У Південно-Західному запустили когенераційну установку за 11 мільйонів

У Південно-Західному запустили когенераційну установку за 11 мільйонів
  • Обладнання зможе забезпечувати електроенергією і теплом навчальні заклади і житлові будинки. 
  • Це вже 14 когенераційна установка у Хмельницькому.

Опалювальний сезон ще триває та Хмельницький вже готується до наступного. Наразі в місті поступово замінюють тепломережі, проводять модернізацію обладнання й капітальний ремонт котлів. Все - аби вдома у хмельничан була електроенергія й подавалось тепло. 

Наразі у котельні Південно-Західного мікрорайону зупустили когенераційну установку. Загалом її призначення - генерація електроенергії та тепла в опалювальний період. Відтак при потребі ця установка зможе забезпечувати садочки, школи, а також житлові будинки у мікрорайоні. До слова, це вже 14 когенераційна установка в місті. 

Обладнання запустили на Тернопільській. Як пояснює профільний заступник міського голови Василь Новачок, обладнання було важливо зробити саме в цьому місці, адже мікрорайон найбільше страждає від нестачі електроенергії під час терористичних атак окупантів на один з об’єктів інфраструктури. Тепер буде можливість порівну забезпечувати мешканців електроенергією й теплом.  

Відео дня

  • Тут є велика потужна котельня, яка забезпечує теплом половину Південно-Західного мікрорайону. У випадку, коли не було світла, доводилось брати потужні генератори, які споживають дуже багато пального і сам процес запуску займав багато часу. Зараз вони на половину розділили мікрорайон. Нова когенераційна установка буде забезпечувати як садочки, школи, так і житлові будинки, - каже Василь Новачок. 

Тобто, метою роботи нової когенераційної установки була локальна нестача саме в цьому місці.  
Установка має потужність 500 кіловат і вже повністю готова до експлуатації. Вона обійшлась місту в понад 11,5 мільйонів гривень. 

Варто додати, що перша когенераційна установка з’явилась у Хмельницькому 20 років тому. Тоді всі функції виконувались здебільшого у ручному режимі, в нових установках зовсім інший рівень автоматизації. 

Нагадаємо, раніше котельню на Тернопільській обслуговувало підприємство “Південно-Західні тепломережі”. Минулого року все майно КП передали на баланс «Хмельницьктеплокомуненерго», яке на сьогодні є єдиним комунальним постачальником тепла у місті. Як додає Василь Новачок, котельні “Південно-Західних тепломереж” мали фінансові й технічні проблеми. Відтак об’єднання позитивно має вплинути на стан котелень міста. 

За словами директора “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимира Скалія, Хмельницький поступово готується до нового опалювального сезону й по місту планують модернізувати котельні. 

  • Всі котельні на сьогодні забезпечені генераторами, є також когенераційні установки. Таким чином нам успішно вдалось відпрацювати цей опалювальний сезон. Були довготривалі відключення, але ми впорались. Перебоїв теплопостачання мешканці не відчули, - каже Володимир Скалій.

Загалом у минулому році майже всі роботи підприємство виконувало за свої кошти. Цього року з бюджету планують виділити 50 мільйонів гривень на підготовку, а також модерцію обладнання і котелень. 

Читайте також:

2,5 мільярда «Хмельницьктеплокомуненерго». Що хочуть зробити
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач36

    А чому ні словом ніхто не сказав, що ця установка працює на газу, який буде вартувати до 20 грн за 1 куб, що цю електроенергію як по зеленому тарифу продають обленерго, що амортизаційні витрати на ній більші ні ж на блоці АЕС? Так, коли відсутня зовнішня напруга на СПП 110 кВ вона необхідна, а так дуже дорога іграшка! Але й тут пішов розпил та дерибан бюджету! Шануйтеся хмельничани, бо ПЛИТКА ТРОТУАРНА вже не така актуальна, є ще декілька проектів для дерибану - мікрорайон для переміщених осіб, нікуди не зник проект "силіконової долини " за Лєзневе,ну так далі та ще буде! ОЙ-ОЙ-ОЙ з цією командою! На слуху вже дерибан землі по старостатам Хмельницької МТГ, кому війна, а кому ... валюта,валюта і ще раз валюта! Правда, тут інфа про майбутні оборудки йде з самої височини - ОП. А ви радійте якомусь звичайному судовому допоміжному  дизель-генератору розробки 1936 року, якого по репарації притягнули в СиРиСиРи в 1946 році ,виготовляли в місті Первомайську Миколаївської області, а після розпаду монстра-совдепії почали впарювати таким містам як Хмельницький. Подумайте, такої технології у світі навіть в дрімучій і голозадій Африці не використовують,а Ви радієте як Дурненькі діточки на блискучу обгортку! Де ваша свідомість і освідченість!??? Про порядність нашої влади я вже промовчу! Отака х..ня, малята, хлопчики і дівчатка!Дуже мудрий був ДІД ПАНАС, слухали його казочки, але не захотіли їх запоминати!

    Читач45 reply Читач36

    якщо нема т о не купиш, альтернативне джерело, метою якого є забезпечення електроенергією котелень..... Щоб дупа твоя не замерзла в опалювальний сезон..... досить зраду шукати на кожному кроці
  • Читач38

    Хоч щось крім непотрібної плитки і безладу від команди мера.

keyboard_arrow_up