Наскільки доступні хмельницькі лікарні для людей на візках

Наскільки доступні хмельницькі лікарні для людей на візках
Поліклініка №1

Пандуси для інвалідів чи для «галочки»? Хмельничани на інвалідних візках розповідають, що медичні заклади міста обладнані поганими пандусами і без сторонньої допомоги заїхати в хол неможливо. Як все виглядає, бачили журналісти "ВСІМ".  

 

 

Слід ламати бар’єри, робити все, щоб люди з інвалідністю відчували себе комфортно скрізь – на вулицях, на дорогах і в приміщеннях. Для людей з обмеженими можливостями у Хмельницькому навіть створили «соціальне таксі». Його пасажирами в основному є інваліди І та ІІ груп. Водій забирає їх з-під будинку та довозить до місця призначення, потім відвозить назад.

- Ці люди здебільшого їздять до лікарень на обстеження або процедури. Часто доводиться їм допомагати виїжджати з будинку чи заїжджати у приміщення лікарні, адже не кожен має при собі супровідника. До того ж не всі відділення лікарень обладнані нормальними пандусами, які дозволяють людині в інвалідній колясці заїхати самотужки. У нас навіть у державних закладах майже немає нормальних пандусів, - розповідає водій «соціального таксі» Дмитро Рівний.

Зробив пандус для дружини  

Відео дня

Галина та Михайло Бдинюки – подружжя інвалідів. Жінка пересувається на візку, чоловік ходить з палею. Проживають в багатоповерхівці на вулиці Панаса Мирного, 32.

 Щоденний вихід подружжя із будинку - цілий марафон. Адже під’їзд облаштований таким чином, що від вхідних дверей до ліфту веде ряд східців. І встановити постійний просторий пандус неможливо за браком місця. Тому тут діє змінна конструкція, яку Михайло щоразу відкидає для дружини. Її чоловік ремонтував вже не один раз після встановлення. 

- Пандус, який знаходиться біля будинку,  надзвичайно незручний. До дверей під’їзду веде аж два невеликих виступи. Пандус біля одного із них мій чоловік Михайло облаштував своїми силами, а інший нам поставила міська рада, - розповідає Галина.

Цей пандус поставили працівники ЖЕКуЦей пандус Михайло облаштував власноруч Цей пандус Михайло облаштував власноруч Як повинно бути

Висоту пандусів та їх нахил визначають Державні будівельні норми. Згідно з документом, максимальна висота одного підйому пандуса не повинна перевищувати 80 сантиметрів при уклоні не більше 8 градусів. При перепаді висот підлоги на шляхах руху 20 сантиметрів і менше допускається збільшувати уклон пандуса до 10 %. У виняткових випадках допускається передбачати гвинтові пандуси. Ширина пандуса при виключно однобічному русі повинна бути не менше метра.

Слід передбачати бортики заввишки не менше п’яти сантиметрів по поздовжніх краях маршів пандусів, а також уздовж крайки горизонтальних поверхонь при перепаді висот більше 45 сантиметрів для запобігання зісковзуванню тростини або ноги.

Уздовж обох боків усіх сходів і пандусів, а також біля всіх перепадів висот більше 45 сантиметрів необхідно встановлювати огорожу з поручнями. Поручні пандусів слід розташовувати на висоті 70 і 90 сантиметрів, сходів – на висоті 90 сантиметрів.

У тих випадках, коли інвалідний пандус встановлюється на нетривалий час і вертикальний підйом конструкції не перевищує 50 сантиметрів, а її довжина – 60 сантиметрів, кут ухилу може скласти 8% або 4.8 градуси. 

Як насправді є у хмельницьких лікарнях, які щодня доводиться відвідувати "візочникам", бачили журналісти "ВСІМ". Екскурсію провів водій "соціального таксі" Дмитро Рівний. За його допомогою пацієнти долають бар'єри із пандусів. Побували в 4 медичних закладах. Коли на місці вдавалося застати головного лікаря, брали пояснення. 

Обласна лікарня 

Ми перевірили територію Хмельницької обласної лікарні, яка налічує 7 корпусів. Перинатальний центр обласної лікарні (1 корпус)Цікаво, що біля 1, 3 та 7 корпусів встановлені вбудовані досить широкі стаціонарні пандуси із низьким кутом нахилу. 

2 корпус, де знаходиться Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи, обладнаний пандусом із кутом нахилу 15 градусів. Дмитро Рівний каже, що у це приміщення заїхати самостійно людина не зможе. 

Біля входу до 4 корпусу стоїть невеличкий пандус, яким проїхати самому практично неможливо. Кнопка виклику знаходиться поблизу дверей. "Візочники" кажуть, що по цьому крутому пандусу не виїдеш власноруч.  А вже всередині приміщення прилаштований відкидний пандус. Корпус № 5 має пандус із кутом нахилу 10 градусів.

- Подібна ситуація і поблизу об’єднаної стоматологічної поліклініки по вулиці Прибузькій. Там збудований широкий стаціонарний пандус. А людину доводиться пхати вгору з великими зусиллями, - коментає водій «соціального таксі» Дмитро Рівний. 

Головний лікар ХОЛ Аркадій Флаксемберг вважає, що в лікарні з цим проблем немає. І обласна - як ніяка інша лікарня - найдоступніша. 

