Оригінальні рецепти борщу, який взялися популяризувати на Хмельниччині

Оригінальні рецепти борщу, який взялися популяризувати на Хмельниччині
Світлини зі сторінки ХОНМЦКіМ і відкритих джерел
  • Дізнавайтеся, чому варіння борщу прирівнюється до магічного ритуалу, що таке борщові «пояс» та «індекс», а ще – переписуйте рецепт улюбленого борщу Лесі Українки.

У Хмельницькій області стартував проєкт з популяризації українського борщу. Його «фішка» в тому, що старовинні рецепти готують представники різних країн в онлайн режимі. Єдиний недолік – сьорбнути через монітор не годен. А так хочеться. Не вірите? Переконайтеся!

Перший борщесеанс уже відбувся. Наваристу страву за давнім й затіюватим рецептом готували польські газдині й волонтерка міжкультурного центру інтеграції «HUBSKA 7» і фундації  «WROCŁAJF» Тетяна Козловська-Кондратьєва спільно з директоркою Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Майю Онищук і головою Дунаєвецької міської територіальної громади Веліна Заяць.

Відео дня
v class="video-block">

Йой, вийшло смачно-пресмачно. А цікаво як. Зиркайте трансляцію на сторінках обласного науково-методичного центру культури і мистецтва в соцмережах і не пропустіть наступний борщесеанс. Він проводиться й на платформі Zoom, де може доєднатися кожен.

Поки ж ловіть від нас кілька цікавих фактів про борщ, які, можливо, здивують вас, а наостанок – давній рецепт улюбленого борщу Лесі Українки.

А ви знали, що

  • Український борщ визнаний однією з найсмачніших страв на планеті.У рейтингу популярності він обійшов суші, піцу, спагетті й чізбургер. Міжнародні експерти стверджують: його смак надихає, захоплює та додає сили!
  • У старовину борщ називали «варивом зі зілля», а процес приготування прирівнювали до …магічного ритуалу.

  • Назви борщу і рослини борщівник схожі не випадково. У давні часи на Русі борщем називали саме юшку з листя борщівника, правда, не того, який отруйний і викликає опіки при дотику (борщівник Сосновського), а іншого, спорідненого йому виду.
  • Вважається, що борщ з'явився десь у Київській Русі.
  • В історичних документах збереглися підтвердження того, що борщ із задоволенням їли царі та імператори, зокрема – Катерина II Велика та Олександр II.
  • Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу. Найдорожчим вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов'язкових складників додають натуральний хлібний квас.
  • На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським».
  • На Житомирщині борщ має два різновиди: «поліський» – з в'яленими в'юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах.

  • Узагалі немає свого борщу на Закарпатті. Зрідка там варять борщ зі самої лише картоплі та буряка, без капусти та називають його чомусь «львівським».
  • У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м'ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.
  • Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з'явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.
  • Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.
  • Неофіційний «індекс борщу» (за аналогією до «індексу Біг-Мака») часто використовується українськими ЗМІ для оцінки купівельної спроможності різних валют та визначення реальної інфляції гривні. Індексом борщу є середня вартість всіх продуктів, необхідних для приготування певного обсягу цієї страви станом на певну дату.
  • У класичний український борщ насамкінець варіння обов'язково кладуть свіже сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Знімають каструлю з вогню, накривають кришкою. Дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.
  • Існує настільна гра «Борщ». Гравці мають зібрати всі інгредієнти для борщу й скласти в казан, але… На продукти полюють шкідники! Боротьба з ними не на життя, а на …борщ!

  • «...Борщів як три не поденькуєш,/На моторошні засердчить;/І зараз тяглом закишкуєш,/І в буркоті закеньдюшить...» - то Іван Котляревський ще в своїй «Енеїді» на тарабарській натякав кожному з вас, що їсти борщ на обід треба бодай раз на тиждень, інакше організм моцно зобидиться та розвередується.
  • Борщем частенько грішила всесвітньо відома балерина Анна Павлова. Тендітна красуня піддавалася спокусі та ласувала улюбленою стравою.
  • «Борщ – усьому голова!» - кажуть в народі!
  • На Одещині готують борщ з карасями, у Полтаві - з грушами, а у Львові - з віскі.

Рецепт улюбленого борщу Лесі Українки

Улюбленою стравою Лесі Українки був …борщ за рецептом баби Лизавети. У родині Косачів він так і звався «Лизаветин» й передався з покоління в покоління.

Баба Лизавета та її чоловік Купер’ян – колишні кріпаки бабусі Лесі Українки Єлизавети Драгоманової з Полтавщини. Лизавета працювала у неї кухаркою 40 років, Купер’ян допомагав у господарстві.

Про славний борщ є згадки в родинному епістолярії Косачів. Ось рецепт, переписаний від Лесиної сестри Ізидори, та поданий відомим журналістом Костянтином Грубичем.

Готуйте та смакуйте!

  • Курку варити до готовності. Процідити відвар. Обчищені і промиті буряки нашаткувати соломкою, скропити щедро буряковим квасом, присолити. Перемішати з нашаткованим соломкою яблуком-антонівкою. Покласти у глибоку з накривкою пательню, додати жир, зібраний з відвару, і тушкувати до напівготовності.
  • Цибулю, обчищене і обмите коріння моркви і петрушки нашаткувати соломкою і легенько обсмажити у маслі.
  • У проціджений відвар покласти нарізану частками картоплю, довести до кипіння, додати нарізану кубиками свіжу капусту і варити хвилин 15.
  • Потім у відвар покласти тушковані з яблуком буряки, злегка підсмажене разом з цибулею коріння моркви і петрушки, перець і розтерте у ступі і підсмажене пшоно, розведене відваром.
  • Ще 5 хвилин кип’ятити, заправити товченим із зеленню петрушки і часником салом, довести до кипіння і дати настоятися хвилин 20-30. Подаючи на стіл, у борщ покласти порцію м’яса, сметану і посипати зеленню петрушки.

Опитування

Чи любите ви борщ?

Чи хотіла б ви ще дізнатися рецепт якоїсь улюбленої страви когось з відомих світу цього?

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up