“Не виконує зобов’язання і вимагає доплат”. Хмельничани скаржаться на забудовника ЖК на Трудовій

“Не виконує зобов’язання і вимагає доплат”. Хмельничани скаржаться на забудовника ЖК на Трудовій
  • Будівельний конфлікт виник між хмельничанами і забудовником “UBC”.
  • Люди заплатили за квартири в ЖК на Трудовій, а його будівництво припинилося.
  • Тож власники житла звинувачують керівника будівельної компанії у шахрайстві.
  • Схожа історія із цим же забудовником сталася у Рівному.
  • Розповідаємо про все детальніше.

До редакції ВСІМ звернулася хмельничанка Наталія. 5 років тому вона придбала квартиру в ЖК “Ранкове Family” (ЖБК “Ранковий-2”), що на Трудовій, неподалік ТРЦ “Woodmall”. Житловий комплекс складається з чотирьох секцій. Квартири там продавали на стадії будівництва за договором пайової участі. Тобто - майбутні власники платили на рахунок житлово-будівельного кооперативу і ставали його членами та інвесторами свого житла.

За умовами договору, який надала власниця квартири першої секції - будинок мав бути зданий у 2019 році. Проте у 2021 році будівельні роботи сповільнилися, а наразі - зовсім припинені. 

Відео дня

“Вимагає доплат для завершення будівництва”

Забудовником ЖК “Ранкове Family” є будівельна компанія “UBC”. Її керівником є Володимир Шкодяк. Про це зазначено в системі YouControl. 

Хмельничанка Наталія розповідає - наразі, аби будівництво відновили й ЖК врешті ввели в експлуатацію, забудовник пропонує внести додаткові доплати за квадратний метр. А саме - 104,20 доларів США. Мовляв, через ситуацію в країні, коштів на завершення будівництва немає.

- Будівельні роботи сповільнено навесні 2021 року і сьогодні повністю припинено. Спочатку відмова забудовника в завершені будівництва ґрунтувалась на “протиCOVIDних” заходах, вирішені виборчих питань, введенням воєнного стану. Проте на запланований період здачі першої секції, не було жодних форсмажорних обставин з переліченого. Тепер забудовник стверджує, що у них відсутні кошти, та вимагає від пайовиків доплат для завершення будівництва вище вказаного об’єкту нерухомості без надання будь-яких висновків чи оцінки експертів, хоча всі інвестори виконали покладені на них зобов’язання та розрахувались за придбані квартири у вказаному житловому будинку, - розповідає жінка.

Журналістка vsim.ua зверталася до Володимира Шкодяка, який очолює “UBC”, за поясненням. Проте він від коментарів відмовився.

Натомість власники квартир надали документ, в якому забудовник повідомляє про доплати та альтернативний варіант для тих, хто не погоджується. А саме - повернення оплаченої суми в повному обсязі. Однак - із врахуванням курсу долара в день розірвання договору. Деякі власники житла із цим категорично не згодні. 

У документі від забудовника зазначено наступне:

- Вагомою причиною затримки будівельних робіт є встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 з березня 2020 року, що своєю чергою позначилося на ускладнених поставках матеріалів для будівництва, неодноразове захворювання працівників, виділення часу на одужання.

- Суттєвий негативний вплив на хід будівництва у 2022 - 2023 роках відбувся у зв’язку з російською агресією. Внаслідок чого стрімко зросли ціни на ринку будівельних матеріалів. Це пов’язано з окупацією частини території України, частковою руйнацією виробничих потужностей, ускладненою логістикою та відмовою від продукції держав, що підтримують війну. Здорожчання вартості оздоблювальних будівельних робіт в гривні досягло верхньої межі - двохсот відсотків, що в доларовому еквіваленті склало понад 30%, а на окремі види робіт - понад 45%. Усі ці чинники призвели до загального підвищення собівартості будівництва і невідповідності собівартості будівництва та ціни готового приміщення, передбаченого початковим кошторисом будівництва.

- У зв’язку з недостатнім фінансуванням об'єкта будівництва через обставини, які відбувалися у 2020-2023 роки, є пропозиція створити у Кооперативі відповідний фонд (резервний фонд доплат) за квадратний метр з метою здійснення усіх належних будівельно-монтажних робіт в об’єкті будівництва та здати його спільно в експлуатацію. Запропоновано визначити розмір доплати 104,20 доларів за кожний квадратний метр належного члену кооперативу приміщення.

- Якщо викладена пропозиція не є для вас прийнятною, кооператив може запропонувати припинити чинний договір із поверненням оплаченої вам суми у повному обсязі (без утримання пені), з врахуванням курсу долара США, встановленого на дату розірвання договору. 

Що кажуть в поліції

Серед тих, хто придбав квартиру в зазначеному ЖК - є військові. Є й ті, за словами Наталії, хто загинув й не встиг пожити у власній квартирі. Саме тому жінка та інші власники житла обурені. Мовляв, чоловіки обороняють країну від ворога у той самий час, як тривають конфліктні ситуації навколо їхнього ж житла.

Так, хмельничани звинувачують керівника “UBC” Володимира Шкодяка у шахрайстві. Кажуть - “На неодноразові звернення асоційованих членів кооперативу про отримання документів, що стосуються питань будівництва та використання коштів пайовиків, всупереч вимогам вищевказаних договорів було відмовлено у наданні такої інформації, що свідчить про їх нецільове використання та можливе обернення на власну користь, їх заволодіння або розкрадання”. 

