Не боїтесь їсти лісові гриби? Журналісти vsim.ua перевірили їх на радіацію

Не боїтесь їсти лісові гриби? Журналісти vsim.ua перевірили їх на радіацію
  • Лісові грибочки продають переважно на ринках. Ціни за кілограм сягають 60 гривень.
  • Ми вирішили зробити закупи і перевірити їх на радіонукліди.
  • Що показали дослідження і чи безпечно їсти гриби, з’ясовували журналісти vsim.ua.

 

Літо – найкраща пора, аби скуштувати не тільки сезонних ягід і фруктів, але й лісових грибів. Як тільки погода вдала, на ринках їх з’являється все більше. Документів покупці не просять, навіть не питають звідки. Журналісти vsim.ua вирішили взятись за сезонні грибочки і занести їх в лабораторію. Досліджували їх на радіацію. Що з цього вийшло і які результати показав прилад, читайте далі. 

Де і за скільки

Одразу вирушили на ринок. Не встигли дійти до «Ранкового», як на алейці перед входом побачили те, що шукаємо. Дещо сонний і зморений чоловік продає підберезники. Гриби розфасовані у пакетиках порозкладав на землю. На запитання, де збирали відповідає – Деражнянщина. За кілограм просить 60 гривень. Ціна «кусається», через що один покупець після нас обурюється і йде геть. Просимо відібрати трошки, бо немає грошей. Продавець вагається, перепитує, а потім таки погоджується. Зі слів чоловіка, зважив він нам грибів рівно 300 грамів, за що ми віддали 20 гривень. Пізніше в лабораторії з’ясували – що обважив, майже вдвічі. 

Відео дня

На центральному продовольчому ринку теж шукали гриби. Знайшли лише в одній точці.  В окремому пакетику – трохи зім’яті і сухі підберезники, які коштують 65 гривень за кілограм. В іншому – свинухи за ціною 25 гривень за кіло. Продавчиня виявилась не така зговірлива. Розповіла, що гриби збирали десь за 15 кілометрів від Хмельницького. Відібрати трохи підберезників не погодилась. Взяли 260 грамів  невеличких «свинушок» рівно на шість гривень. І занесли всі зразки до лабораторії. 


Як перевіряли на радіонукліди
Два зразки грибів ми занесли до лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини. Там їх перевіряють на радіацію або вміст радіонуклідів. Для грибів допустима норма – це 500 бк/кг. Процедура займає близько години. Один зразок грибів прилад вимірює щонайменше півгодини. Спочатку потрібно прогріти прилад «Гамма плюс». Гриби слід подрібнити чим менше, тим краще, а тоді помістити його в ємкість, яку тут називають «марінелі».

Результат висвічується на екрані комп’ютера. 
- Перед кожною пробою проводиться енергетична «калібровка». Тоді робимо дослідження на вміст Цезію. По нормі приладу потрібно взяти чимбільше грибів – вистачить 400-500 грамів. Похибка мінімальна. Якщо перевищення є, це означає, що гриби збирали в радіаційній зоні, - пояснює нам лаборант Юрій Денисюк.


Що показали дослідження
Півгодини на один зразок і результат готовий. Першими перевіряли гриби зі стікером «А», які ми купили із землі біля «Ранкового». Якщо допустима норма для свіжих грибів складає 500, то тут прилад показав всього 14,9 бк/кг. Це означає, що вміст радіації у підберезниках зовсім маленький. 
Другим досліджували зразок «В» - гриби свинухи, які взяли на центральному ринку. Там вміст радіонуклідів виявився ще меншим. На екрані висвітилось 8,46 бк/кг. 
За словами Юрія Денисюка, всі гриби, які вони перевіряють на радіацію в нормі. За останні кілька років ще в жодному зразку радіація не перевищувала норми. 

Їсти не більше ста грамів
Лікарі кажуть, що гриби – делікатесний продукт, який важко перетравлюється організмом. Наслідки від отруєння цим продуктом можуть бути непередбачувані. Дітям взагалі давати їх не можна. 
- Більше 100 грамів за день вживати не можна. Збирати будь-де не потрібно. У зв’язку з теперішньою екологією йде мутація. Збирають гриби при дорогах, де в них можуть накопичуватись різні солі металів. На нашому приладі ми можемо виміряти лише вміст радіонуклідів. А всі інші дослідження ми зробити не можемо. Надмірний вміст радіації веде за себе ряд захворювання. Переважно – це онкологічні, які одразу не проявляються. Зараз ви не відчуваєте нічого, а проходить час і в організмі з’являються різні новоутворення. Отруєння грибами – важка клінічна картина. З’являються такі симптоми, як нудота, болювання, сильний біль, - говорить завідуюча лабораторією Ніна Бачмага. 

Як повинні продаватись?

Всі гриби, що є на ринку, перевіряють в лабораторії. В торговців беруть по кількасот грамів на пробу, тоді міряють на вміст радіонуклідів. Стихійна торгівля під «приціл» не потрапляє, бо є незаконною. Весь товар, окрім цих показнкиків, перевіряють і на органолептику, простіше кажучи, гриби мають бути товарного вигляду. 

- Всі гриби мають бути відсортовані по видах – опеньки до опеньок, підберезники до підберезників. Повинні бути цілі, неперезрілі і не червиві, - каже завідуюча лабораторією Ніна Бачмага. 
Не дозволяється продавати консервовані гриби домашнього виробництва, лише промислового (Пункт 5.15 ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринку).

Читайте також: Чи варто вже їсти диню? Журналісти vsim.ua перевірили її на нітрати
 

Такий прилад є у регіональних лабораторіях, де повинні перевіряти продукти на радіацію

Є чітко визначені санітарні правила, де вказані допустимі норми вмісту радіонуклідів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lubomyr

    ви підіть подивість скільки їх продають після обіду біля філармонії. Але біда - купив сьогодні, завтра вже на тому місці нікого не буде. Того якщо десь якесь отруєння, винного знайти нереально, і так понятно
  • Яна Мірошниченко

    скільки страшних отруєнь може бути від грибів...люди, думайте головою. Краще шампіньйонів купіть, від них ніхто не помирав і не злягав з болячками
  • Igor Nechyporenko

    Свинушки - отруйний гриб!!!  Він містить білок-антиген, здатен накопичуватися в організмі людини і атакувати червоні кров"яні тільця. Після першого вживання у їжу з вами нічого не станеться, але краще не ризикувати. Почитайте про це в інтернеті.

    Анастасія Бевз reply Igor Nechyporenko

    спеціалісти кажуть, що це умовно їстівний гриб просто низької якості. Їсти його можна, але лише після відварення. Воду, в якій варили гриби, обов'язково слід виливати. Ті, хто торгує ними, розкаже теж саме)

    Igor Nechyporenko reply Анастасія Бевз

    Недавні дослідження кажуть інакше. А вживати чи не вживати - вирішувати Вам. Я б не радив.

    Сергій Якубенко reply Igor Nechyporenko

    купувати шо небудь в бабульок я б не радив. тим паче, коли вони стоять на тротуарі а не на ринку. тим паче купувати гриби
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up