішинців та зібрали 4 650 гривень для допомоги українським воїнам.

Відео дня

Всі дідухи крутили власноруч із зібраних по різних куточках району колосків. Про це розповідають на сторінці Хмельницької атомної електростанції.  

Крім того, Катерина Дема ще й організувала святкове хусткування. Усіх, хто підходив до продавчинь, зав’язували в українську хустку.

— Ви лишень погляньте на дівчаток, жінок! Вони на мить щасливі! А спершу сперечались, не хотіли в'язати хустину, бо ж... бо ж в кожної було купа відмовок. А хіба ж Катерина Дема з кимось та й не домовиться?? Ні! То не про неї!! Популяризуючи різні способи зав'язування української хустини, вона нагадувала всім, що ми українці, маємо пам'ятати свої традиції живучи в ногу з часом та викликами, які прийняла на себе наша країна, — пише нетішинська волонтерка Наталія Форсюк

 

Загалом дівчатам вдалося зібрати 9 100 гривень. Кошти передали Жіночому батальйону Нетішина. Ті саме збирали на генератор для бійців, кажуть, виручена сума допомогла закрити збір. 

Додамо, нетішинці неодноразово підтримували захисників з міста атомників. В місті діє 2 волонтерські фонди. А героїні сьогоднішнього матеріалу влітку торгували випічкою та збирали лаванду, а виручені кошти донатили для військових

А як ви допомагаєте ЗСУ? Розкажіть свої історії в коментарях. 

Довідка:
Здавна українці готували Дідуха з першого снопа обжинків. І саме з Дідуха брали зерно на кутю. На його виготовлення брали колоски жита, вівса, пшениці – необмолочені, як є. Прикрасами слугували сухі квіти, ягоди калини, різнокольорові стрічки. Ще й додавали різне зілля, адже дідух — це ще й оберіг для родини.
До хати дідуха урочисто вносив голова сім'ї та старший син, його ставили в найпочесніше у хаті місце – на покутті під іконами. Лише після цього ритуалу можна було приступати до вечері. Дідух перебував в оселі аж до Водохреща, коли його спалювали.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Толя Олинець

    Україна єдина ✊✊🏾
  • Марія Любовецька

    Молодці....
  • Galyna Grebenchenko

    Я ХОТІЛА КУПИТИ 25 ГРУДНЯ І НЕНАЙШЛА

    Nataliy Bondareva reply Galyna Grebenchenko

    Галина Гловацька та ж історія
  • Галина Букевич

    Дякуємо вам!здоров'я,миру,перемоги!

keyboard_arrow_up