Власники квартир звернулися із заявою про шахрайські дії до правоохоронців. Це журналістці vsim.ua підтвердила інспектор з комунікації Хмельницького районного управління поліції Віра Мазур. Однак у поліції не виявили ознак кримінального правопорушення в даній справі.

– Була проведена перевірка, за результатами якої не вбачається за даним фактом складу кримінального правопорушення. Вбачаються цивільноправові відносини, які вирішуються в судовому порядку. Тож щодо даного факту кримінальне провадження не відкривалося, - пояснила Віра Мазура.

Що кажуть в управлінні архітектури та адвокат

Власники житла звернулися за допомогою в управління архітектури та містобудування Хмельницької міськради. Там відреагували. Виконувач обов’язків начальника управління Максим Дружинін каже - “Ситуація навколо даного будівництва є доволі проблемною”. 

Також Максим Дружинін додає - подібні проблеми у Хмельницькому не поодинокі. Мовляв, наразі на стадії здачі в експлуатацію об’єкт на Романа Шухевича, 2/2. Пришвидшенню процесу, за його словами, сприяло управління архітектури та містобудування.

За коментарем щодо вище описаної ситуації журналістка vsim.ua звернулася до адвоката Ілони Смішної, яка представляє інтереси власників квартир першої секції. Отримала пояснення: 

- Є договори, за якими люди проплатили 100%. Є зобов’язання виконати цей договір. Тож забудовник має виконати. Люди чекають на свої квартири з 2019 року. Я маю на увазі тих клієнтів, яких інтереси я представляю, це перша секція. Є порушення умов договору. Зараз проходять переговори між забудовником і власниками квартир. Забудовник мав надати кошторис на завершення будівельних робіт. Станом на сьогодні (15 травня, - прим. автора) кошторису немає. Також домовлялися, що забудовник має скликати загальні збори кооперативу і з людьми провести нараду щодо того, як він бачить ситуацію. Цього не зроблено. 

- Люди готові якось вирішувати цю ситуацію. Наприклад, перша секція готова доплачувати кошти, та за умови, що їм передадуть на добудову їхню секцію. І тоді вони самі все добудовуватимуть. А забудовник хоче, щоб перша секція надавала кошти на добудову четвертої секції. Проте першій секції це не цікаво, - пояснює адвокат.

Тож, за результатами переговорів буде вирішено про подальші дії. Власники житла не виключають і позов до суду. 

Рівняни мітингували проти “UBC” у Хмельницькому

У травні 2018 року перед міськрадою у Хмельницькому зібралось близько 25 жителів Рівного. Тоді вони приїхали у Хмельницький, аби вимагати повернення коштів від забудовника “UBC”. Пояснювали: фірма продавала їм квартири у новобудові в Рівному, але досі вони їх не бачили. 

- Ми купили квартири і по сьогоднішній день не можемо їх забрати. Є люди, які внесли повну оплату, є ті, які внесли часткову. Вони так і не довели до кінця будівництво і таке враження, що і не збираються, - говорили рівняни.

Йшлося про ЖК “Рівненська брама”. Його будівництво розпочалося у 2015 році. Люди, які оплатили квартири, мали вселитися у 2017. Однак узимку 2016 року будівництво зупинилося через непорозуміння між забудовниками. 

Забудовник - хмельницька компанія “UBC”, зареєструвала у Рівному підприємство “Градобуд-Рівне”. Воно створило житлово-будівельний кооператив “Рівненська брама”, який мав договір на право будівництва. Очолив кооператив Андрій Савчук. У 2021 році йому було повідомлено про підозру у розтраті 20 мільйонів гривень пайовиків житлового комплексу у Рівному. Цю справу вже передали до суду. Про це повідомляють місцеві видання міста Рівне.

Крім того, “Рівненська брама” продала недобудований комплекс хмельницькій компанії “Буд Кепітал Менеджмент”. Новий забудовник став вимагати у пайовиків доплату. Ті, чиє житло було майже завершене, погодилися й одержали свідоцтва на право власності. Інші, кому назвали більші суми доплати, відмовилися і позивалися до суду за визнанням майнових прав за ними, адже вартість житла була оплачена попередньому забудовнику. Згодом виявилося, що на деякі квартири у “Рівненській брамі” претендували по два і по три пайовики. Наразі тривають суди. 

Ми слідкуватимемо за перебігом подій у справі з ЖК на Трудовій та будемо розповідати вам деталі. Стежте за оновленнями на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ілона Підгородецька

    Тобто віддати гроші пайовикам за їхні квартири є, а добудувати будинок немає😒
  • Василь Ткачук

    У Івано-Франківську M Group Development  кинув 11 комплексів.. більшість людей оплатили усю суму, а він утік закордон, правоохоронним органам начхати, владі теж, кажуть ваші проблеми.. добудовуйте самі, більшість на стадії котлавану.. це нормально?
  • LenovoA526 Lenovo

    Ми купували квартиру теж в цього забудовника будинок Ранкове-4. Здався з затримкою 2 роки. Підключення газу лягло на плечі власників квартир, кожного тижня протягом 2 місяців ми ходили в газконтору щоб нам підключили газ. Далі доплата по 11.000 грн з кожної квартири на благоустрій біля будинку, кошторису так і не надали. Зробили по мінімуму і то не усе (гроші розподілили між собою) . Обходьте даного забудовника і навіть в сторону його не дивіться. Декілька слів про Шкодяка ще, при виникненні проблем з нашим будинком незахотів їх вирішити і просто блокував номера тих, хто до нього дозвонився. Ну справжній керівник.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up