Найскладніший опалювальний сезон у Хмельницькому: яким був і коли завершиться

Найскладніший опалювальний сезон у Хмельницькому: яким був і коли завершиться
  • Цей опалювальний сезон виявився для українців найскладнішим.
  • Дізнавалися, як подавали тепло хмельничанам і чи вдалось заощадити місту.

Українці пережили непросту зиму й найскладніший опалювальний сезон. До холодів у Хмельницькому, як і в інших містах, готувались з особливою ретельністю - налаштовували котельні, ремонтували обладнання й закупляли генератори. І не дарма. Ракетні удари окупантів по місту й постійні відключення світла - те, що стало справжнім випробуванням для хмельничан. Яким був цей опалювальний сезон для Хмельницького?

Коли подали тепло?

У Хмельницькому почали вмикати опалення ще з 14 жовтня. Хоча, як запевняв мер Олександр Симчишин, подавати тепло були готові ще з вересня. Однак все залежало від температури за вікном. Нагадаємо, спочатку теплопостачання дали до медичних закладів, у перинатальний центр і військовий шпиталь. А від 18 жовтня почали опалювати у більшості дитячих садочків громади. Вже 3 листопада міський голова видав розпорядження про подачу тепла до осель хмельничан. 

Чи вдалось зекономити?

Через те, що старт опалювального сезону змістився на кілька тижнів, місту вдалось заощадити. Щоправда, що це за суми - у міській раді сказати поки не готові. Та й опалювальний сезон досі триває. Як розповів журналістці vsim.ua заступник міського голови Василь Новачок, економія є. 

Відео дня
  • Економія є. Орієнтовно на 10% спожили менше газу, ніж за торішній опалювальний період. Але точніше будемо бачити наприкінці, - каже Василь Новачок. 

“Суттєвих перебоїв не було”

“Готуємось до гіршого, але сподіваємось на краще”. З такими невтішними прогнозами почали готуватись до опалювального сезону 2022-2023. Він виявився дійсно складним. За словами профільного заступника мера, у Хмельницькому його провели на належному рівні. 

  • Це був дуже складний опалювальний сезон. Звичайно, ми будемо сподіватись, що такого важкого більше не буде. Але варто зазначити, що ми його провели на належному рівні. Суттєвих перебоїв з постачанням теплової енергії не було. Ви бачили, як в багатьох містах добу-дві, а то й три після прильотів не було централізованого опалення. В нас такого не було. В тому числі, й за рахунок когенераційних установок, які виробляли електроенергію і тепло й забезпечували роботу багатьох котелень в автономному режимі. Були забезпечені генераторами також основні котельні, в яких не було когенераційних установок. Для роботи цих генераторів цього сезону витрачено більше 20 тисяч літрів пального. Маємо розуміти, що це пальне ні в яких тарифах не враховано. Тому я думаю, що пересічні мешканці, хмельничани не відчули на собі ніяких негативних тенденцій цього важкого опалювального сезону. Сподіваємось, що наступний буде не гірший, - зазначив Василь Новачок. 

Коли перестануть подавати тепло?

Припиняють теплопостачання тоді, коли три дні поспіль середньодобова температура перевищує 8 градусів за Цельсієм. Всі попередні роки орієнтувались саме на ці норми. Та погода у березні часто буває мінливою. Тому наразі дата завершення опалювального сезону невідома. 

  • Дуже часто буває, що в березні кілька днів +15, а початок квітня буває +2. Тому будемо дивитись по погоді. Прив’язки по даті наразі робитися не буде. Зараз бачимо по погоді, що швидше за все, наступного тижня зупинимо наші котельні. На певний період. Але це не буде закінченням опалювального сезону, бо початок квітня обіцяють холодним. Разом з тим діючі договора всіх теплоенерго на постачання газу до 30 березня і жодне теплопостачальне підприємство зараз не має обсягів газу на квітень. Тому зараз активно йдуть перемовини щодо укладання додаткових угод і забезпечення квітневих контрактів для всіх теплоенерго в Україні, - пояснює Василь Новачок. 

Нагадаємо, у Південно-Західному мікрорайоні запустили когенераційну установку на 500 кіловат. Її вартість - понад 11 мільйонів гривень. Вона буде забезпечувати теплом й електроенергією садочки, школи, а також житлові будинки. 

Програма на 2,5 мільярди

У міській раді запланували витратити на підприємство майже 2,46 мільярда гривень. Це передбачає програма розвитку «Хмельницьктеплокомуненерго», розрахована на 2023-2027 роки. Її проєкт оприлюднили на сайті міської ради.

На що ж саме витратять понад 2,5 мільярда гривень? У програмі є додаток, у якому перелічені статті витрат. Та спершу зупинимося на кількох найцікавіших планах. Зокрема, з програми дізнаємося, що на вулиці Шухевича планують збудувати нову котельню на твердому паливі потужністю 5 мегаватів. Вона обійдеться міському бюджету у 30 мільйонів гривень. Будівництво заплановане на 2024 рік. Для порівняння, номінальна потужність одного реактора Хмельницької АЕС складає 1000 мегаватів.

Ще один цікавий пункт — будівництво сонячної електростанції на вулиці Майборського потужністю до 1 мегавата. Вартість проєкту складатиме 50 мільйонів гривень, роботи заплановані на 2025-2026 роки.

Окремо зупинимося на пункті щодо компенсації різниці в тарифах. Собівартість виробництва та постачання тепла й гарячої води є вищою за встановлені тарифи. Таким чином хмельничани платять за послуги «Хмельницьктеплокомуненерго» менше, ніж ці послуги насправді коштують, навіть без урахування заборгованості.

Решту ж компенсує державний бюджет. На термін дії програми передбачається, що «Хмельницьктеплокомуненерго» отримає 1,148 мільярда гривень компенсації різниці в тарифах. Це майже половина від усього обсягу програми. Нижче переліки усіх витрат, згруповані за джерелами фінансування. В межах розділів заходи відсортовані за сумою витрат від найдорожчих. Суми вказані з ПДВ у мільйонах гривень.

Кошти «Хмельницьктеплокомуненерго» в рамках інвестиційної програми

Кошти «Хмельницьктеплокомуненерго» з інших джерел

Бюджет Хмельницької ОТГ

Державний бюджет

Що потрібно знати про Хмельницьктеплокомуненерго

Станом на грудень минулого року «Хмельницьктеплокомуненерго» має:

Також варто зазначити, що «Хмельницьктеплокомуненерго» обслуговує 924 житлових будинки та 1852 нежитлових об’єкти. Лічильники тепла встановлені у всіх житлових будинках та більшості нежитлових. Серед проблем підприємства, перелічених у програмі, є застарілість та зношеність труб і обладнання.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Ольга Бируля

    У Чернівцях також сэкономили, лічильники мотали дуже багато кубів, а тепла не було, також у кімнаті було 14 градусів, щей світло вимикати, слава богу інваліди вижили
    Ми українці, нас не подолати, але шкода наших воїнів які зимувати у багнюці і на морозі
    Слава героям
  • Evgenia Tkachuk

    У Бога і на " якби" є відповідь і допомога.Слава Богу за допомогу погодою!🙌💪❤️Господь з нами!
  • Сергей Савост

    Це ше була тепла зима наступна буде хололна 100%
  • Ковальчук Іра

    Добре що природа на нашій стороні

keyboard_arrow_up