Опалювальний сезон в умовах війни: важливі роз’яснення для хмельничан

Опалювальний сезон в умовах війни: важливі роз’яснення для хмельничан
  • Україні прогнозують непросту зиму і найскладніший опалювальний сезон. 
  • До холодів всі міста готуються влітку, Хмельницький - не виняток. 
  • Чого очікувати хмельничанам і якими будуть тарифи на тепло?

Готуються до гіршого, але сподіваються на краще. Новий опалювальний сезон стане для України найважчим в її історії. Все - через війну. У Мінрегіоні кажуть, розпочнеться він вчасно, а от що буде з тарифами і подачею тепла в домівки? 

Хмельницький теж активно готується до майбутнього опалювального сезону - налаштовують котельні і ремонтують обладнання. Чи тепло буде в помешканнях хмельничан і до чого варто готуватись? Про це все журналістка “ВСІМ” запитала у заступника міського голови Василя Новачка. 

Як готується Хмельницький?

Відео дня

У новому опалювальному сезоні тепло хмельничанам подаватиме одне підприємство  - “Теплокомуненерго”. Всі котельні й основні засоби передали їм на баланс ще навесні.

Нагадаємо, раніше хмельничан обслуговували «Хмельницьктеплокомуненерго» і «Південно-Західні тепломережі». Останнє припинили і приєднали до “Теплокомуненерго”. Тоді на початку року міський голова зазначав, що таке приєднання дозволить провести оптимізацію шляхом скорочення чисельності працівників. Підприємство було власником 13 котелень, також у «Південно-Західних тепломереж» були 17 теплових пунктів та насосні станції. Зараз же до початку опалювального сезону готуються у “Теплокомуненерго”. Комунальники проводять планові роботи згідно графіку. 

  • Ми маємо підготувати всі котельні, відремонтувати 13 когенераційних установок і плануємо замінити 4 кілометра мереж на попередньо ізольовані. Всі роботи виконуються згідно графіків. Окрім того, ми запланували на котельні, яка обслуговує дитячу лікарню і пологовий будинок, поставити твердопаливного котла, який би міг, у випадку перебою з газопостачанням, забезпечити ці медзаклади теплом, - каже Василь Новачок. 

До слова, всі роботи щодо підготовки до опалювального сезону 2022-2023 виконуються за гроші комунального підприємства. Василь Новачок додає, цьогоріч додаткові кошти для капітальних ремонтів не виділялись через обмеження фінансування. 

Будуть економити

Україна готується до складного опалювального сезону. В першу чергу через війну і неможливість передбачити дії ворога, зокрема й те, куди поцілять наступні ракети рашистів. Таку думку озвучують і в Хмельницькому. 

  • Ми розуміємо, що буде терор, будуть бити по котельнях, по газових мережах. І навіть якщо уряд зможе закачати потрібну кількість газу у сховища, не факт, що можна буде той газ зі сховищ доправити до кінцевого споживача. Цього року буде складно, - коментує нинішню ситуацію Василь Новачок. 

Також у мерії додають, передбачають, що обсяги газу для теплопостачальних підприємств можуть бути меншими, порівняно з минулими роками.  Через це комунальним підприємствам доведеться економити наскільки це можливо.

“24-25 градусів у квартирах не буде” 

Чи будуть мешканці мерзнути в квартирах і чого ще чекати від цього сезону? Хмельничанам радять готуватись, що температуру повітря в помешканнях будуть тримати в межах 18 градусів. Це, нагадаємо, визначено нормами постанов Кабміну для жителів багатоквартирних будинків. Тому в місті будуть старатись, аби ця температура не опускалась нижче. Відтак спеки вдома не чекайте. 

Мешканці мають розуміти, що 24-25 не буде. Минулого року було дуже багато скарг від людей про те, що в квартирі 18 градусів. Така температура цілком нормальна, прийнятна і людям треба вчитися з нею жити, - говорить заступник міського голови. 

Готуються до всього

Хмельничан запевняють, що всі послуги з теплопостачання надаватимуть в повному обсязі. На всі можливі пошкодження обіцяють реагувати оперативно й усувати їх. Якщо ж будуть перебої з електроенергією на окремих об’єктах, то живлення можуть забезпечити через дизель-генератори. Частину їх вже закупили, на придбання інших оголосили тендер. 

Загалом у “Нафтогазі” наголошують, аби в містах не поспішали з початком опалювального сезону до суттєвого зниження температури. До прикладу, у Хмельницькому минулого року кілька разів вмикали і вимикали подачу тепла з підвищенням температури, зокрема вдень. 

  • Вимикали котельні, хоча насправді це дуже технічно важко, але наші працівники з метою економії минулого року всі ці завдання виконували і будуть за потреби виконувати знову. 
  • Також хотів би порадити мешканцям приватного сектору знайти можливість і передбачити собі автономне опалення на твердому паливі для того, щоб менше залежати від газопостачання і разом з тим економити цей дуже цінний природний ресурс.

Що буде з тарифами?

Це питання найбільше хвилює українців, зокрема на тлі загального здорожчання. В уряді заспокоюють - тарифи на тепло поки піднімати не будуть. 

За словами профільного заступника Симчишина, навесні з міського бюджету виділили 50 мільйонів гривень, аби підприємства змогли розрахуватись з боргами, які “набігли” за попередній опалювальний сезон. 

  • Вони накопичувались через те, що тариф не був ринковим. Як і минулого року, місто не планує піднімати тарифи на гаряче водопостачання і теплопостачання. У нас вони залишаються найнижчими серед всіх обласних центрів України - 1 500 тисячі гривень за одну гігакалорію, - зазначає Василь Новачок. 

Хмельничан запевняють, що в місті робитимуть все, аби тарифи на тепло залишились незмінними. Принаймні на цей сезон. 

Нагадаємо, в уряді зазначили, що попри прогнози стати найважчим опалювальним сезоном в історії, українців заспокоюють, що тарифи поки будуть стабільними. Розраховують частину сховищ заповнити, придбавши більше ніж зазвичай блакитного палива за кордоном. А ще - частину недостачі перекрити власним видобутком.

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, на засіданні уряду затвердили документ, який визначає, що на початок опалювального сезону в жовтні у наших підземних газосховищах мають бути достатні запаси газу. Попри все це, загроза подальших руйнувань великих підприємств, теплоелектростанцій та місць власного видобутку газу, залишається. Тому керівництво держави прораховує і готується до всіх можливих сценаріїв.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Антоніна Дудко

    Україна переживе
  • Людмила Гнаткова

    В нас вже все прорахували і знають , що і як буде))

    Аня Захарьева reply Людмила Гнаткова

    Людмила Гнаткова це погано?

keyboard_arrow_up