Непридатний до військової служби: з якими хворобами не беруть до армії

Непридатний до військової служби: з якими хворобами не беруть до армії

У мирний час багато захворювань може бути перепоною для призову, проте під час воєнного стану цей перелік суттєво коротший.

Україна вже п’ятий місяць мужньо бореться з російськими окупантами. З 24 лютого в країні діє воєнний стан та загальна мобілізація. Остання проводиться у чотири "хвилі". Разом із тим, закон передбачає певні винятки – не підлягають призову чоловіки, що визнані військово-лікарськими комісіями непридатними. Хто може отримати довідку про непридатність до військової служби?

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений в ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Не підпадають під мобілізацію військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням з військового обліку. Висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки військово-лікарська комісія. 

Кожен призовник проходить повноцінний медичний огляд хірургом, терапевтом, дерматологом, стоматологом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за умови наявності медичних показань – додатково лікарями інших спеціальностей.

Відео дня

Чинне законодавство передбачає цілий список хвороб, за наявності яких військовозобов'язаних чоловіків можуть тимчасово не взяти в армію або ж взагалі не будуть мобілізувати - у мирний та/або воєнний час. Про це йдеться в Положенні про військово-лікарську експертизу в ЗСУ

З якими хворобами не беруть до армії

Перелік захворювань, які дозволяють "відкосити" від військової служби у мирний час – суттєво ширший, аніж у воєнний. Розклад хвороб включає наступні типи захворювань:

Деякі інфекційні та паразитарні хвороби

Наприклад, кишкові інфекційні хвороби, бактеріальні зоонози, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні геморагічні гарячки, вірусні інфекційні хвороби з ушкодженням шкіри та слизових оболонок, гельмінтози, педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних хвороб є протипоказом для військової служби в мирний період. А от у воєнний час такі пацієнти вважаються обмежено придатними.

Своєю чергою, активний прогресуючий туберкульоз з розпадом легеневої тканини вважається достатньою підставою для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку. Тоді як туберкульоз легень без виділення мікобактерій та розпаду легеневої тканини чи клінічно вилікуваний робить особу непридатною для військової служби в мирний час, але обмежено придатною – у воєнний.

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі на тяжкі форми вірусних гепатитів, а також ті, має зумовлену ВІЛ хворобу, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо.

Новоутворення

Підставою для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку є:

Решта онкозахворювань роблять громадянина непридатним до військової служби у мирний час та обмежено придатним – у воєнний. Тимчасова непридатність або обмежена придатність у таких випадках визначається індивідуально.

Хвороби крові і кровотворних органів

Причиною для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку можуть бути швидко прогресуючі зі значними порушеннями функцій анемії, порушення згортання крові, геморагічні стани, інші хвороби крові, порушення з залученням імунного механізму тощо.

Хвороби ендокринної системи, розлади харчування та порушення обміну речовин, їх наслідки

Усі хвороби щитоподібної залози (окрім новоутворень), усі типи цукрового діабету, порушення інших ендокринних залоз, порушення обміну речовин, зокрема всі види ожиріння зі значними порушеннями функцій є підставою для непридатності до військової служби як у мирний, так і у воєнний час.

Розлади психіки та поведінки

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі, що мають:

Психічні розлади

Інші розлади психіки й поведінки можуть бути причиною для непридатності до служби у мирний час, проте у воєнний – придатність призовника оцінюється в індивідуальному порядку.

Хвороби нервової системи

Підставою для повної непридатності до військової служби можуть бути:

Хвороби ока та придаткового апарату

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються лише особи, що мають:

Хвороби вуха

У більшості випадків особи з такими захворюваннями є непридатні до військової служби у мирний час та обмежено придатні – у воєнний час.

Підставою для виключення з військового обліку може бути лише стійка повна глухота на обидва вуха або глухонімота.

Хвороби системи кровообігу

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку визнаються пацієнти:

Хвороби органів дихання

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються лише ті, хто має хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів та легенів зі значними порушеннями функції зовнішнього дихання. А також хворі на тяжку персистуючу бронхіальну астму.

Хвороби органів травлення

Підставами для виключення з військового обліку є:

Хвороби шкіри та підшкірної клітковини

Єдиною підставою для виключення з військового обліку може бути дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит.

Решта шкірних захворювань роблять особу непридатною для військової служби в мирний період або тимчасово непридатною.

Хвороби кістково-м'язової системи і сполучної тканини

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є особи, хворі на артропатії, хвороби суглобів та хребта, набуті деформації та дефекти пальців чи кінцівок зі значними порушеннями функцій. А також після двосторонніх ампутацій верхніх або нижніх кінцівок на будь-якому рівні чи односторонній ампутаціїнижньої кінцівки вище рівня верхньої третини гомілки.

Хвороби сечостатевої системи

Підставами для виключення з військового обліку є хвороби нирок та сечостатевої системи зі значними порушеннями функцій та нирковою недостатністю.

Жінки також визнаються непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку у випадку запальних хвороб органів малого тазу та незапальних хвороб статевих органів зі значними порушеннями функцій.

Вроджені аномалії (вади розвитку), деформації та хромосомні порушення

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є особи з вродженими вадами розвитку зі значними порушеннями функцій.

Травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин

Підставами для повної непридатності до військової служби є травми голови та шиї, хребта, спинного мозку, органів грудної, черевної порожнин, кінцівок тощо, політравми, а також термічні та хімічні опіки, відмороження, отруєння лікарськими засобами, медикаментами та хімічними речовинами, інші дії зовнішніх чинників зі значним порушенням функцій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (103)
  • Читач58

    Тут ситуація. Маю 35 років. З дитинства хворів на епілепсію. Де у мирний час був комісований. При спілкуванні дуже помітно, що перехворів. Написали, що маю органічне пошкодження мозку. На знімку видно ще якусь пухлину чи то кіста? Маю захворювання щитовидної залози 2 ст. Важу 50 кг Лікувався на легені. Тяжко ходити та спілкуватися. Лікуюся ще зараз, лежав у лікарні давно. По комісії придатний, але не заберали. то буде знов комісія і напевне буду придатний та заберуть. Не знаю що робити?
  • Читач71

    Получается,человек с кардиостимулятором,без одного глаза,с циррозом зависим от мочегонных и слабительных- годен?
  • Читач70

    Получается,человек с кардиостимулятором,без одного глаза,с циррозом зависим от мочегонных и слабительных- годен?
  • Читач01

    *До війни була зламана щелепа, подвійний перелом, стоять пластини титанові

       * Панктиатит

       *Гастрит ( підвищена кислотність)

        *Черепно мозгові травми ( Вегето сосудиста дистонія)

        * Спина + коліно , біль нормальний, але діагноз не знаю

    Хтось підкаже як і куди "втікти " с ДШВ, с жовтня місяця воюю на Донбасі, але все, сил вже реально 0...

    Читач59 reply Читач01

    Проходити повторно ВЛК, оскаржувати ВЛК рішення через суд 0684587954

keyboard_arrow_up