Пам’ятник Небесній сотні у Хмельницькому: вартість виросла у шість разів

Пам’ятник Небесній сотні у Хмельницькому: вартість виросла у шість разів
  • Пам’ятний знак «встановлюють» ще з 2014 року.
  • Початкова вартість усіх робіт оцінювалася в 500 тисяч гривень.
  • Міська влада хоче встановити пам’ятник у 2017 році.

Ще в жовтні 2014 року у Хмельницькому провели конкурс на кращий проект пам’ятника героям Небесної сотні. Переможцем став варіант, який запропонували скульптор Роман Албул. Згідно його задумки пам’ятник матиме силует свічки, на якому будуть символи голуба, ворона і зірки на вершині. Після визначення проекту роботи по його реалізації затягнулися і тривають вже третій рік.

Відразу ж було обрано і місце, де стоятиме пам’ятник. Вирішили, що кращим варіантом для розташування буде місце біля будинку профспілок, що на розі вулиць Соборна і Героїв Майдану.

Для встановлення пам’ятника у 2015 році з бюджету виділили 500 тисяч гривень. Та до встановлення скульптури справа так і не дійшла. Автор проекту і міська влада не могли віднайти спільної мови. Не знали хто і що має робити. Тому справа затягувалася.

Відео дня

З часом сторони все-таки домовилися і взялися до справи. Так поки вони це робили, у шість разів виросла вартість пам’ятника. У бюджеті на 2017 рік передбачено 2,9 мільйона гривень. Ще 90 тисяч із скарбнички міста уже було виплачено скульптору як аванс. Ці кошти мають піти на виготовлення макету пам’ятника із гіпсу.

 - Сума у 2,9 мільйона поки орієнтовна. На сесії у березні буде уточнення бюджету і там будуть передбачені вже всі видатки, які потрібні для спорудження пам’ятника. Цього року ми проплатили 90 тисяч гривень авансового платежу. За них автори мають придбати матеріали для виготовлення скульптури в гіпсі. Поки триватимуть роботи по виготовленню із гіпсу і потім лиття із бронзи, будуть тривати роботи по підготовці місця, де встановлять пам’ятник. Вони заплановані на перше півріччя наступного року, - розповідає vsim.ua начальник управління капітального будівництва Хмельницької міської ради Тетяна Поліщук.

Роботи по виготовлення скульптури із гіпсу триватимуть до двох місяців. Коли вона буде готова, її розріжуть на частини. По них будуть робитися форми, в яких пам’ятник виливатимуть із бронзи. Де саме виготовлятимуть скульптуру вже з металу, поки в міськраді не кажуть. Розглядають варіант із ливарнею у Львові. Тут за роботи просять найменше грошей.

За попередніми планами пам’ятник героям Небесної Сотні у Хмельницькому має з’явитися у першій половині 2017 року. Чи буде це так, ви зможете дзнатися, слідкуючи за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up