- Пандуси є у всіх корпусах нашої лікарні, - коментує Аркадій Флаксемберг. – Ми встановлювали їх ще тоді, коли не було державних норм, щоб інваліди могли безперешкодно добратись до лікувальних відділень. Крім того, у трьох корпусах нашої лікарні (№№ 1, 3, 7) встановлені вантажні ліфти саме для людей з обмеженими можливостями.

Міська лікарня 

Трохи краща ситуація у міській лікарні. Із чотирьох корпусів цієї лікарні стаціонарними пандусами облаштовані три. Міський травмцентр не потребує додаткового встановлення пандуса.

Відділення малоінвазивної хірургії у 1 корпусі пандусом не обладнане. У корпусі № 3 встановлені два пандуси: зовнішній із кутом нахилу 10 градусів та внутрішній (кут нахилу - 15 градусів).

 Такий нахил дозволяє заїхати без сторонньої допомоги. Міська лікарня - Перші три корпуси нашої лікарні обладнані сучасними пандусами і є стандартизовані до європейських вимог. Корпус № 4 побудований дещо з відхиленнями до сучасних вимог лікувально-профілактичних закладів – фундамент високий і дуже прикрі сходи. Навіть якщо ми з цих сходів постараємось зробити пандуси, то вони не будуть відповідати вимогам градусу нахилу, - зізнається  головний лікар Хмельницької міської лікарні Володимир Розгонюк.
Зі сторони вулиці Шевченка, за словами головного лікаря, є спеціальний пандус – лебідка, що працює за допомогою кнопки. 

- Ми подавали відповідне прохання на проект кошторисної документації на суму близько 140 тисяч гривень. Зараз воно розглядається. Тому в 4 корпусі у нас розташоване терапевтичне відділення. В основному сюди кладуть «ходячих» пацієнтів, які не мають фізичних вад. Тож всі важкі хворі – компенсовані, субкомпенсовані – розташовані у тих корпусах, що обладнані пандусами та вантажними ліфтами, де можна проїхати не лише візком, а й каталкою, - каже Володимир Розгонюк.

Районна лікарня

Ситуація кардинально відрізняється у Хмельницькій централізованій районній лікарні. Тут є 3 корпуси.

Стаціонарним пандусом із кутом нахилу 9 градусів облаштоване лише відділення інтенсивної терапії. Відділення акушерства та гінекології, приймальне відділення та поліклініка знаходяться в тому ж корпусі, що й попереднє.

Відділення гінекології та акушерства ХЦРЛСтоматологічне відділення розташоване в окремому приміщенні. Вільному входу до нього людині у візку заважає поріг. У дитячу консультацію можна потрапити без перешкод.

Міська дитяча лікарня 

Міська дитяча лікарня майже повністю обладнана пандусами. З головного та чорного входів прилаштовані пандуси із кутами нахилу 5 та 15 градусів відповідно.

До входу у травмпункт теж стоїть пандус із кутом нахилу 8 градусів. Цим же пандусом можна потрапити й у приймальне відділення, що розташоване поруч.Тут буде особливо важко тим, хто приїде у візку. 

До приміщення денного стаціонару веде вимощений бруківкою пандус із кутом нахилу менше 8 градусів.

Пандус до міської дитячої поліклініки має кут нахилу 16 градусів.

І, на жаль, зовсім немає пандуса до головного входу обласної дитячої лікарні.

До обласної стоматологічної поліклініки веде пандус із кутом нахилу 40 градусів.

Перша поліклініка 

Крім лікарень міста, ми перевірили ще дві поліклініки. Тут пандуси є лише для "галочки". Це перевірили Дмитро Рівний та Андрій Бойко.  

Пандус занадто широкий для цього типу коляски. Поліклініка №1 - На жаль, немає пандусів біля головного входу у першу поліклініку, хоч є достатньо місця для його встановлення, - зізнається "візочник" Олександр Продан. - Звісно, там є аж три пандуси біля чорного входу, проте вони надто високі і можливості виїхати на візочку самому я не маю. Крім того, в мене активна коляска, то на пандус заходить лиш одне колесо, інше бовтається у повітрі.

Поліклініка №1Міська об'єднана стоматологічна поліклініка «Можливо, не відповідають усім вимогам, але вони є»

Яків Цуглевич, начальник Департаменту охорони здоров’я

- У 2000-2004 роках почалось облаштування пандусів у нашій області.   Виявилось, що не всі вони відповідали нормативам. Тому у 2013 році керівники закладів охорони здоров’я отримали листа від обласної держадміністрації щодо усунення недоліків при облаштуванні пандусів для доступу інвалідів та хворих з обмеженими фізичними можливостями. Але є лікувальні заклади, де виконати ці вказівки практично неможливо. Це пояснюється тим, що старі приміщення побудовані так, що зробити це технічно не виходить. Можу сказати, що в кожному медичному закладі є пандуси. Можливо, вони не відповідають всім вимогам для вільного доступу хворих, але вони є.

Підготувала Олена Похитун 

Читайте також: Пандуси-трампліни та крижані східці – ласкаво просимо до хмельницьких аптек 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО Від читача 13:36 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up