«Нафтогаз» заявив про дефолт за єврооблігаціями

«Нафтогаз» заявив про дефолт за єврооблігаціями

Державний монополіст не зміг розрахуватися з боргами і допустив дефолт. 

В останній день 26 липня компанія не сплатила інвесторам 335 мільйонів доларів за одним випуском єврооблігацій і 45 мільйонів євро відсотків за іншим.

В національній компанії повідомили, що Уряд не надав дозволу «Нафтогазу» виконати зобов'язання перед держателями єврооблігацій і виплатити основні суми і відсотки (щодо випуску 2022) та відсотки (щодо випуску 2024 року). 

— Таким чином Уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України», — йдеться у повідомленні компанії.

Відео дня

У компанії також спрогнозували наслідки такого рішення:

— Оскільки невиконання зобов'язань за єврооблігаціями практично позбавило «Нафтогаз» доступу до міжнародного ринку капіталу, Кабінет Міністрів України своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023.

Чи є банкротом «Нафтогаз»?

Нагадаємо, 26 липня в Уряді попросили США надати Україні газовий ленд-ліз для того, щоб пережити зиму. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Перед цим у «Нафтогазі» зазначили, що мають достатньо коштів на своїх рахунках, аби здійснити виплати, проте чекають дозволу від Уряду. При цьому в державній компанії послалися на постанову Кабміну від 21.07.2022 №625-р, у якій йдеться, що «Нафтогаз» має погоджувати усі свої дії щодо виплати боргів компанії із Урядом.

Також нагадали, що у травні цього року міжнародні аудитори підтвердили, що «Нафтогаз» знову став прибутковим за результатами 2021 року. І що компанія може проводити безперервну діяльність у 2022 році, зокрема, підтримуючи платоспроможність навіть попри повномасштабну війну.

Згідно із фінансовим звітом компанії, у 2021 році вона отримала 12 мільярдів гривень прибутку проти 19 мільярдів гривень збитків у 2020 році, повідомляє ВВС. Також в компанії зауважили, що «Нафтогаз» готує для кредиторів нову пропозицію про відтермінування оплати боргів, яка у повній мірі відповідає вимогам Уряду.

Попередня пропозиція — відтермінувати виплати на два роки — не отримала схвалення від кредиторів державної компанії. Тому «Нафтогаз» закликав Уряд або дати дозвіл на розрахунок за боргами, або підготуватися до наслідків «жорсткого дефолту».

Чому так сталося?

В Уряді поставили завдання — до нового опалювального сезону у сховищах має бути 19 мільярдів кубів газу. Голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко оцінив всю суму у 8 мільярдів доларів, бо ціни на газ в світі нині на піку.

Крім того, у компанії зауважили, що 19 мільярдів кубів — це забагато для країни під час війни, бо багато підприємств не працюють, та й побутових споживачів поменшало.

Уряд перестраховується і закладає у плани усі можливі ризики, зокрема варіант з проходженням зими без імпорту газу. Це підвищує планку запасів у сховищах до 19 мільярдів кубометрів, – говорив Вітренко.

Але грошей у бюджеті на це за нинішніх обставин немає. На додачу планують не підвищувати тарифів на газ і тепло під час воєнного стану.

Читайте також: Кабмін зафіксував тарифи на тепло і гарячу воду, — Шмигаль

Заборгованість користувачів перед «Нафтогазом» ще у травні оцінювали у 86 мільярдів гривень, а за комунальні послуги нині платять 50-60% споживачів. У "Нафтогазі" розраховували, що різницю в цінах компенсує Уряд через відповідні законопроєкти, але наразі цього не сталося.

Хто обслуговує хмельничан?

Нагадаємо, «Нафтогаз» — це компанія, яка з травня 2022 постачає газ до осель хмельничан. Всіх споживачів газу, які були клієнтами «Хмельницькгаз Збуту», перевели на обслуговування «Нафтогазу України». Це відбулося автоматично та пов’язано з тим, що «Хмельницькгаз Збут» не зміг укласти договір на закупівлю газу за пільговою ціною, який би був призначений для населення. Детальніше про це можна прочитати у матеріалі Хмельничанам примусово змінили постачальника газу. Що потрібно знати.

Відтак, клієнти «Хмельницькгаз Збуту», а їх було понад 410 тисяч, автоматично стали клієнтами «Нафтогазу України». Оплати до 1 травня споживачі блакитного палива мали перевести на рахунок «Хмельницькгаз Збуту»,  а після — на рахунок «Нафтогазу». Однак, за транспортування газу оплату слід вносити й надалі до «Хмельницькгазу». Детальніше про те, як платити за газ можна прочитати за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Natali Dremlyuga

    Накрались
  • Тетяна Беженар

    Ну да...такі зарплати і преміїї, а ще вкрасти, ніяких фінансів не вистачить. Може нарешті за них візьмуться..😡
  • Світлана Івасюк

    Жах , що вони роблять з людьми. Ці крадіжки не  взмозі зупинити ніхто навіцть війна. Під час зими всім працівникам нафтогазу, Уряду і іншим ворогам народу відрізати доставку газу в їх помешкання, нехай попробують поживуть як всі люди. Бог створив усіх по подобію своєму - всіх однакових. Коли ці  Божки зрозуміють істину життя ? Усім уготовано два метри і відповідь на Страшному суді будуть тримати всі.
  • Саша Кныш

    А ЗАРПЛАТИ В СВОЇМ СЛУЖБОВЦЯМ ЯКІ ПОЛУЧАЮТЬ БІЛЬШЕ ЧИМ ЗАРПЛАТА ПРЕЗИДЕНТА ХОТЬ ВИПЛАТИЛИ ??

keyboard_arrow_up